סערה בארה"ב: נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אשר מתקרב לגיל 80, צפוי להגיע כבר במהלך השבוע הקרוב למרכז הרפואי "וולטר ריד". בעוד שבבית הלבן מנסים לשדר עסקים כרגיל והגדירו את המאורע כ"בדיקה רפואית שגרתית ובדיקת שיניים", מאחורי הקלעים הרוחות סוערות. תדירות הביקורים של הנשיא בבית החולים הפכה לחריגה ביותר: מדובר בפעם השלישית שבה הוא מגיע לשם בתוך 13 חודשים בלבד – נתון שאינו תואם את המסורת המקובלת של בדיקה שנתית יחידה, ומעורר סימני שאלה קשים.
החשדנות הציבורית והתקשורתית סביב מצבו של הנשיא לא נולדה בוואקום, והיא מגיעה בעיקר בעקבות הביקור הקודם שלו באוקטובר האחרון. באותם ימים טענו גורמים רשמיים כי מדובר ב"מעקב מתוכנן", והנשיא אף הגדיל לעשות וסיפר לכתבים כי עבר בדיקת MRI. אלא שבתחקיר של עיתון ה"וושינגטון פוסט" נחשף כי רק כעבור כמעט שלושה חודשים נאלצו בבית הלבן להודות כי הנשיא עבר בפועל סריקת CT. באותה עת, רופאו של הנשיא, שון ברבבלה, ניסה להרגיע ותיאר את ההדמיה כמניעתית במטרה לשלול באופן סופי בעיות בכלי הדם ובלב, וקבע בדו"ח הרפואי כי טראמפ נותר בבריאות יוצאת דופן. למרות שבסביבת הנשיא פועל צוות רפואי צמוד, הוא נזקק למתקנים המתקדמים בוולטר ריד, ובמקביל דווח כי מאז ינואר הוא ביקר פעמיים אצל רופא שיניים בפלורידה לצורך ניקוי וטיפול שגרתיים.
העיסוק הגובר בבריאותו של טראמפ, הנשיא המבוגר ביותר שהושבע אי פעם, מציב אותו בפוזיציה מורכבת. בעבר הוא נהג להתפאר בכושרו כדי להפוך את שאלת הגיל ליתרון פוליטי, ובקמפיינים של 2023 ו-2024 שיבח את כוחו, התגאה בתוצאותיו במבחנים קוגניטיביים ותקף את יריבו דאז, ג'ו ביידן, כ"ג'ו המנומנם". כעת הגלגל מסתובב, וטראמפ מתמודד עם אותן שאלות בדיוק שרדפו בשעתו את ביידן לגבי כשירותו למלא את תפקיד המפקד העליון. הצניחה באמון הציבור באה לידי ביטוי בסקר של הוושינגטון פוסט-ABC News-Ipsos שנערך בחודש שעבר, לפיו רק 40 אחוזים מהאמריקאים סבורים כי לטראמפ יש את החדות המנטלית הנדרשת לתפקיד (לעומת 47 אחוזים בספטמבר האחרון), ורק 44 אחוזים מאמינים כי הוא מחזיק בבריאות הפיזית המתאימה (ירידה מ-54 אחוזים).
בקרב מומחים רפואיים עצמאיים הגבירו את הלחץ לקבלת תשובות ברורות, וההסברים הרשמיים מתקבלים בספקנות רבה. ג'ונתן ריינר, קרדיולוג ותיק שטיפל בעבר בסגן הנשיא דיק צ'ייני, מתח ביקורת חריפה על הממשל ואמר כי נראה שישנו חוסר כנות מצדו, שכן אנשים מבוגרים מפתחים בעיות רפואיות ויש להכיר בהן. ד"ר ג'פרי קולמן, ששימש כרופא הסיעודי של הנשיאים קלינטון, בוש ואובמה, הביע אף הוא ספקנות נוכח מה שהגדיר כעשור של אשליות ועיכובים מצד ממשלים שונים בנוגע להערכות נשיאותיות, והביע תקווה לשקיפות גדולה יותר.
הדרישה לבדיקות מעמיקות יותר הולכת וגוברת, במיוחד בתחום הקוגניטיבי. בעוד שטראמפ ממשיך להתפאר בביצועיו במבחן ההערכה הקוגניטיבית של מונטריאול (MoCA) – המשמש לאבחון ראשוני של דמנציה – וטוען בעצרות כי יש לחייב את כל המועמדים במבחני אינטליגנציה, הדמוקרטים ומומחים רפואיים קוראים להערכה עצמאית מורכבת יותר. ד"ר קולמן הסביר כי בהתחשב בגילו של הנשיא, יש צורך בבדיקות מעמיקות של התפקוד הקוגניטיבי הניהולי שלו, הבוחנות זיכרון, מהירות עיבוד מידע ויכולת הדמיה מרחבית, במיוחד לאור הצהרותיו הציבוריות המזעזעות לעיתים.
מעבר לכך, הרופאים מצביעים על סימנים פיזיים מדאיגים, כמו נפיחות בולטת ברגליו של הנשיא שנצפתה בקיץ שעבר במהלך פגישה בחדר הסגלגל עם יורש העצר של בחריין. בבית הלבן הודו ביולי האחרון כי טראמפ פיתח אי-ספיקה ורידית כרונית – אבחנה קלה אך כרונית שלא הוזכרה בדו"ח הרפואי שלו מאפריל 2025. ד"ר ריינר ציין כי השמטת המצב הרפואי מעלה שאלות האם הרופאים החמיצו את האבחנה, או שמא מדובר בבצקת חריפה שהתפתחה במהירות ומחייבת שלילת מצבים חמורים כמו אי-ספיקת לב. סימן שאלה נוסף נוגע לחבורות החוזרות על ידיו של הנשיא; בבית הלבן טוענים כי מדובר בתוצאה של שימוש יומיומי באספירין וללחיצות ידיים תכופות, אך ריינר הגדיר את ההסבר כלא אמין, בפרט לאור העובדה שחבורות דומות נראו גם על ידו השמאלית, שאינה משמשת ללחיצת ידיים.
למרות סימני הגיל, בבית הלבן הנוכחי מבהירים כי אין כל צורך בהתאמות עבור טראמפ, בשונה מממשל ביידן שקיצר בשעתו את המדרגות למטוס הנשיאותי והסיט אירועים לאמצע היום. ד"ר וין גופטה, אנליסט רפואי, ציין כי שני המנהיגים הפגינו סמנים של הזדקנות פעילה – ביידן ברכיבת אופניים וטראמפ במשחקי גולף קבועים – אך הדגיש כי המדד הקובע אינו הזדקנות נורמטיבית, אלא היכולת לשמור על קבלת החלטות ותפקוד ניהולי מתמשך תחת עומס התפקיד, תחום שבו שני הנשיאים הראו סימני הידרדרות מעוררי דאגה.