אלפים ליוו למנוחת עולמים את הפוסק השקדן, הגאון רבי רחמים מאזוז זצ"ל, אחיהם של מרן הגר"מ מאזוז זצ"ל ויבדלחט"א הגאון רבי צמח מאזוז, שהלך לעולמו בפתאומיות. מסע הלווייתו החל בבני ברק, בפתח ישיבת 'כסא רחמים' שהיה בין מייסדיה והמשיכה לירושלים, להר הזיתים, שם נטמן בחלקת אביו מרן בעל "איש מצליח" זצ"ל.
בבני ברק, נשאו הספדים מרגשים גדולי ישראל. הראשון לציון הגאון רבי דוד יוסף שליט"א פתח את דבריו בכאב: "אנשי אמונה אבדו, באים בכוח מעשיהם גיבורים לעמוד בפרץ דוחים את הגזרות, היו לנו לחומה ולמחסה ביום זעם". "אחד המיוחד מגדולי ישראל בדורנו שהיה לנו לחומה היה לנו למגן מפני אוייבנו", המשיך הראשון לציון. "בגדלותו בחוכמתו בקדושתו, איבדנו אחד מגדולי ישראל. רבנו רחמים זכה לגדול בביתו של גדול הדור הקודם הגאון הקדוש רבנו מצליח מאזוז, וכשאנחנו רואים את ההגהות שלו בשו"ת איש מצליח ובמשנה ברורה אנחנו נבהלים מעוצם העיון שלו".
הגר"ד יוסף הדגיש את הבקיאות המופלאה של הנפטר: "הבקיאות שלו בספרי התשובות בספרי הראשונים והאחרונים זה היה הפלא ופלא, אבל הוא היה צדיק נסתר הוא היה צנוע. היה מהשורה הראשונה של גדולי הדור אבל הוא ישב תמיד בבחינת תורה מונחת בקרן זווית ועסק בתורה". בסיום דבריו, ציין הראשון לציון כי הנפטר הלך לעולמו בל"ג בעומר, "כדוגמת רבי שמעון בר יוחאי שהתבודד במערה ועסק בתורה שנים רבות". הגר"ד יוסף פנה אל הנפטר: "רבנו רחמים, הייסורים שעברת שנים רבות של ייסורים נוראים בלתי נתפסים כפרו על הדור. תמשיך להיות סנגור של עם ישראל ונזכה לתחיית המתים בקרוב".
אחיו, ראש הישיבה הגאון רבי צמח מאזוז שליט"א, נשא הספד מרגש במיוחד: "מוריי ורבותיי מרנן ורבנן, נפלה עטרת ראשנו אוי נא לנו כי חטאנו. 'צר לי עליך רבי רחמים, נעמת לי מאוד נפלאה אהבתך לי'. גדלנו יחד ברוך השם מהילדות עד הישיבה עד כאן עד היום האחרון הזה שהמוות הפריד ביני וביניך". הגר"צ מאזוז חשף פרט מתקופת הבחרות: "הרבה לא יודעים את הגדלות של רבי רחמים. אני לא אשכח בבחרות שלו, הוא וראש הישיבה (מרן הגר"מ מאזוז זצ"ל) כאשר היו אוכלים ארוחת צהריים לשניהם היו ספרי שו"ת פתוחים, העיניים בספר והידיים באוכל. גם זמן הארוחה היה מוקדש ללימוד תורה. היו קדושים ומלאים בלימוד תורה".
ראש הישיבה הטיל על הבנים והתלמידים חובה קדושה: "מי יכול למלא את מקומו? אבל השאיר אחריו מאות שאלות ותשובות, השאיר אחריו בן פורת יוסף בנים תלמידי חכמים. חובה קדושה להם שישתדלו להתחיל בהדפסת ובעריכת הספרים שלו". בהזדמנות זו הודה הגר"צ מאזוז למשפחתו של הרב יבדלו לחיים: "אני מעריך ומברך את אשתו ואת הבנים שהתמסרו כל כך במחלתו הקשה בשנה בשנתיים אחרונים. ודאי שהקדוש ברוך הוא ישמרם ויצליחם". בין המספידים הנוספים בבני ברק: הגאון רבי יצחק ברדא ראש ישיבת 'יצחק ירנן' וגיסם של הרבנים לבית מאזוז, הגאון רבי יגאל כהן, הגאון רבי אליהו בנימין מדאר, בניו וחתניו הגאונים שליט"א.
בירושלים, הספיד הראשון לציון הגאון רבי שלמה משה עמאר שליט"א, שהזכיר עשרות שנים של קשר מיוחד בלימוד תורה עם הנפטר. גם הגאון הרב חנן קבלן והגאון הרב מצליח חי מאזוז נשאו דברי הספד, כאשר הגאון הרב מצליח חי דיבר על עמקותו בתורה וספד לו בדמע.
צילומים: נועם אליהו






















