ביום הכיפורים נכנס לתוקף בפולין התיקון לחוק המינהל הציבורי החוסם את האפשרות של הבעלים והיורשים של רכוש שהולאם על ידי השלטונות הקומוניסטיים לפני למעלה מ־30 שנה לתבוע את השבתו או תשלום פיצויים תמורתו. החקיקה, שלא כוונה דווקא נגד היורשים היהודים אך פוגעת בהם באורח לא מידתי, גרמה למתיחות קשה ביחסים הדיפלומטיים בין פולין לישראל ולהבעת כעס פומבית מצד מזכיר המדינה האמריקאי.
לפי הדיווח בעיתון 'ידיעות אחרונות' הכניסה לתוקף של החקיקה הייתה אמורה ליצור עובדה מוגמרת, אך בפועל קורה ההפך. משפטנים פולנים כבר מתדיינים ביניהם על משמעותה של כל מילה ומילה בה. השלכותיה על הליכי השבת הרכוש המולאם או תשלום פיצויים תמורתו נותרו לא ברורות, סותרות, פתוחות לפרשנויות. מלשון התיקון עולה גם הבדל דרמטי בין דרישות להשבת רכוש הנידונות בוועדות ממלכתיות הבוחנות את אמיתותן ותוקפן של התביעות, לבין התיקים הנדונים בבתי משפט מנהלתיים.
כתוצאה החלו להישמע בימים האחרונים יותר ויותר דברי ביקורת חריפים על החקיקה, לאחר שזו אושרה על ידי שני בתי המחוקקים בפולין, כמעט בלא התנגדות מצד האופוזיציה הליברלית והשמאלית, ונחתמה על ידי הנשיא דודה.
מומחי משפט בפולין סבורים שהחקיקה פותחת פתח לפנייה לבית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי, ושהיא מנוגדת לחוקה של פולין הדמוקרטית. מה שנראה אפוא כהליך חקיקה זריז, קצר ותכליתי הפך לבעיה משפטית, מוסרית ובינלאומית המספקת חומר תבערה רב למדורת האנטישמיות בפולין. תעיד על כך העובדה שבערב יום הכיפורים הוקרן באולם בית העיתונאים בוורשה סרט אנטישמי בוטה, "בחזרה לידוואבנה. החלוקה היהודית של פולין". יוצר הסרט, ווייצ'ך סומלינסקי, מתמחה בחשיפת מה שהוא מכנה "הקנוניה היהודית העולמית לסחוט מאות מיליארדי דולרים מפולין, ולגרום להריסתה הכלכלית".