משרד הפנים מתכנן לפרסם מחר גזירה חדשה שיכולה לערער את המצב הכלכלי של רבים מהזכאים להנחות בארנונה. על פי המידע שהגיע ל "המחדש", השינוי העיקרי בחוק מתייחס לשיטת חישוב ההכנסות לצורך קבלת הנחות בארנונה.
עד כה, הזכאים היו יכולים להגיש בקשה להנחה על סמך ממוצע ההכנסות של שלושת החודשים האחרונים. שיטה זו אפשרה לשקף בצורה מהירה יותר את המצב הכלכלי של מבקשי ההנחה, ולאפשר גישה קלה יותר עבור מי שנקלע לקשיים זמניים.
עם זאת, מעכשיו, המשרד ידרוש מהמגישים לשקול את הבקשות באופן שיבוסס על ממוצע שנתי של כל ההכנסות מהשנה הקודמת. שינוי זה עלול להביא לכך שכמה מהזכאים להנחות יתקשו לקבל את המגיע להם, במיוחד בשנים שבהן ההכנסות השתנו בצורה משמעותית.
ההשלכות של גזירה זו עלולות להיות רחבות היקף, כאשר רבים מהתושבים במדינה עלולים למצוא את עצמם במצב קשה יותר, ולא הוגן, כאשר עליהם להתמודד עם עלויות הארנונה הגבוהות יותר, שאותן לא יכלו לממן עקב השינוי בחוק.
בשנת 2017 בוצע תיקון לתקנות ההנחה מארנונה לפיו יבוצע מעבר לחישוב ההכנסה החודשית הממוצעת לצורך בדיקת זכאות להנחה מארנונה, לפי ממוצע ההכנסות של 12 החודשים של שנת הכספים הקודמת לשנת הכספים בעדה מבוקשת ההנחה – זאת בהיותו משקף בצורה נכונה יותר את הכנסות השכיר לאורך השנה, מאשר חישוב ממוצע ההכנסה של 3 חודשים.
על מנת לאפשר לרשויות התארגנות ליישום הוראה זו, נקבעה הוראת שעה שהוארכה לאורך השנים, כעת, לאור חלוף הזמן, מוצע ליישם באופן מלא את התיקון, כך שההכנסה תיבחן על פי ממוצע הכנסות 12 החודשים של שנת הכספים הקודמת, כדי להבטיח את אמיתות הזכאות לפי מבחן הכנסה.
הוראה זו פורסמה להערות הציבור עד ה 26.1.25 ולאחר סיום בחינת ההערות בלב פתוח ונפש חפצה יובא הנושא לחתימת השר.