במהלך הימים האחרונים התבהרה עמדתה הנחרצת של ארצות הברית בסוגיית הגרעין האיראני, כאשר בכירים בממשל טראמפ מחזקים את הרטוריקה נגד תוכנית הגרעין של האיסלאמית. הדברים מגיעים על רקע דיווחים על מתיחות מסוימת ביחסי ארה"ב-ישראל והחשש מהתקרבות אמריקאית לטהראן.
סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של הנשיא טראמפ לעניני המזרח התיכון, התראיין ביום שישי לרשת התקשורת 'ברייטבארט' והבהיר את העמדה האמריקאית הנוקשה. לדבריו, אף שאיראן הצהירה על חוסר עניין בפיתוח נשק גרעיני, וושינגטון עומדת על סילוק מוחלט של יכולות ההעשרה האיראניות.
"תוכנית העשרה לא תוכל להתקיים באיראן לעולם – זה הקו האדום שלנו", הצהיר וויטקוף באופן נחרץ. הוא הוסיף כי הממשל לא יאפשר קיומן של תשתיות שעלולות לשמש לייצור נשק גרעיני, גם אם הצהרת הכוונות האיראנית מדברת על שימושים אזרחיים בלבד.
וויטקוף שאל באופן רטורי: "למה איראן צריכה צנטריפוגות אם אין לה כוונה לייצר נשק גרעיני? התשובה פשוטה: היא לא צריכה". עמדה זו משקפת החמרה משמעותית בהשוואה להסכם הגרעין שנחתם ב-2015, אשר התיר לאיראן לקיים העשרת אורניום ברמה מוגבלת למטרות אזרחיות. לטענת וויטקוף, הסכם 2015 הותיר פתח מסוכן עבור האיראנים, ו"הפעם זה לא יקרה".
גם הנשיא טראמפ עצמו התייחס לנושא הגרעין האיראני במהלך הצהרה שנשא בבית הלבן ביום חמישי. הנשיא הציג שתי אפשרויות בלבד לפתרון המשבר: "יש רק שתי אלטרנטיבות – או שנפוצץ את מתקני הגרעין של איראן בנחמדות, או שנפוצץ אותם ברשעות". יחד עם זאת, הנשיא הביע תקווה שניתן יהיה להגיע לפתרון ללא "הפצצות מכל סוג".
מנגד, טהראן איננה מוכנה לוותר על מה שהיא מגדירה כזכותה לפיתוח אנרגיה גרעינית למטרות שלום. שר החוץ האיראני עבאס עראקג׳י הגיב לדרישות האמריקאיות ואמר: ״אם מטרת המו״מ היא לשלול מאיראן את זכויותיה הגרעיניות או להציב דרישות בלתי סבירות אחרות, איראן בשום אופן לא תוותר. איראן מתעקשת על זכותה לפתח אנרגיה גרעינית לצורכי שלום, כולל העשרת אורניום״.
במקביל לסוגיית איראן, עולות שאלות לגבי מערכת היחסים בין ארה"ב לישראל. בהתייחסות לנושא, הסנאטור טום קוטון אמר בשיחה עם מארק לוין כי "בכל פעם שאנחנו מדברים על פייק ניוז בהקשר לישראל צריך להכפיל את זה לפחות בשניים, יש שם המון פייק ניוז ודיפ סטייט שמנסים להתעמת עם נתניהו".
גם בבית הלבן מכחישים את הדיווחים על מתיחות ביחסים עם ישראל. דוברת הבית הלבן, קרולין לויט, הבהירה כי "הקשר של הנשיא טראמפ עם ישראל וראש הממשלה נתניהו חזק מאוד, בניגוד לשקרים שמופצים לא תהיה הכרה כלל במדינה פלסטינית".
טראמפ איתנו או לא?