הבית הלבן פרסם היום (ראשון) הודעה מפתיעה על השגת הסכם סחר עם סין, אשר עתידות להיחתם בעיר ז'נבה שבשווייץ. למרות שמועד החתימה הרשמי טרם נקבע, צפוי הממשל האמריקני לחשוף פרטים משמעותיים אודות ההסכם כבר ביום המחר.
השגת הסכם הסחר בין ארצות הברית לסין התקבלה בהפתעה רבה בקרב משקיפים ומומחים כלכליים, נוכח היחסים המתוחים ששררו לאחרונה בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם. הדבר בולט במיוחד לאור שיעורי המכס חסרי התקדים שהשיתו המדינות זו על מוצריה של זו בחודשים האחרונים.
המיסוי המסחרי ההדדי הגיע לרמות שיא, כאשר סחורות המיובאות מסין לארצות הברית נתקלו במכס בגובה של עד 145%, בעוד חלק מהמוצרים האמריקניים המיועדים לשוק הסיני חויבו במכס של 125%. נתונים אלה משקפים את עומק המשבר שאליו הידרדרו היחסים המסחריים בין המדינות, עובדה שהופכת את ההתקדמות הנוכחית למשמעותית במיוחד.
ההתפתחות החיובית הגיעה בעקבות סבב שיחות מאומץ שהתקיים בימים האחרונים בשווייץ. במהלך היומיים שקדמו להכרזה, ניהלו נציגי סחר בכירים משתי המדינות מגעים אינטנסיביים שנועדו לגשר על הפערים ולמצוא נתיב לפתרון המשבר המסחרי המתמשך.
שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, התבטא בחיוב לגבי האווירה בחדרי הדיונים ואמר כי השיחות עם הנציגים הסיניים בתיווך ז'נבה היו "יעילות מאוד". הערכתו החיובית מסמנת שינוי טון משמעותי ביחס למבוי הסתום שאפיין את היחסים הכלכליים בין המדינות בתקופה האחרונה.
עם זאת, ראוי לציין כי אף שהשיחות זכו להערכה חיובית בעיני שני הצדדים, הציפיות – לפחות מהצד הסיני – היו נמוכות יחסית בתחילת המשא ומתן. העובדה שמהלך דיפלומטי זה הבשיל להסכם בפרק זמן כה קצר מפתיעה גם את הגורמים המעורבים עצמם.
העימות הכלכלי בין שתי המעצמות החריף באופן משמעותי בשבועות האחרונים, בעקבות שורת החלטות שיצאו מהבית הלבן. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז על הטלת מכסים חדשים על מוצרים המיובאים ממגוון רחב של מדינות – קרוב ל-60 שותפות סחר של ארצות הברית ברחבי העולם.
בין המדינות שנפגעו מהמהלך האמריקני, סין ספגה את הפגיעה המשמעותית ביותר. הממשל בוושינגטון הטיל על מוצרים סיניים את שיעור המכס הגבוה ביותר, שהגיע לרמת שיא של 145 אחוזים – צעד חסר תקדים ביחסי הסחר הבינלאומיים. תגובת הנגד הסינית לא איחרה לבוא, והתבטאה בהטלת מכסים גבוהים על סחורות אמריקניות נבחרות.
המתיחות המסחרית השפיעה לא רק על היחסים הבילטרליים בין שתי המעצמות, אלא גם על הכלכלה העולמית כולה, שכן מדובר בשתי הכלכלות הגדולות בעולם שהסחר ביניהן משפיע על שרשראות אספקה גלובליות ועל מחירי סחורות בשווקים בינלאומיים.