0%

רה"מ בנט נפגש עם ראש ה-CIA לדון בסוגיית איראן

ראש הממשלה, נפתלי בנט, נפגש אתמול, עם ראש ה-CIA, ויליאם ברנס, בקריה בתל אביב. השניים דנו בהידוק שיתוף הפעולה המודיעיני והביטחוני בין ישראל לארצות הברית. כמו כן, דנו במצב במזרח התיכון, בדגש על איראן, ובאפשרויות להרחבת והעמקת שיתוף הפעולה האזורי.

חזקי ליפשיץ
4 תגובות
ראש הממשלה, נפתלי בנט, נפגש עם ראש ה-CIA, ויליאם ברנס | עמוס בן גרשום /לע"מ

בישראל מעריכים כי פחתו במידה רבה הסיכויים שאיראן תחתום על הסכם הגרעין, לאחר מינוי אברהים ראיסי הקיצוני לנשיא בשבוע שעבר. ראש הממשלה נפתלי בנט וראש ה-CIA ויליאם ברנס נפגשו בפעם הראשונה מכניסתם לתפקידיהם, ואחד הנושאים המרכזיים בפגישה היה ההתמודדות עם איראן. זאת על רקע תקיפת הספינות שבבעלות ישראלית והלבטים בטהראן אם לחזור להסכם הגרעין עם המעצמות. זה הביקור הראשון של ברנס בארץ לאחר מינויו במארס. הוא נפגש גם עם ראש המוסד דוד ברנע וצפוי להיפגש בהמשך עם הנשיא יצחק הרצוג.

על פי הדיווח של יהונתן ליס ב'הארץ' בשבועות האחרונים ישראל מבקשת לרתום את ארה"ב לקידום מהלכים דרמטיים נגד איראן, אם תכריז שלא תחתום מחדש על הסכם הגרעין. במערכת הביטחון חוששים שאיראן תעכב את הודעתה במשך חודשים רבים כדי להתקדם בתוכנית הגרעין ולמנוע מהלך בינלאומי נגדה. בישראל מנסים לוודא שהממשל האמריקאי נכון לגייס את הקהילה הבינלאומית למסע לחצים נגד איראן אם תתנער מההסכם, כדי לאלץ אותה לוותר על שאיפות הגרעין שלה בזמן הקרוב. לדברי גורמים ישראלים, בתקופה האחרונה נעשה ניסיון לוודא שארה"ב יכולה לממש את תוכניותיה לגבש הסכם-המשך נוקשה יותר – ולאלץ את איראן לחתום עליו. כוונתה המקורית של ארה"ב היא לממש את ההסכם החדש ב-2030, מועד פקיעת ההסכם הנוכחי.

גורמים בישראל מעריכים כי אפשר להציג מתווה יעיל להפעלת לחץ בינלאומי שירתיע את איראן ויאלץ אותה לסגת מתוכניותיה הגרעיניות. מהלך כזה ידרוש הצגת איום צבאי אמריקאי מוחשי לצד סנקציות כלכליות ודיפלומטיות משמעותיות, אשר יובילו לבידודה של איראן ויפגעו בניסיונותיה להתבסס במדינות האזור, בהן סוריה ולבנון. "אין לישראל שאיפה להחליף את המשטר באיראן, אלא להיפטר מהאיום הצבאי האיראני עליה", אמר בשיחה עם "הארץ" גורם ישראלי המעורה במגעים.

נתונים שאספו גופי המודיעין בישראל מצביעים על התקדמות רבה בתוכנית הגרעין של איראן בתקופה האחרונה: על פי ההערכות, אף שהסכם הגרעין אפשר לה להעשיר 300 ק"ג אורניום בלבד לדרגה של 3.67%, בפועל היא חרגה מההבנות באופן משמעותי. על פי ההערכות בישראל, איראן מחזיקה בעשרה ק"ג אורניום שהועשרו לדרגה של 60%, 140 ק"ג אורניום שהועשרו לדרגה של 20% ועוד 2,500 ק"ג אורניום בדרגה של 4%. על פי המידע שהצטבר בישראל, איראן משתמשת במאות צנטריפוגות מתקדמות, אף שהדבר נאסר עליה במסגרת הסכם הגרעין. נוסף על כך, ההעשרה מתבצעת בין היתר במתקן פורדו, בניגוד להסכם, עד לרמה של 20%. בישראל מעריכים שלאיראן דרושים חודשיים להפוך למדינת סף גרעינית, ואם תצטרף מחדש להסכם עם המעצמות – הדבר יעכב אותה בכארבע שנים מהפיכה למדינת סף.

הכתבה עניינה אותך?

0%
0%

תוכן שאסור לפספס

הוסף תגובה לכתבה

    הנצפים ביותר

    כתבות נוספות

    דיווח על כתבה

    מצאתם טעות, אי דיוק או בעיה בכתבה? ספרו לנו ונבדוק.

    Hide picture