בין המצרים

"הרבה יותר קשה לעבד ווקאלי": המעבד יונתן שטרן בראיון


לא כולם יודעים או מודעים לכך, אך קולו נשמע במוזיקה הווקאלית, בכל תו ובכל צליל • לרגל שלושת השבועות בחרנו לארח לראיון את המעבד הווקאלי ומהמובילים בתחום, יונתן שטרן, שחושף סודות מעולם המוזיקה

ספר לי קצת עליך, מאיפה בא הג'וק של הווקאלי?

היי כיף להיות פה, אני יונתן בן 31 מרחובות, המוזיקה הווקאלית התחילה אצלי משירה משותפת עם המשפחה סביב שולחן השבת, היינו ועדיין נהנים לתבל את שירי השבת בכמה קולות, בבית גדלנו על הרבה מוזיקה של להקות יהודיות מחו"ל כדוגמת 'לב טהור', 'החברה', 'ביטחון' ועוד. כך גם הייתי מאזין להנאתי ומחקה את הקולות שלהם, אני חושב שמשם התחלתי ללמוד לשיר קולות שניים ושלישיים.

בהמשך כשלמדתי בישיבה הגדולה 'עטרת ישראל ' היינו נפגשים כמה חברים מדי לילה לאחר סדר שלישי ושרים להנאתו במשך כמה שנים, בהמשך גם הקלטנו כמה שירים באמצעות מיקרופון פשוט (הסוג של ה 19.90 שח שקונים בסופר) ואפילו הלחנו שירים מקוריים משלנו.

כששמעתי לראשונה את המוזיקה של להקת האקפלה Six13 לא האמנתי שאפשר לעשות את זה רק עם הפה. וכך מצאתי את עצמי נשאב לעולם של שירים וקולות, מקליט ומתנסה עוד ועוד.

לאחר הלימודים בישיבה הקדשתי כמה שנים ללימודי מוזיקה ובמקביל השקעתי ביצירה עצמית של מוזיקה ווקאלית.

  • יש כיום כל מיני סוגי ווקאלי, יש סמפולים, דגימות וכו', איך אתה יוצר את הווקאלי שלך?

היום בשונה מהעבר אפשר לייצר מוזיקה ווקאלית כמעט אינסטרומנטלית באמצעות המחשב יש לכך יתרונות של חיסכון בזמן אבל גם חסרונות רבים, ואני בוחר בדרך הקשה שפירותיה בצידה. אצלי כל הקולות מוקלטים כל פעם מחדש. אני לא דוגם קולות ומנגן אותם משלוש סיבות עיקריות: 1. זה נשמע לא מקצועי, מכיוון שהקולות חוזרים על עצמם ללא שום דינמיקה. 2. זה לא מאפשר גמישות בסוגי ההברות והמילים שמשתנות לרוב בהתאם לכל שיר 3. נראה לי שגם מהצד ההלכתי זה פחות חלק. אם אני מקליט קול אחד ואז משכפל אותו על פני פסנתר שלם ופשוט מנגנן את הצלילים במה זה שונה מכלי נגינה?

  • השאיפה שלך במוזיקה היא ליצור אך ורק מוזיקה ווקאלית, או שאתה חותר גם למוזיקת לייב אמיתית?

אכן, אני חותר לייצר גם מוזיקה אינסטרומנטלית על שלל גווניה, יצא לי גם לעבד ולהפיק שירים לא ווקאלים, ומקווה לפרסם גם כאלו בעתיד בעז"ה.

  • כידוע בווקאלי הקושי הגדול הוא ליצור יש מאין, ספר לי על הפרוייקט הכי משוגע שיצא לך לעשות.

זו שאלה גדולה, הפרויקט עם הכי הרבה קולות שיצא לי להקליט זה השיר 'בא לפה' עם שמחה פרידמן- הוא מכיל 130 ערוצים שכולם הוקלטו על ידי. אבל לא הייתי מגדיר אותו כפרויקט 'הכי משוגע' אני חושב שהשיר 'מזמור לדוד' של קרליבך שאמנם מאד מינימליסטי בהשוואה 'לבא לפה' יותר מורכב מוזיקלית ויש בו יותר אמירה והבעה אישית, גם השיר 'אמר רבי אלעזר' היה פרויקט מיוחד ושונה אז תלוי איך מסתכלים על זה.

play-rounded-fill
"תהליך היצירה של "בוא לפה
  • איזה חיקוי כלי הכי קשה לך ליצור בווקאלי?

