תחקיר של העיתון הנחשב 'ניו יורק טיימס' חושף את מאחורי הקלעים סביב החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להפסיק את התקיפות נגד המורדים החות'ים בתימן.
על פי הדיווח, בתום חודש של מבצע צבאי שעלה לקופת ארצות הברית כמיליארד דולר, החליט הנשיא דונלד טראמפ לשים קץ לפעילות האמריקנית נגד המיליציה החות'ית בתימן. על פי תחקיר שפורסם בניו יורק טיימס, הנשיא הגדיר מראש חלון זמן של 30 יום לבחינת אפקטיביות המהלך.
הדו"ח שהוגש לנשיא האמריקני בתום התקופה שהוקצבה חשף כי המבצע לא השיג את יעדיו המרכזיים. לפי הפרסום, החות'ים המשיכו לאיים על תנועת כלי שיט בים האדום ואף הצליחו ליירט מספר משמעותי של כלי טיס אמריקניים ללא מאויישים, בנוסף לאירוע חמור בו התרסקו שני מטוסי קרב.
על פי המקורות ששוחחו עם העיתון האמריקני, תהליך קבלת ההחלטות לסיום הפעילות הצבאית החל לאחר שהנשיא טראמפ דרש לראות תוצאות מוחשיות בתום 30 ימי לחימה. כשביקש דו"ח מפורט ביום ה-31, התברר כי צבא ארצות הברית לא הצליח להשיג עליונות אווירית באזור וכי הנזק הכלכלי היה משמעותי ביותר.
בכירים אמריקניים וערביים חשפו בפני הכתבים כי השליח המיוחד למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, העביר לממשל הצעה מתווכת מעומאן: ארצות הברית תפסיק את פעולותיה הצבאיות בתימן, והחות'ים מצדם יתחייבו שלא לתקוף כלי שיט אמריקניים. עם זאת, לא ניתנה כל התחייבות להפסקת התקפות על ספינות הקשורות לישראל.
בעוד מפקד הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, הגנרל מייקל קורילה, דחף לאסטרטגיה צבאית ממושכת של 8-10 חודשים, הנשיא טראמפ גילה חוסר סבלנות והתמקד בעלויות הכבדות ובהיעדר תוצאות מידיות. הפיקוד המרכזי קיבל ב-5 במאי הנחיה מפורשת מהבית הלבן להפסיק את הפעילות הצבאית בתימן.
קורילה, שזכה לתמיכה מהיועץ לביטחון לאומי לשעבר מייק וולץ, משר ההגנה פיט הגסת', ומגורמים סעודיים, ניסה לקדם תכנית פעולה רחבת היקף. הסעודים אף סיפקו לקורילה רשימה של 12 מנהיגי חות'ים בכירים שלטענתם חיסולם יביא לקריסת הארגון. אולם איחוד האמירויות הציגו הערכות פחות אופטימיות.
לפי הדיווח, במהלך החודש הראשון למבצע הצליחה המיליציה החות'ית להפיל שבעה כטב"מים אמריקניים מסוג MQ-9 Reaper, והיו מספר אירועים בהם כמעט והופלו מטוסי קרב. החשש לפגיעה בחיילים אמריקניים התממש כאשר שני מטוסים נפלו מנושאת מטוסים, וחיילים נפצעו.
במקביל, התגלע מתח נוסף כאשר גורמים בצוות הביטחון הלאומי האשימו את שר ההגנה הגסת' בסיכון חיילים אמריקניים באמצעות העברת מידע רגיש על תקיפות באפליקציית 'סיגנל'. הפנטגון וצבא ארה"ב דיווחו כי הצליחו לפגוע ביותר מאלף מטרות בתימן ולחסל עשרות פעילים בכירים, אך התברר כי החות'ים הצליחו לשקם חלק ניכר מהבונקרים ומחסני הנשק שלהם עוד במהלך גלי ההפצצות.
המודיעין האמריקני הציג הערכה לפיה נגרם נזק מסוים ליכולות החות'ים, אך הארגון מסוגל להתאושש במהירות. צוות הביטחון הלאומי שקל שתי אפשרויות עיקריות: הפסקת התקיפות לחודש וביצוע תרגילי "חופש תנועה" בים האדום באמצעות נושאות מטוסים, או לחלופין הרחבת המערכה כדי לסייע לתימן לדחוק את החות'ים מבירתה ומהנמלים האסטרטגיים.
שר ההגנה הגסת' ניסה לגבש פתרון בשיחת זום עם בכירים סעודים ואמירתיים, אך הקבוצה לא הצליחה להגיע להסכמה. יושב ראש המטות המשולבים החדש, הגנרל קיין, הביע ספקנות לגבי הרחבת המבצע.
בין הבכירים שגילו ספקנות לגבי המשך המבצע היו סגן הנשיא ואנס, ראש המודיעין הלאומי טולסי גאבארד, שר החוץ רוביו, ראש הסגל של הנשיא סוזי ווילס, ושר ההגנה הגסת'. אולם האדם המכריע היה הנשיא טראמפ עצמו, שבחר להכריז על סיום המערכה כהישג מבלי להרחיב את היקפה.