דיפלומטים בכירים מרוסיה ואוקראינה מתכנסים הבוקר (חמישי) באיסטנבול בשעה 10:00 לדיונים על הפסקת לחימה, כשברקע קריאות בינלאומיות לסיום העימות. זהו המפגש הישיר הראשון בין הצדדים בטורקיה מאז קיץ 2022.
הפגישה נערכת ביוזמת הקרמלין, לאחר הפסקת האש החד-צדדית שהכריזה רוסיה לרגל אירועי 80 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הסכים להשתתפות משלחתו בשיחות, אך דרש במקור מפגש ישיר עם פוטין – דרישה שלא תתממש בסבב הנוכחי.
בעת שהדיפלומטים מתכנסים בטורקיה, המתיחות הגיאופוליטית מורגשת היטב. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ קרא בשבוע שעבר לשני הצדדים להגיע להסדר, והבטיח כי וושינגטון מוכנה לפקח על הסכם ולהטיל סנקציות על כל צד שיפר אותו. "אלפי חיילים צעירים נהרגים מדי שבוע, וכולנו צריכים לרצות שזה ייפסק", כתב טראמפ ברשת Truth, והוסיף שארה"ב תהיה מוכנה ל"התערבות מיידית" במידת הצורך.
הדחיפה האמריקאית לפתרון מגיעה כשבועיים לאחר שנשמעו קולות בוושינגטון המאיימים לסגת מתפקיד המתווך אם לא תהיה התקדמות משמעותית. במקביל, מנהיגי מעצמות אירופה – צרפת, גרמניה ובריטניה – הגיעו בסוף השבוע האחרון לביקור סולידריות בקייב, שם נפגשו עם זלנסקי. בהודעה משותפת שפרסמו בתום המפגש, הזהירו המנהיגים האירופאים כי יחריפו את המגבלות הכלכליות על מוסקבה, כולל בסקטורי הבנקאות והאנרגיה, אם רוסיה לא תכבד את הסדרי הפסקת האש.
השיחות בטורקיה מתקיימות בחסות ממשלו של הנשיא ארדואן, שמשמש כמתווך בין הצדדים. למרות שהנשיא הרוסי פוטין יזם את המפגש, הוא עצמו אינו צפוי להשתתף בדיונים – עובדה שעומדת בסתירה לתנאי שהציב זלנסקי לפיו לא ייפגש עם שום גורם פרט לפוטין עצמו. למרות זאת, זלנסקי נענה בחיוב ליוזמה, ואף פרסם מסר ברשת X בו עקץ את הצד הרוסי: "מקווה שהרוסים לא יחפשו הפעם תירוצים".
המגעים הנוכחיים מגיעים לאחר שמוסקבה ערכה מצעד צבאי מרשים בכיכר האדומה לציון 80 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית, אירוע שמשך נציגים מ-29 מדינות. כתגובת נגד, ראה זלנסקי את ביקור המנהיגים האירופאים בקייב כמחווה תומכת ומענה לראוותנות הרוסית.
בעוד שהציפיות להסכם מקיף נותרות מתונות, טראמפ הדגיש בהצהרותיו כי הפסקת אש צריכה להוות רק שלב ראשון לקראת הסדר שלום כולל בין המדינות, וכי ארה"ב ואירופה ישתפו פעולה כדי להבטיח את יישומו