סערה דיפלומטית חריפה פרצה בערב יום השואה בעקבות דברים שאמר קנצלר גרמניה, פרידריך מרץ, בנוגע למדיניות הישראלית ביהודה ושומרון. הקנצלר חשף כי בשיחתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא הביע דאגה עמוקה ואמר: "מודאג מאוד מההתפתחויות בשטחים הפלסטיניים. בשיחת הטלפון שלי עם ראש הממשלה נתניהו, הבהרתי: לא יכול להיות סיפוח בפועל של הגדה המערבית".
דבריו אלו של המנהיג הגרמני, שנאמרו בעיתוי רגיש במיוחד , גררו תגובה נחרצת וחסרת פשרות מצד שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבחר להעמיד את הקנצלר על טעותו ההיסטורית והמוסרית. השר סמוטריץ' לא נותר חייב ותקף את הקנצלר במילים נוקבות: "הימים שבהם גרמנים הכתיבו ליהודים איפה מותר ואיפה אסור להם לחיות – חלפו ולא יחזרו.
בערב יום השואה קנצלר גרמניה צריך להכין ראש ולהתנצל אלף פעמים בשם גרמניה ולא להעז להטיף לנו מוסר איך להתנהל מול הנאצים של דורנו שרצחו התעללו ושחטו ושרפו נשים, קשישים וילדים בטבח הנורא ביותר שבוצע בעם היהודי מאז השואה האיומה. לא נקבל הוראות ממנהיגים צבועים באירופה, שמאבדת שוב את מצפונה ואת יכולת ההבחנה בין טוב לרע". הוסיף סמוטריץ' ועקץ על הדרך את ההתנהלות האירופאית בנושא איראן והלחימה מול אויבי ישראל בכל החזיתות.
בסיום דבריו, חתם סמוטריץ' את תגובתו כשהוא פונה ישירות למנהיג הגרמני: "אדוני הקנצלר, הימים שבהם גרמנים הכתיבו ליהודים איפה מותר ואיפה אסור להם לחיות – חלפו ולא יחזרו. לא תכניסו אותנו שוב לגטאות, בטח לא בארץ שלנו. החזרה שלנו לארץ ישראל – המולדת התנ"כית וההיסטורית שלנו – היא התשובה לכל מי שניסה ומנסה להשמיד אותנו, ואנחנו לרגע לא מתנצלים על זה".