מי שעוקב אחר מסך העשן התקשורתי, ודאי שמע את מנטרת "השוויון בנטל" המושמעת באדיקות כמעט דתית. מספרים לנו שהצבא קורס, שחסרים לוחמים ושכל מטרת הגיוס היא פתרון מעשי למצוקת כוח האדם. אך השבוע, באולפני התקשורת, התרחש מחזה מטלטל שהסיר את המסיכה באגרסיביות.
אל הפאנל הגיע מנכ"ל עמותת "נצח יהודה" – לוחם מילואים, חרדי בעצמו ואפילו המג"ד החרדי הראשון. הוא מייצג תפיסה ליברלית יחסית המבקשת לבנות גשר והסכמות. אבל ההתנפלות הברוטלית, הלגלוג, והצרחות הקולניות שסירבו לתת לו לדבר, הוכיחו מעל לכל ספק: הציבור החילוני לא מחפש פתרונות, הוא מחפש הכנעה.
האמת המנפצת של כור ההיתוך ברורה למדיי: כאשר נציג מקצועי מציג עובדות ומספר בגאווה שישנם אלף תלמידים בישיבות הסדר חרדיות שהוקמו כמעט ללא תקציב מהמדינה, המערכת אינה מברכת על כך. היא מגיבה באמוק, קוטעת את דבריו וצועקת: "הכל נתונים מפוברקים… זה לא חרדים!". פאנל המגישים לא התאפק וחשף את האג'נדה האמיתית מאחורי הדרישה החילונית: "הניסיון להגיע להסכמה נחל כישלון… אולי צריך בלי הסכמה?!". הם אינם מעוניינים בהידברות או בהכלה של המגזר החרדי הצומח; הם דורשים כפייה דורסנית וכניעה מוחלטת של השקפת העולם הדתית.
רגע האמת של האולפן הגיע כאשר אחד המשתתפים הודה בגלוי כי ההתקפה נובעת מכך שהפתרונות המעשיים "מאיימים על אנשים… כי זה מאיים להפוך את נושא הגיוס מנושא פוליטי לנושא מקצועי, ויש הרבה מאוד אנשים שמפחדים מזה".
המופע התוקפני והמביש הזה הוא תמרור אזהרה בוער לכל בן ישיבה ולכל אברך. הוא מוכיח באופן בלתי ניתן לערעור שהוויכוח הציבורי מעולם לא היה על צורך מבצעי או על מספרים. מדובר במלחמה אידיאולוגית מתוכננת על עצם זכותו של הציבור החרדי לשמור על אורח חיים עצמאי הנאמן לגדולי הדור ולתורה הקדושה.
כאשר המערכת החילונית מסרבת להקשיב אפילו לאדם חרדי המגיע אליהם בידיים פתוחות ומציע פתרונות בשפה שלהם, ברור מה יקרה לחייל החרדי הפשוט בשטח. בשנייה שהוא ייכנס בשערי הבסיס, לא תהיה שום הכלה ושום סובלנות לקלה כחמורה. הדרישה החילונית היא ברורה: תתאימו את עצמכם לתרבות הישראלית, תשילו מעליכם את ה"גלותיות" ותעברו תהליך חילון מואץ – או שנוקיע אתכם כטפילים.
מי שרוצה את בני הישיבות בצבא לא מחפש שותפים להגנה; הוא מחפש לשבור את חומות הדת ולייצר "אדם חדש". המערכת הבהירה באולפן באלימות מילולית שאורח החיים התורני שלכם הוא מטרד שיש לשרש.
אל תהיו תמימים: אם הבאת פתרונות מעשיים בהסכמה מעוררת אצלם כזה זעם, סימן שהם לא מחפשים את החרדי שישרת – הם מחפשים את החרדי שישתנה. אל תשארו אדישים. שתפו את העובדה היומית הזו עכשיו לכל אנשי הקשר – שכולם יראו בעיניים את הדרוסנות ויבינו את עומק הגזירה שמחכה בשער!