האם המזרח התיכון עומד בפני רגע היסטורי? נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הצית הבוקר (חמישי) גל של אופטימיות זהירה, כשפרסם הודעה דרמטית לפיה ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא לבנון ג'וזף עאון צפויים לשוחח מחר בטלפון – לראשונה מזה עשורים.
לדברי טראמפ, המהלך נועד לקדם את המגעים המדיניים ולהביא להרגעה בגבול הצפון. "אני מנסה להשיג מרווח נשימה קטן בין ישראל ולבנון", כתב הנשיא. "חלף זמן רב מאז ששני מנהיגי המדינות שוחחו, משהו כמו 34 שנים. זה יקרה מחר".
על פי דיווחים בלבנון, הודעת טראמפ היא תוצאה של פגישה מכרעת שקיים עם מזכיר המדינה מרקו רוביו והשגריר האמריקני בביירות, מישל עיסא. זאת בהמשך למפגש החריג שנערך מוקדם יותר השבוע בוושינגטון בין שגרירי שתי המדינות.
במקביל לדרמה המדינית, מקורות ישראליים אישרו אמש כי מתקיימים מגעים מתקדמים להפסקת אש זמנית בין ישראל לחיזבאללה, שעשויה להיכנס לתוקפה כבר בימים הקרובים.
התנאים המתגבשים להפוגה:
- נצור את האש: ישראל תשקול הפסקת אש זמנית תמורת התחייבות אמריקנית לחזור ללחימה אם לא יושג הסכם כולל מול איראן.
- התנאי הישראלי: הפסקת ירי מוחלטת מצד חיזבאללה לעבר יישובי הצפון והמרכז.
- צמצום תקיפות: מערכת הביטחון עשויה לשקול צמצום תקיפות אוויריות באזורים בהם יפעל צבא לבנון נגד תשתיות חיזבאללה.
ראש הממשלה נתניהו התייחס אמש למשא ומתן והבהיר כי ישראל מגיעה אליו מעמדת עליונות צבאית: "המשא ומתן מתקיים עכשיו כי אנחנו מאוד חזקים והמדינות באות אלינו", אמר. לדבריו, למגעים יש שני יעדים ברורים: פירוק חיזבאללה מנשקו והשגת שלום בר קיימא מתוך עוצמה.
במערכת הביטחון מדגישים כי למרות השיח המדיני, הפעילות הקרקעית של צה"ל בדרום לבנון (מדרום לליטני) נמשכת כסדרה לפירוק תשתיות הטרור. רק בהמשך, ובהתאם להתקדמות השיח מול ממשלת לבנון, תיבחן האפשרות לנסיגה הדרגתית של הכוחות.