0%

ברגע האחרון חוק שינוי חוק השבות ירד מסדר היום ונדחה למועד אחר

סערה בעקבות כוונתו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' להעלות היום להצבעה במליאת הכנסת הצעת חוק לביטול "סעיף הנכד" בחוק. ח"כ אייכלר קורא לתמוך, יהדות התורה החליטה להעדר מההצבעה בגלל המשמעת הקואליציונית

יוסי ויזל
10 תגובות
ח"כ סמוטריץ' // צילום: אורן בן חקון

סערה בעקבות כוונתו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' (ימינה) להעלות היום להצבעה במליאת הכנסת הצעת חוק לביטול "סעיף הנכד" בחוק השבות, שלטענתו "מאפשר כבר שנים להביא ארצה גויים שאין להם קשר ליהדות".

חוק השבות, הקובע כי כל יהודי רשאי לעלות ארצה ולקבל אזרחות ישראלית, התקבל ב־1950. ב־1970 אישרה הכנסת תיקון לחוק, הקובע כי הזכות מוקנית גם לילד ונכד של יהודי, גם אם הוא עצמו אינו יהודי לפי ההלכה.

באמצעות התיקון לחוק השבות, נפתח פתח לעלייתם של מאות אלפי אנשים, שהגיעו לישראל בשנות ה־90 ממדינות חבר העמים. בין העולים היו כאלה שראו את עצמם שייכים לעם היהודי, אף כי אינם יהודים לפי ההלכה.

בדברי ההסבר להצעת החוק, כתב ח"כ סמוטריץ' כי "סעיף הנכד" גרם לכך שהחוק מנוצל על ידי רבים שניתקו כל קשר עם העם היהודי ומסורתו, ובפועל מרוקן את החוק מכוונתו המקורית, שהיא לפתוח את שערי המדינה ליהודי התפוצות.

"מטרת התיקון היא לצמצם את זכויות בני המשפחה הנכנסים בגדר החוק, באופן כזה שהצאצאים הזכאים לכך יהיו רק ילדיו של יהודי ולא נכדיו, על מנת למנוע את אחד האבסורדים הגדולים בספר החוקים הישראלי – שהחוק היהודי המובהק ביותר נותן הכשר גורף לכניסת לא יהודים בשערי המדינה", אמר סמוטריץ'.

בתגובה להצעת החוק כתב יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן תקף בחריפות את יוזמת החקיקה, ואמר; כי נדהם לגלות שח"כ סמוטריץ' מבקש לבטל את חוק השבות. לדבריו, "אין איוולת גדולה יותר מלהעלות את החוק הזה בעיתוי הנוכחי, שרק יוסיף לשיסוי ולפילוג בקרב אזרחי ישראל".

אביגדור ליברמן צילום: יונתן סינדל/פלאש 90

הוא קרא לחברי הכנסת נפתלי בנט ואיילת שקד לדרוש מסמוטריץ' להסיר את היוזמה מסדר היום של הכנסת. הוסיף ליברמן.

בתגובה לדבריו סמוטריץ' השיב וכתב משלו כי ליברמן משקר, מכיוון שהכוונה אינה לבטל את חוק השבות אלא לבטל את "סעיף הנכד" בלבד. 

גם ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד־תל"ם) קרא לבנט להוריד את הצעת החוק של סמוטריץ' מסדר היום, בנימוק שמדובר בהצעת חוק "אנטישמית". הוא ציין כי הרציונל ל"סעיף הנכד" היה חוקי נירנברג של גרמניה הנאצית, שסימנו ורדפו כיהודים גם את הדור השלישי. הוא אף הצטלם עם כרזה שבה קרא לבנט לא לתת יד לביטול חוק השבות. 

מנגד; ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה קורא לתמוך בתיקון חוק השבות שיעלה להצבעה במליאת הכנסת.

"הצעתו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' להחזיר את חוק השבות ליעדו המקורי, תחזיר את ארץ ישראל לעם היהודי ותהיה בית חם ואוהב לכל יהודי הגולה המבקשים לבוא ארצה לשלוח ילדיהם ללמוד כאן, לחוג שלש רגלים, להגיע למקומות הקדושים ולחצרות הקודש ולא יקראו להם 'זרים' בארצם.

"אני קורא לחברי במפלגות הדתיות והלאומיות לתמוך בתיקון החוק ולקיים דיון רציני ומעמיק על מהות חוק השבות, שכבר לא דואג ליהודים במצוקה.

בשעה האחרונה החליטו ביהדות התורה להעדר מההצבעה

עדכון לשעה 13:16: החוק הוסר בהסכמה מסדר היום

הכתבה עניינה אותך?

0%
0%

תוכן שאסור לפספס

הוסף תגובה לכתבה

    הנצפים ביותר

    אולי יעניין אותך גם

    כתבות נוספות

    דיווח על כתבה

    מצאתם טעות, אי דיוק או בעיה בכתבה? ספרו לנו ונבדוק.