צה"ל יסיים את נוכחותו במרבית שטח דרום לבנון ביום שלישי, אך ישמור על אחיזה בחמישה מוקדים אסטרטגיים. זאת בהתאם להסכם שנחתם בנובמבר האחרון ולאחר דחייה בת מספר חודשים. במקביל לנסיגה המתוכננת, ישראל ממשיכה לפעול נגד התארגנויות טרור בלבנון. בימים האחרונים בוצעו מספר פעולות, כולל חיסול בכיר חמאס בצידון ותקיפות על מתקני חיזבאללה במרחב הבקעא.
בהצהרה שפורסמה היום (שני) אמר גורם מדיני בכיר כי למרות הנסיגה הצפויה מחר, ישראל תמשיך להחזיק "בחמש נקודות אסטרטגיות השולטות על היישובים בדרום לבנון ועל יישובינו בגבול". הגורם הדגיש כי ישראל תמשיך לאכוף "בעוצמה" את הפסקת האש בלבנון, "כפי שהוכח בבירור עד-כה, כולל היום".
על פי התכנית, כוחות צה"ל צפויים להתפנות מרוב אזורי דרום לבנון ביום שלישי, למעט חמש הנקודות האסטרטגיות. הנסיגה מתבצעת במסגרת הסכם הפסקת האש שנחתם עם לבנון בחודש נובמבר האחרון. במקור, הכוחות הישראליים היו אמורים לסגת בסוף ינואר, אולם הממשל האמריקאי נענה לטענות ישראל לפיהן צבא לבנון לא עמד בתנאי ההסכם, והסכים לדחות את מועד הנסיגה עד מחר.
צה״ל מפרסם את מיקומי המוצבים החדשים שיבצעו הגנה קדמית על יישובי הגליל, על רכס הסולם, מעל היישוב שלומי. נקודה שמאפשרת תצפית רחבה יותר על השטח הלבנוני ולפי צה״ל תתרום מאוד להגנה על שלומי. על ג׳בל בלאט – הרכס השולט על היישובים שתולה וזרעית, בנקודה שבה ישב מוצב כרכום בימי רצועת הביטחון. על רכס השקד – מעל היישובים אביבים ומלכיה, מוצב שצופה על רכס רמים וגם על אזור עייתרון ובינת ג׳ביל הסמוכות. על רכס צבעוני – מעל היישוב מרגליות. נקודה שמוגדרת בצה״ל משמעותית מאוד בחיזוק ההגנה על המרחב. על רכס החמאמיס – הרכס ששולט על מטולה ומרחב אלחיאם בדרום לבנון.
בצה״ל אומרים כי הם ״נערכים לשהייה ארוכה״ בחמש הנקודות הללו, עד שיתברר שאין יותר פעילות של חזבאללה מדרום לליטני. ייתכן שתידרש שם שהייה של חודשים ממושכים. כל מוצב יוחזק על ידי כוח פלוגתי, ובצה״ל נערכים להגן על המוצבים החדשים בשטח לבנון ולסכל איומים פוטנציאליים עליהם. במקביל למוצבים בתוך שטח לבנון, צה״ל מקים במקביל גם מוצבים בתוך שטח ישראל – בשיטת הגנה של ״מוצב מול כל יישוב״. לפי צה״ל, הסד״כ שיוחזק בגזרת גבול לבנון יהיה גדול פי כמעט 3 ביחס לזה שהיה שם לפני המלחמה.
לקראת הנסיגה מחר מדגישים בצבא: בכל המרחב שבו הכוחות תמרנו – 5-8 ק״מ מהגבול – ״תשתיות הטרור מושמדות בצורה מלאה, והמרחב נקי מאמל״ח באחוזים גבוהים מאוד״. בצה״ל אומרים כי במסגרת תנאי ההסכם והנסיגה, מחר תותר גם הגעתם של האזרחים הלבנונים והשיעים לכל הכפרים שאותם עזבו בחודשים האחרונים – כפר כילא, עדייסה, חולא, מיס אלג׳בל. ההערכה היא שיהיו ניסיונות לקיים תהלוכות ואולי גם הפרות סדר בסמוך לגבול, עם דגלי חזבאללה, אך בצבא מדגישים: ״הם ימצאו כפרים הרוסים וחרבים, ולא יוכלו להתקרב לכיוון המכשול – נאכוף זאת באופן משמעותי״.
נשיא לבנון ג'וזף עאון התייחס למצב מוקדם יותר היום. חרף האיומים מצד ארגון חיזבאללה, קבע עאון כי "גם אם צה"ל לא ייסוג מכל שטח המדינה – מלחמה היא לא האמצעי". במקביל להצהרות הפוליטיות, מדווחים בלבנון כי מאז שעות הבוקר המוקדמות נמשכת פעילות אינטנסיבית של כוחות צה"ל ביישובי הגבול הלבנוניים.
סוגיית חמש הנקודות האסטרטגיות עליהן ישראל מתכננת לשמור מעוררת שאלות לגבי ההשלכות ארוכות הטווח של הסדר הפסקת האש. בעוד שישראל רואה בהן הכרח ביטחוני, הצד הלבנוני עשוי לראות בכך הפרה של ריבונותו. עם זאת, הצהרתו של נשיא לבנון מרמזת על נכונות להימנע מהסלמה נוספת. הפעולות האחרונות של ישראל בלבנון, לרבות חיסול בכיר חמאס והתקיפות במרחב הבקעא, משקפות את מדיניותה המוצהרת להמשיך ולאכוף את הפסקת האש בעוצמה, תוך פגיעה בגורמי טרור המאיימים על ביטחונה.