דוח מבקר המדינה חושף: חרף אזהרה מוקדמת של המבקר בנובמבר, משרד הבריאות לא נערך למשבר בריאות הנפש; זמן המתנה של חצי שנה לטיפול, כשלושה מיליון ישראלים עלולים לסבול מתסמיני פוסט-טראומה, דיכאון או חרדה בעקבות אירועי 7 באוקטובר – אך מערכת בריאות הנפש אינה ערוכה לתת להם מענה. כך עולה מדוח מבקר המדינה שפורסם השבוע.
הדוח מצביע על כשל מערכתי חמור: על אף שמשרד הבריאות החזיק תרחיש המתאר פינוי נרחב של אוכלוסייה, השר אוריאל בוסו ומנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב לא וידאו מראש שהמשרד ערוך לתת סיוע נפשי למאות אלפי מפונים. "מערך בריאות הנפש, שהתקשה לתפקד עוד לפני שבעה באוקטובר – קרס בימים הראשונים למלחמה", קובע המבקר מתניהו אנגלמן.
סקר שערך משרד המבקר באפריל 2024 חושף את עומק המשבר: 38% מהמשתתפים דיווחו על תסמיני פוסט-טראומה, דיכאון או חרדה ברמה בינונית או חמורה. מדובר באומדן של כשלושה מיליון איש מקרב האוכלוסייה הבוגרת, מתוכם כ-580,000 איש עלולים לסבול מתסמין אחד לפחות ברמה חמורה.
אלא שרוב מוחלט של הנזקקים לטיפול – 90% – כלל לא פנו לקבלת עזרה. הסיבה העיקרית: זמני ההמתנה הבלתי אפשריים במערכת הציבורית. על פי נתוני קופות החולים, ההמתנה לטיפול נפשי בחודשים מרץ-אפריל 2024 עמדה על כשישה וחצי חודשים בממוצע. "לא יעלה על הדעת שצריך להמתין בתור כחצי שנה כדי לקבל טיפול מפסיכיאטר בקופת החולים", מתריע המבקר.
הכשל בולט במיוחד בטיפול במפונים מיישובי עוטף עזה והצפון. בחצי השנה שחלפה מאז 7 באוקטובר, רק 11% מכלל המפונים (כ-23,000 מתוך כ-210,000) קיבלו טיפול נפשי. בקרב ילדי שדרות המפונים המצב חמור אף יותר: רק כ-440 מתוך כ-10,500 ילדים (כ-4%) קיבלו טיפול – זאת למרות שלפי מיפוי משרד החינוך, 39% מההורים סבורים שילדיהם זקוקים למענה טיפולי מיידי בשל רמות חרדה ומתח גבוהות במיוחד.
המבקר מציין כי כבר בנובמבר 2023, חודש לאחר הטבח, הוא התריע בפני ראש הממשלה על הכשלים בתחום הטיפול בבריאות הנפש – אך הליקויים טרם תוקנו במלואם. "למדינת ישראל יש חובה מוסרית לטפל בפצועי הנפש בכלל האוכלוסייה", קובע המבקר. "על הממשלה והעומד בראשה לגבש מענה כולל וארוך טווח לנפגעי שבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל – ולהבטיח את התקציב הדרוש לשם כך".
בינואר 2024 חתמו משרדי הבריאות והאוצר על סיכום תקציבי שיקצה תוספת של כ-2.3 מיליארד שקל לתחום בריאות הנפש בשנים 2024-2025. ואולם, הדוח מצביע על כך שמשרד הבריאות אינו מבצע מעקב אחר זמני ההמתנה לטיפולים בקופות החולים, ולכן אין ביכולתו להעריך את האפקטיביות של התמיכה שניתנה.
אני מכיר מישהו שהופנה על ידי הקופה שלו לאישפוז ביתי של חברה חיצונית שהתברר כפייק
אין פיקוח רציני על קופות החולים ועל קבלני המשנה מטעמם