במסגרת יישום הנחיות חדשות נגד תומכי ארגוני טרור, הורחקה מארצות הברית אזרחית לבנונית בעלת אשרת שהייה חוקית. על פי הדיווח שפורסם היום (שני) באתר החדשות "פוליטיקו", הרופאה, שעבדה במוסד האקדמי היוקרתי אוניברסיטת בראון, נתפסה כשברשותה תכנים המאדירים בכירים בארגון חיזבאללה.
מקרה זה מהווה דוגמה ראשונה ליישום ההצהרה של שר החוץ האמריקני מרקו רוביו, שהודיע מוקדם יותר החודש על כוונת ממשל הנשיא דונלד טראמפ לפעול נגד "תומכי חמאס" ולשלול מהם מעמד חוקי בארה"ב. רוביו הדגיש כי הצעדים כוללים ביטול ויזות ואישורי שהייה קבועים (גרין קארד) לצורך גירוש מהמדינה.
סוכנות אכיפת חוקי ההגירה האמריקנית (ICE) החליטה על הרחקתה המיידית של הרופאה הלבנונית לאחר שבבדיקת מכשירי התקשורת שלה נמצאו ראיות לכאורה לתמיכה בארגון טרור. על פי המידע שפורסם, המומחית הרפואית החזיקה בטלפון הנייד שלה סרטונים ותצלומים המשבחים דמויות מרכזיות בארגון חיזבאללה, המוגדר בארצות הברית כארגון טרור.
במהלך חקירתה על ידי פקחי רשות ההגירה והמכס, ניסתה הרופאה להסביר את הימצאותם של החומרים ברשותה. היא הודתה כי נכחה בהלוויתו של מנהיג חיזבאללה לשעבר, חסן נסראללה, אך טענה להגנתה שתמיכתה בו הייתה על רקע דתי בלבד, ולא מתוך הזדהות פוליטית עם דרכו.
הסבריה של הרופאה לא התקבלו על ידי הרשויות, והיא הוצאה מארצות הברית למרות שהחזיקה באשרת עבודה אמריקנית תקפה ולמרות מעמדה האקדמי באוניברסיטת בראון, מוסד השייך לליגת הקיסוס היוקרתית.
מקרה זה מדגים את המדיניות החדשה שהתווה ממשל טראמפ, כפי שהוצגה על ידי שר החוץ האמריקני. בהצהרתו הרשמית אמר רוביו: "לא נאפשר לתומכי טרור להשתמש במערכת ההגירה שלנו כדי לקדם אג'נדות אלימות על אדמת ארצות הברית". הוא הוסיף: "אנו מחויבים להגן על הביטחון הלאומי שלנו ועל אזרחינו מכל סוג של איום".
מומחים למדיניות הגירה מציינים כי מקרה זה מייצג שינוי משמעותי ביחס לבעלי ויזות ואישורי שהייה קבועים המזוהים עם תמיכה בארגונים המוגדרים כארגוני טרור על ידי ארצות הברית. ההערכה היא כי גירושה של הרופאה הלבנונית הוא רק המקרה הראשון ביישום המדיניות המחמירה החדשה.
גורמים בקהילה האקדמית בארצות הברית הביעו דאגה מהשלכות הצעדים הללו על חופש האקדמי ועל היכולת של מוסדות להעסיק מומחים זרים, אך הממשל טראמפ הבהיר כי בכוונתו להמשיך באכיפה נחושה של מדיניות זו כחלק ממאמציו להגן על הביטחון הלאומי.