תצפיתניות של צוות הקרב החטיבתי 401, הפועלת תחת אוגדת עזה בפיקודו של תת-אלוף ברק חירם, זיהו לפני יומיים מחבלי נוח'בה חמושים הנעים בשיירה על עשרות טנדרים סמוך למרחב החיץ. הדיווח הועבר במהירות למפקדת החטיבה ולאחר מכן למפקד אוגדת עזה ופיקוד הדרום, שהחליטו לבסוף לא לתקוף בתגובה.
זיהוי השיירה גרם לכלל הכוחות בשטח להעלות את רמת הדריכות ולהתכונן לתקיפה. לפי מקורות בצה"ל, החל ויכוח האם השיירה חדרה למרחב החיץ, האם היא מהווה סיכון לכוחות והאם לתקוף אותה מהאוויר או מהקרקע.
בסופו של דבר הוחלט שלא לתקוף את השיירה בנימוק הגיוני: היא נעה סמוך לכוחות אך לא במרחב החיץ.
לטענת מקורות בצבא, השיירה לא הפרה את הסכם הפסקת האש, ותקיפתה עלולה הייתה להוביל להסלמה. גורם צבאי נוסף ציין כי "לאחר בירור" עלה שמחבלי חמאס נסעו לעבר חמולה באזור דרום רצועת עזה, וזאת על מנת "לסגור חשבון" עם ראשי חמולה מקומית שהמרו את פיו של מוחמד סינוואר והתנהלו בניגוד להחלטותיו ולשלטון חמאס ברצועה.
מרחב החיץ שצה"ל הקים לאורך גבול הרצועה נמצא בטווח של 1,000-700 מטרים מקו הגבול המפריד בין השטח הישראלי לרצועת עזה, ואורכו 64 קילומטרים. עד כה, כוחות צה"ל השמידו במרחב החיץ תשתיות טרור ששימשו את חמאס, בהן מבנים, כבישים, חממות, עמדות, תרנים ומנהרות. במקביל, הכוחות ביצעו חישוף – פעולה לחשיפת שטח במטרה לנקות אותו ממטענים – בשטח חקלאי ובצמחייה סבוכה.
נראה שצה"ל מעדיף להשמיד מבנים וכבישים ולא מחבלים חמושים שנעים בטנדרים ליד הגבול.
בנוסף, הוחלט שצה"ל ישהה במרחב החיץ, יקים מוצבים וימנע מכל גורם להיכנס אליו, כדי ליצור רצועת ביטחון שמטרתה להגדיל את טווח ההתרעה במקרים של חדירת מחבלים כמו ב-7 באוקטובר. "אם אזרח ישראלי פותח את החלון בביתו על קו הגבול, הוא אמור לראות את חיילי צה"ל ולא פלסטינים כמו בעבר", אמר גורם צבאי בגזרה. במקרה הזה האזרח שפתח את החלון ראה דווקא מחבלים חמושים על טנדרים.
חיילים בשטח כבר התלוננו על מדיניות ההפקרות החסות הפסקת האש, וסיפרו כי ברגע שגורם חשוד- נכנס למרחב החיץ, לא יורים בו על מנת לפגוע אלא מבצעים ירי הרתעתי כמה פעמים, וזאת כדי להבריח אותו. רק אם הוא עדיין מתקדם לעבר הכוחות או לגבול, יש לבצע ירי על מנת לפגוע.