גילוי דעת חריף נגד מדיניות ישראל בעזה וביו"ש פורסם הערב מטעם שלוש המעצמות האירופאיות: בריטניה, צרפת וגרמניה. במסמך הדיפלומטי שהופץ, מבקשות המדינות מישראל לסיים את פעילותה הצבאית ברצועת עזה, לאפשר העברת עזרה הומניטרית ללא עיכוב, ולהפסיק את הרחבת ההתיישבות בשטחים. בנוסף, הצהירו המדינות על תמיכתן בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית.
"אנו מתנגדים בתוקף להרחבת הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה. רמת הסבל האנושי בעזה בלתי נסבלת. ההודעה של אתמול שישראל תאפשר כמות בסיסית של מזון להיכנס לעזה אינה מספקת כלל," נכתב בהצהרה המשותפת. "אנו קוראים לממשלת ישראל להפסיק את פעולותיה הצבאיות בעזה ולאפשר באופן מיידי כניסת סיוע הומניטרי לעזה. זה חייב לכלול קשר עם האו"ם כדי להבטיח חזרה לאספקת הסיוע בהתאם לעקרונות הומניטריים."
בניסיון להתחסד, המדינות האירופאיות הזכירו את אחריות חמאס למלחמה וקראו לחמאס "לשחרר באופן מיידי את בני הערובה הנותרים שהחזיקו באכזריות כה רבה מאז ה-7 באוקטובר 2023."
בהמשך ההצהרה מתחו המדינות ביקורת חריפה על התנהלות ישראל בנוגע לסיוע הומניטרי: "סירובה של ממשלת ישראל למתן סיוע הומניטרי חיוני לאוכלוסייה האזרחית אינו מקובל ומסכן את המשפט ההומניטארי הבינלאומי. אנו מגנים את השפה בה השתמשו לאחרונה חברי ממשלת ישראל, המאיימים כי בייאושם מהרס עזה, אזרחים יתחילו לעבור דירה. עקירה בכפייה קבועה היא הפרה של המשפט ההומניטארי הבינלאומי."
שלוש המעצמות הכירו בזכותה של ישראל להגנה עצמית לאחר מתקפת 7 באוקטובר, אך טענו כי התגובה חרגה מעקרון המידתיות: "ישראל ספגה מתקפה מחרידה ב-7 באוקטובר. תמיד תמכנו בזכותה של ישראל להגן על ישראלים מפני טרור. אך הסלמה זו אינה פרופורציונלית לחלוטין."
ההצהרה כללה גם איום מעשי מצד המדינות האירופאיות: "לא נעמוד מנגד בזמן שממשלת נתניהו ממשיכה בפעולות מחפירות אלה. אם ישראל לא תפסיק את המתקפה הצבאית המחודשת ותסיר את המגבלות על סיוע הומניטרי, ננקוט צעדים קונקרטיים נוספים בתגובה."
ההתנגדות לא הוגבלה רק למדיניות ישראל בעזה, אלא התרחבה גם לנושא ההתנחלויות: "אנו מתנגדים לכל ניסיון להרחיב את ההתנחלויות בגדה המערבית. ישראל חייבת לעצור התנחלויות בלתי חוקיות ופוגעות בכדאיותה של מדינה פלסטינית ובביטחון הישראלים והפלסטינים כאחד. לא נהסס לנקוט צעדים נוספים, כולל סנקציות ממוקדות."
המדינות האירופאיות הביעו תמיכה במאמצי התיווך האזוריים: "אנו תומכים בתוקף במאמצים שמובילות ארצות הברית, קטאר ומצרים להבטיח הפסקת אש מיידית בעזה. זוהי הפסקת אש, שחרור כל בני הערובה שנותרו ופתרון פוליטי ארוך טווח המציעים את התקווה הטובה ביותר לסיים את סבלם של בני הערובה ומשפחותיהם, להקל על סבלם של אזרחים בעזה, לסיים את שליטת חמאס בעזה ולהשיג דרך לפתרון שתי מדינות, בהתאם למטרות הוועידה ב-18 ביוני בניו יורק בראשות ערב הסעודית וצרפת. משא ומתן זה צריך להצליח, וכולנו חייבים לפעול למען יישום פתרון שתי מדינות, שהוא הדרך היחידה להביא שלום וביטחון ארוכי טווח שמגיעים לישראלים ולפלסטינים כאחד, ולהבטיח יציבות ארוכת טווח באזור."
לסיום, הצהירו המדינות על כוונתן לפעול להכרה רשמית במדינה פלסטינית: "נמשיך לעבוד עם הרשות הפלסטינית, שותפים אזוריים, ישראל וארצות הברית כדי להגיע להסכמה סופית על הסדרים לעתידה של עזה, בהתבסס על התוכנית הערבית. אנו מאשרים את התפקיד החשוב של ועידת שתי המדינות ברמה גבוהה באו"ם ביוני בבניית הסכמה בינלאומית סביב מטרה זו. אנו מחויבים להכיר במדינה פלסטינית כתרומה להשגת פתרון שתי המדינות ומוכנים לעבוד עם אחרים למטרה זו."
רק בורא עולם ,כל הכוח להוריד מהר את חמאס