0%
רגע לפני השחרור

מאחורי הסורגים: הצצה לכלא השמור של מחבלי חמאס

שנתיים לטבח ששינה הכול: רגע לפני שמאות המחבלים כבר יוצאים אל החופש, הצטרפנו ללוחמי נחשון ומצדה שהובילו אותנו לפשיטה על תאי מחבלי הנוח'בה בתוך המבצר האימתני של כלא עופר • במהלך הביקור נתפסו כלי דקירה מאולתרים ונחשפה גם התופעה המטרידה של משת"פים בשירות המחבלים • כתבתו של יוחאי דנינו

יוחאי דנינו
3 תגובות

שנתיים בדיוק אחרי הטבח ששינה את פני המדינה, ורגע לפני שחרור חטופים צפוי שיוביל גם לשחרור מחבלים, אנו נכנסים ללב בית הסוהר עופר, אחד המתקנים המאיימים בישראל. כאן כלואים מאות מחבלי חמאס וג'יהאד שהשתתפו בטבח, וכבר מתחילים להתכונן לאפשרות של יציאה לחופש.

לא עובד לכם? נסו כאן

הכניסה אל המתחם המבצעי מלווה באבטחה כבדה: המחבלים מובלים בכבליות, עיניהם מכוסות, כשבכלא מבהירים – "אף אחד לא מסתובב פה חופשי".

מפקד בית הסוהר, גונדר משנה ואדים גולדשטיין, מקבל את פנינו ומדבר על "המהפכה" שהתחוללה בשירות בתי הסוהר (שב"ס). בהנחיית השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ונציב שב"ס, קובי יעקבי, שונתה המשוואה: "נגמרו תנאי הנופש וההפקרות. הקייטנה כבר נגמרה", הוא מצהיר. המסר החדש ברור: בפעם הבאה, המחבלים יצטרכו לחשוב שוב על התנאים שמחכים להם מאחורי הסורגים, בתקווה שזה ירתיע אותם מלחזור לטרור.

לוחמי יחידות נחשון ומצדה מלווים אותנו בפשיטה על התאים. החשד הוא שהמחבלים לא הפסיקו לרגע לתכנן את הטרור הבא, גם מתוך הכלא. בפשיטות, הלוחמים הופכים כל אבן בחיפוש אחר כלי תקיפה מאולתרים. תוך כדי הביקור אנחנו נחשפים לאחד מכלי הדקירה המאולתרים – שהוכנו ממנורה שפורקה מהתקרה.

"לאחר שמ-7 באוקטובר הוחלט שכל המחסנים והקנטינות ומכביסות לא יהיו להם מחבלים, ואז בעצם לקחנו את התאים שלהם והפכנו אותם לתאי כליאה," מספר גולדשטיין. באגף בו מוחזקים מחבלי עזה – כ-500 מחבלים שנתפסו ב-7 באוקטובר ואחריו, כולל קומנדו ימי, חופרי מנהרות ומהנדסים, "כל המסוכנים ביותר שקיימים פה". המחבלים מקבלים אוכל בהתאם לחוק בינלאומי, אך כעת הם נאלצים לראות "מה הם גרמו ומה הם עשו אחרי 7 באוקטובר ומה קורה להם שם".

לשינוי בגישה יש גם מחיר כבד. לפני כשנה נרצח יוחאי אבני ז"ל, לוחם כליאה וכלבן מבית הסוהר עופר, בביתו על ידי מחבל נתעב. זמן קצר לאחר מכן, מפקד הכלא החליט להקים לזכרו בית כנסת מפואר, כדי שלצד אולמות האימונים לשמירה על הכשירות המבצעית של הלוחמים, יהיה גם מקום לאימון הרוחני.

תופעה חמורה נוספת שהתגלתה היא הפיכת חלק מעורכי הדין, בעיקר מטעם הרשות הפלסטינית, לצינור תקשורת אסור. עורכי דין אלה ניסו להבריח מסרים, חלקם כתובים ומוצפנים במספר שפות, אל המחבלים ובחזרה. מאז ה-7 באוקטובר, נתפסו למעלה מ-70 עורכי דין שניסו לבצע זאת, וחלקם אף נמצאים כעת במעצר בשב"ס.

"אנחנו נלחמים עם התופעה הזאת, ואנחנו לא נלחמים עם עורכי הדין, אנחנו נלחמים עם התופעה של העברת המסרים, המסער הכפכה למחבלים שנמצאים כאן", אומר דובר 0, ומדגיש כי תפקיד עורכי הדין הוא לייצג, לא להעביר מידע ממה שקורה בחוץ, כולל מידע אישי. המחבלים בחוץ מפעילים את עורכי הדין, והם מנסים להעביר מסרים למרות האיסור, אך "ברוב המקרים אנחנו מסתכלים את זה".

הדריכות בשב"ס גבוהה מאוד, אומר מפקד הכלא, במטרה למנוע "עיון חטיפה, תקיפה". יש משילות, ותגובה על כל הפרת סדר הכי קטנה.

בשיחה עם 'המחדש' אמר השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, כי "מה שאנחנו עושים היום בבתי הכלא זה דבר שלא נעשה עשרות שנים". הוא ציין בגאווה את השינויים: "סוף-סוף יש משילות בבתי הסוהר. פעם זה היה קייטנה, היום זה בתי סוהר של ממש. אין למחבלים לא עשר שעות טיול בחצר, לא שמונה שעות מקלחת, לא מרמלדה ולא שוקולדה, לא בשר כבש, לא לימודים אקדמיים, לא טיפולים אסתטיים, לא טלוויזיה, לא רדיו". הוא שיבח את נציב שב"ס קובי יעקובי ואת כל הסגל, המבצעים את מדיניותו "על מלא".

הכתבה עניינה אותך?

91%
9%

תוכן שאסור לפספס

הוסף תגובה לכתבה

    הנצפים ביותר

    אולי יעניין אותך גם

    כתבות נוספות

    דיווח על כתבה

    מצאתם טעות, אי דיוק או בעיה בכתבה? ספרו לנו ונבדוק.

    דיווח על וידאו

    שימו לב! מערכת זו נועדה לדיווח על בעיות בלבד.
    תגובות המיועדות לפרסום, ניתן להשאיר בתחתית העמוד.

    מהי הבעיה?

    Hide picture