למען האמת, אין עניין לחקות את במדויק את כלי הנגינה השונים, זה לא ממש אפשרי. הרעיון יותר להביא את האווירה של הכלים השונים. אם תבקש ממני לחקות מפוחית או גיטרה אקוסטית זה פשוט לא ילך, אבל כשאני שר קולות שונים שיוצרים פירוק אקורד בדומה למה שגיטרה הייתה מנגנת המאזין יקבל צליל שיספק את האווירה.

  • יש לך חלום לבצע ווקאלי עם אמן מסויים?

כן. יש כמה כאלו, הייתי שמח לבצע שיר עם הלהקות שגדלתי עליהם ושאבתי מהם לא מעט השראה. Six13, לב טהור, ועוד. אשמח גם לארח את אברהם פריד, יעקב שוואקי ואמנים נוספים.

  • כידוע עולם הווקאלי התחיל דווקא בארצות הברית עם להקות שיצרו את זה באופן קבוע ולא דווקא לזמן הספירה, יש לך שאיפה כזו שהמוזיקה הזו תניב חומרים מקוריים? שתושמע ותנוגן גם במהלך השנה?

נכון, בארה"ב המוזיקה הזאת חיה ונושמת כל השנה עם אירועים ומופעים שונים. הייתי רוצה מאד שהמוזיקה הווקאלית לא תיתפס כתחליף לימי הספירה ובין המצרים ושתהיה ז'אנר שלם שעומד בפני עצמו כל השנה.

אמנם יש לא מעט אנשים שמאזינים למוזיקה ווקאלית בקביעות אבל עדיין הזמן החזק שלה הוא בתקופות שאסור ליהנות ממוזיקה רגילה. יש לי שאיפה להוציא גם שירים מקוריים, ובאלבום הבכורה שלי 'קולי' יש שלושה לחנים מקוריים שלי.

כמו כן בעז"ה אפרסם בקרוב לחן מקורי נוסף שהולחן לפני למעלה מעשור בתקופה ששרתי עם החברים בישיבה.

  • בסופו של יום המוזיקה שלך מוגבלת מאוד לתקופות מסויימות, לא קשה לך עם זה?

חבל שהיא לא מושמעת כל השנה בתדירות גבוהה כמו בתקופה הזו, אבל כמו שאמרתי וזה ניכר גם מנתוני האזנה שאני רואה, יש רבים שמקשיבים לה במשך כל השנה, ומצד שני בתקופת העומר ובין המצרים היא מקבלת חשיפה מאד חזקה שדי מחפה על שאר השנה, כמו כן העיסוק שלי במוזיקה הווקאלית נמצא לאורך כל השנה, בעיבודים והפקות שאני עושה למקהלות שמופיעות בבתי כנסת בתדירות גבוהה וגם בעיבודים לספירת העומר ושלושת השבועות. כך שלמרות שהמוזיקה הווקאלית פחות פופולרית בקרב רוב המאזינים היא עדיין קיימת לאורך כל השנה.

  • לדעתך, עיבוד ווקאלי מורכב יותר מעיבוד רגיל או להיפך?

מהרבה בחינות עיבוד ווקאלי (מהסוג האמיתי לא הדגימות) יותר מורכב והתהליך יותר ארוך במיוחד כשמשווים את זה למוזיקה אלקטרונית או מוזיקה שמוקלטת באמצעות מחשב (MIDI) אתן כמה דוגמאות כדי להבהיר את העניין. במוזיקה רגילה אפשר להקליט פסנתר שלם או גיטרה בבת אחת, ואם הייתה טעות בנגינה או שרוצים פתאום להחליף את התווים, אפשר לסדר את זה במחשב בלחיצת כפתור, במוזיקה ווקאלית כדי לייצר אקורד אחד צריך להקליט לפחות 3 ערוצי שירה נפרדים! וכדי לתקן או לשנות, לעיתים רבות יהיה צורך בהקלטה מחדש. בנוסף הקול האנושי מוגבל ביכולותיו. הוא לא יכול להפיק צלילי בס כמו של גיטרה בס ולא צלילים גבוהים כמו של חליל.

