צה"ל השלים את ההשתלטות המבצעית על רכס עלי טאהר בדרום לבנון, כולל טיהור שני התוואים התת קרקעיים של חיזבאללה, וכעת נערכת במערכת הביטחון לשלב הבא: נטרול והשמדת התשתיות התת קרקעיות. לפי הדיווחים, בצה"ל ממתינים לאישור הדרג המדיני למהלך, שבמסגרתו צפויים שני התוואים להתפוצץ בימים הקרובים.
כוחות אוגדה 36 פעלו בתקופה האחרונה במרחב הרכס, והשיגו שליטה מבצעית מעל הקרקע ומתחתיה. בצה"ל מסרו כי השטח טוהר ממחבלים, כאשר חלק מהמחבלים חוסלו ואחרים נמלטו, וכי לאחר השלמת הטיהור נמשכת הפעילות לנטרול התשתיות.
אלא שהשלב הבא של הפעולה מקבל משמעות רחבה יותר, לאחר האיום שהעבירה איראן סביב המערכה על הרכס. לפי דיווח של רויטרס, העבירה טהרן לארצות הברית, באמצעות עומאן, מסר שלפיו אם ישראל תפתח במתקפה רחבת היקף נגד המתחם ברכס עלי טאהר, איראן תגיב בתקיפה משמעותית. גורמים ששוחחו עם הסוכנות טענו כי המסר נגע גם לנוכחות אפשרית של אנשי משמרות המהפכה לצד אנשי חיזבאללה במתחם.
האיום האיראני הגיע בשעה שצה"ל כבר הפעיל לחץ כבד על המרחב, ובסופו של דבר השלים את ההשתלטות עליו. לפי הצבא, התשתיות שנחשפו ברכס שימשו את חיזבאללה במשך שנים ונועדו לאפשר לארגון לפעול מתחת לקרקע ולבסס יכולות התקפיות באזור האסטרטגי. כעת, לאחר שהכוחות השיגו שליטה במתחם, עומדת בפני הדרג המדיני החלטה אם לאשר את השלב הסופי של נטרול התוואים באמצעות פיצוצם. מבחינת ישראל, מדובר במהלך שנועד למנוע את האפשרות שחיזבאללה ישוב בעתיד להשתמש בתשתיות שהוקמו במקום וינסה לשקם את המערך התת קרקעי.
בעוד שבישראל רואים ברכס עלי טאהר נקודה אסטרטגית שממנה נשקפה סכנה ליישובי הצפון, בטהרן ובחיזבאללה רואים בפעילות הישראלית במקום שינוי משמעותי של המציאות בדרום לבנון. הרכס, הנמצא כ־15 קילומטרים מגבול ישראל ובגובה של כ־600 מטרים, נחשב לנקודה אסטרטגית בשל השליטה שהוא מאפשר על מרחבים נרחבים בדרום לבנון. לפי דיווחים, מתחתיו נבנו לאורך השנים תשתיות תת קרקעיות של חיזבאללה, ובהן מרכזי פיקוד ומחסני אמצעי לחימה.
במקביל, הפעילות הישראלית בדרום לבנון נמשכת גם בימים אלה. רק היום דווח על תקיפות ישראליות בדרום לבנון בעקבות שיגורי רחפנים של חיזבאללה לעבר אזורים שבהם פועלים כוחות צה"ל. ההתפתחויות הללו ממחישות כי למרות הפסקת האש, המצב בשטח עדיין שברירי וכי חיזבאללה ממשיך לנסות לפעול נגד הכוחות הישראליים.
השלמת השמדת התוואים ברכס עשויה להיות גם נקודת מעבר לקראת שינוי נוסף בפריסת צה"ל בדרום לבנון. לאחר נטרול האיום התת קרקעי, מערכת הביטחון צפויה לבחון את המשך הנוכחות במרחב ואת האפשרות לצמצום הדרגתי של הכוחות והיערכות מחדש קרוב יותר לגבול.
אלא שלפני המהלך עומדת כאמור החלטה מדינית, וברקע שלה מסר איראני חריג וברור. בישראל יצטרכו כעת להכריע אם להשלים את השמדת התשתיות שנחשפו ברכס, תוך לקיחת בחשבון האפשרות שהמהלך ישמש את איראן וחיזבאללה כעילה לניסיון להסלים מחדש את המערכה בדרום לבנון.