משלחת מיוחדת במינה של 12 מניצולי הפיגוע הנורא בשגרירות ישראל בארגנטינה מקיימת השבוע ביקור רשמי ומקיף בישראל, בהפקתו ובהובלתו של משרד החוץ. שיאו של הביקור נרשם במפגש פנים אל פנים בלשכת שר החוץ, גדעון סער.
המפגש נולד כתוצאה מהבטחה אישית ומרגשת שנתן השר סער לניצולים במהלך ביקורו הרשמי בארגנטינה בחודש נובמבר האחרון, שם נפגש איתם, שמע את סיפורי הגבורה שלהם והחליט להזמינם לארץ כדי להצדיע להם בשם המדינה.
כזכור, מדובר באחד האסונות הקשים והמדממים ביותר שידע שירות החוץ הישראלי מעולמו: במרץ 1992, פוצץ מחבל מתאבד נתעב טנדר תופת עמוס בחומרי חבלה ישירות בחזית בניין שגרירות ישראל בבואנוס איירס. מעוצמת הפיצוץ המטורף קרס המבנה לחלוטין על יושביו, מה שהוביל לרציחתם האכזרית של 29 בני אדם – ובהם דיפלומטים ישראלים בכירים, שליחים, עובדים מקומיים ועוברי אורח – ולפציעתם של מאות.
מי ששימשו כאדריכלי הטבח, תכננו, מימנו והוציאו לפועל את הפיגוע הרצחני היו משטר האייתוללות באיראן וזרוע הטרור שלה חיזבאללה בלבנון. משלחת הניצולים שהגיעה לארץ מורכבת כולה מעובדים מקומיים ארגנטינאיים שהועסקו בשגרירות בעת הפיצוץ, חלקם הגדול נפצעו בגופם ובנפשם, וכולם איבדו באירוע חברים קרובים וקולגות לעבודה, בטראומה קשה המלווה את חייהם עד היום.
במהלך המפגש הטעון והמרגש, העניק השר גדעון סער תעודות הוקרה והערכה מיוחדות לכל אחד מחברי המשלחת, והודה להם מעומק הלב על נאמנותם, מסירותם ותרומתם רבת השנים למדינת ישראל, כמו גם על התגייסותם העיקשת לאורך עשרות שנים לשמירת זכר החללים ומסירת העדויות.
המפגש מתקיים על רקע מהפך משפטי ומדיני דרמטי בארגנטינה: לאחר שנים שבהן חקירת הפיגוע מוסמסה ונתקעה, עלייתו לשלטון של הנשיא הגדול חאבייר מיליי הובילה לשינוי עמוק והפכה את המאבק בטרור האיראני לציר מרכזי במדיניות החוץ שלו. הקונגרס הארגנטינאי תיקן לאחרונה את הקוד הפלילי כדי לאפשר ניהול משפטים מלאים בהיעדר הנאשמים (ובכך שלל את חסינות הבכירים בטהראן), ופריצת הדרך הגיעה באפריל 2024, כאשר בית המשפט הפדרלי לערעורים הגדיר רשמית את הפיגוע כפשע נגד האנושות שאינו כפוף להתיישנות, וקבע פסק דין היסטורי לפיו איראן היא מדינת טרור שנתנה את ההוראה המבצעית – מה שמאפשר לתביעה להתחיל בהליכים פליליים אקטיביים נגד בכירי המשטר האיראני ומפקדי חיזבאללה.