זה מגביל את המעבד ה'קולי' לתווך קטן באופן משמעותי משל המעבד ה'כלי' ולפעמים זה יקשה מאד לייצר עניין ורגש כשזה חסר, למעבד הקולי גם אין את מגוון הצבעים של הכלים השונים כל אלו דורשים מחשבה, יצירתיות והתעסקות רבה יותר מתהליך עיבודי רגיל.

  • תן טיפ ליצירת ווקאלית

הטיפ שבעיניי הכי חשוב זה להקליט מוזיקה ווקאלית באמת ולא לנגן אותה, זה פשוט נשמע הרבה יותר טוב, ואם מדברים כבר על הקלטות. מומלץ תמיד להקליט תפקידים מוזיקליים ש'אפשר' לשיר אותם (אגב כלל זה נכון גם לעיבוד כללי ולהלחנה) האוזן שלנו מחפשת משהו שמתחבר לנו בצורה טבעית. לכן כששרים משהו הגינוי וישים גם האוזניים שלנו נהנות יותר.

מה דעתך על הכתבה, הייתה מעניינת?

105

5

הנצפים ביותר
הירשם
קבל הודעה
7 תגובות
ישן ביותר
חדש ביותר הצבעות
Inline Feedbacks
צפה בתגובות
אושר
1 שנה לפני

מטורףףף❤

השיר ממש יפה האבתי💓👍💓👍😀💓👍😀
עונה ל  אושר
1 שנה לפני

השיר ממש יפה האבתי😀👍😀👍😀👍😀👍😀👍💓💓

נכדים
1 שנה לפני

יונתן זכור לי עוד מהישיבה כשהיינו יחד חברי חדר אדם עם לב ענק ובעל נפש נדיר.
היה תענוג לשמוע אותו ווקאלית איך הוא היה מתפתח בזה ו'ממציא' רעיונות חדשים של וואקליות מדהימה. עלה והצלח!

טלי
1 שנה לפני

ב"ה תודה על הראיון המעשיר! אדם מוכר מאד במוזיקה ויש לו תוצרים יפים. אמנם גם במוסיקה יש ענין של טעם וישנם שירים שאפשר פחות להתחבר אלי'הם, אך גם בהם מרגישים בעוצמה את ההשקעה העצומה פשוט שומעים אחרת! ברמה גבוהה בהרבה. אין כמו טבעי פשוט וקליט ונכנס לאוזן ישירות בלי סיבובים או דחיות. ממליצה מאד להקשיב. יכולה לומר שלקח לי זמן להתחבר בעבר למוסיקה ווקאלית כי היא היתה מאד קשה להאזנה – רעשים נוראים שלא עושים לאוזן טוב, ורובם גורמים עד כדי כאבי ראש. אך יש התפתחות לאחרונה שהתפלאתי לראות את עצמי חוזרת למוסיקה ווקאלית אפילו כשהי'ה מותר! מדליקה שיר אחר… להמשך קריאה »

נראה כמו עראפת
1 שנה לפני

וואו תקשיב אתה מטורףףף החומרים שלך תמיד יוצאי דופן כל אחד …

חגית שמחה
1 שנה לפני

יונתן איזה אומן מוכשר אתה, ברמה גבוהה מאד.
האומנות שלך כזו יחודית ומושקעת, ושומעים דרך גרונך את היצירות מופת המרהיבות שלך.

אולי יעניין אותך
מומלץ עבורך
7
0
מה דעתך על הכתבה?x

דיווח על כתבה

שימו לב! מערכת זו נועדה לדיווח על בעיות בלבד.
תגובות המיועדות לפרסום, ניתן להשאיר בתחתית העמוד.

דיווח על וידאו

שימו לב! מערכת זו נועדה לדיווח על בעיות בלבד.
תגובות המיועדות לפרסום, ניתן להשאיר בתחתית העמוד.

Hide picture