הקבינט המדיני-ביטחוני מתכנס הערב לדון בהמשך המערכה בעזה ובהרחבת הפעילות הצבאית ברצועה, לצד אפשרויות תגובה להמשך הירי מתימן. הישיבה מתקיימת בצל מתיחות גוברת בין הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר לבין חברי הדרג המדיני, כאשר בימים האחרונים התרבו הדיווחים על חילופי דברים נוקבים בין הצדדים.
על פי פרסום בכאן 11, טרם ישיבת הקבינט, השמיע הרמטכ"ל אזהרה חד-משמעית לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים בנוגע לעיכוב באספקת הסיוע ההומניטרי לרצועה. "לא נרעיב את עזה, הסיוע צריך להיכנס בקרוב", התריע זמיר. למרות זאת, גורמים בדרג המדיני נותרים איתנים בעמדתם שלא לאפשר העברת סיוע לרצועה בעת הנוכחית.
בנושא האסטרטגיה המבצעית, דווח כי ראש הממשלה נתניהו קיבל את תכנית הרמטכ"ל להפעלת מאמץ צבאי מוגבל על הרצועה – ללא כיבוש מלא – במטרה לקדם הסדר להשבת החטופים. "זאת תוכנית טובה", ציין רה"מ בהתייחסו להצעה.
בחדשות 12 נחשף עימות נוסף שהתרחש בדיון ביטחוני מצומצם בשבוע שעבר. לפי המידע שפורסם, הרמטכ"ל התבטא בחריפות בלתי רגילה בסוגיית חלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה, בוויכוח שהסלים לטונים גבוהים מול נציגי הדרג המדיני.
"חיילי צה"ל לא יחלקו סיוע הומניטרי ברצועה. אני לא מוכן לשמוע על זה. חיילים יאבטחו את האזור ההומניטרי ויאפשרו לארגונים בינלאומיים לחלק מבלי שזה מגיע לחמאס – את זה נעשה, חיילים יחלקו אוכל לעזתים – את זה לא נעשה. סוף פסוק. אני לא אסכן חיילים כדי לחלק מים ולחם להמון מוסת ורעב", כך נאמר מפי הרמטכ"ל בדיון.
משתתפים באותו דיון מסרו כי זמיר "הציב עמדה נחרצת" ו"לא הותיר מרחב תמרון לדרג המדיני" בנושא זה. לדבריהם, אופן ההתבטאות של הרמטכ"ל תואר על ידי חלק מהנוכחים כ"נחרץ במיוחד" ואילו אחרים ראו בכך "גישה מתעמתת". "הוא יכול היה לבחור ניסוחים מרוככים יותר, אך העדיף להגדיר גבולות ברורים", אמרו גורמים שנכחו בדיון.
בתוך כך, ברקע הקשיים במשא ומתן להסכם שחרור והכוונה להרחיב את המאמץ הצבעי בעזה, השמיע הרמטכ"ל אייל זמיר אזהרה בפני השרים בהתייעצות ביטחונית שהתקיימה לאחרונה. על פי דיווח בחדשות 13, אמר זמיר: "בתוכנית לתמרון מלא לא בהכרח נגיע לחטופים, קחו בחשבון שאנחנו יכולים לאבד אותם". הרמטכ"ל שנבחר לא מכבר וידע היטב מה הן מטרות המלחמה, נזכר למתוח ביקורת עליהן ואמר: "שמתם שתי מטרות מלחמה – הן בעייתיות אחת מול השניה".
בעקבות התבטאויותיו של הרמטכ"ל, התפתחו חילוקי דעות משמעותיים בין נציגי מערכת הביטחון לבין ראש הממשלה נתניהו בשאלת היקף המבצע הצבאי. ראש השב"כ הכושל בתולדות ישראל, רונן בר, הביע תמיכה בגישתו של זמיר וטען כי מאמץ צבאי מרוסן יותר יאפשר חידוש המגעים להשגת הסכם לשחרור החטופים. מנגד, מספר שרים הביעו התנגדות חריפה לעמדת הרמטכ"ל, בטענה שללא הגברה משמעותית של הלחץ הצבאי על חמאס וללא הכרעתו, לא ניתן יהיה להביא לשחרור החטופים.
במישור הדיפלומטי, המדינות המתווכות מגבירות את מאמציהן להפעיל לחץ על חמאס, במיוחד לקראת ביקורו הצפוי של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במדינות המפרץ. לפי גורמים המעורים בפרטים, קטר "שבה למלא תפקיד משמעותי" בתהליך, מתוך שאיפה להשיג הישג דיפלומטי במסגרת ביקור הנשיא האמריקאי באזור.
על פי ההערכות, שרי הקבינט צפויים לאשר הערב הרחבה מסוימת של הפעילות הצבאית ברצועת עזה. יחד עם זאת, לא מדובר בתמרון קרקעי נרחב אלא בהעצמת המאמצים הקיימים ובאישור גיוס כוחות מילואים נוספים, במטרה "ליצור תנאים אופטימליים" להשבת החטופים.
המתיחות המתמשכת בין הרמטכ"ל לדרג המדיני משקפת דפוס רחב יותר של יחסים מורכבים שהתפתחו בשבועות האחרונים. מדיווחים שונים עולה כי מעבר לחילוקי דעות מקצועיים, מתקיימים גם עימותים חריפים ו"התכתשויות" בין הרמטכ"ל – שמונה לתפקידו על ידי הממשלה הנוכחית – לבין הדרג המדיני, ובמיוחד שר הביטחון וראש הממשלה.
צריך להעיף את הרמטכל השמאלני הזה ושים במקומו רמטכל ימני, הוא יותר דפוק מהרצי הלוי זה נראה
מחליף פרה בחמור
לצערי הרב, חייב להודות שכל המינויים של נתניהו פשוט כושלים.
לא יאומן כיצד הוא לא יודע לבחור אנשים.
או שהוא פשוט עושה את זה כדי שיהיה לו את מי להאשים.
זה ממש מוזר כיצד נתניהו המוכשר בוחר אנשים שאחרי דקה וחצי כולם רואים כמה לעומתיים הם.
משהו כאן מסריח… מישהו צריך להתעורר ולנער אותו. אנחנו לא טפשים.
השמאלנים האלה כפויי טובה. לפני שממנים אותם לתפקיד הם מתחנפים ואחרי זה בועטים במי שמינה אותם
כל מי שנשען על המדינה ותולה תקוותו בכוכב חדש ש׳הוא׳ יושיע אותנו
נתלה במשענת הקנה הרצוץ
אין לנו על מי להישען אלא על אבינו שבשמים