מעמד זיכרון רווי הוד, כאב והיסטוריה יהודית עמוקה נערך בסמוך לבירה קייב, תחת צל המלחמה הקשה והמתמשכת באירופה: נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי השתתף באזכרה השנתית לרבבות נרצחי הטבח בבאבי-יאר סמוך לקייב, לצד רבנים ושלוחי חב״ד אוקראינה.
האירוע התקיים תחת אבטחה כבדה – עם מערכת הגנה אווירית מיוחדת שהגנה עליו וצלפים רבים שנפרסו מחשש לפגיעה בו בין היתר מרחפנים רוסיים; בשבועות האחרונים התגברו הפגיעות בקייב באמצעות טילים וכטב״מים ומספר הנפגעים הגיע לעשרות ובהם הילד הישראלי דניאל אומנסקי שנרצח מפגיעת כטב״מ רוסי בביתו בקייב ביום שישי האחרון.
הכאב של העבר נקשר באופן מצמרר בטרגדיות של ההווה, כפי שדווח בהרחבה בערוץ 7: עם כניסתו לאירוע קיבל הנשיא עדכון מ׳פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה׳ בנוגע להליכי הטסתו לישראל של אומנסקי; ארונו אמור להמריא מחר מקישינב לישראל והוא ייטמן בבית קברות במרכז הארץ לבקשת בני משפחתו. בנאומו בחר הנשיא לקשור בין הזוועות שחוללו הנאצים על אותה אדמה ממש לבין המתקפות האכזריות הפוקדות את עמו כיום, והצהיר: ״עלינו לזכור את הדברים הנוראים שהתרחשו כאן לפני שנים רבות, וכעת הם קורים שוב — הפעם בידי הרוסים״.
המעמד הבינלאומי המרגש זכה לנוכחות דיפלומטית רמת דרג, כאשר באירוע נכחו נציגיהן של כ-50 מדינות ובראשם שגריר ישראל החדש באוקראינה רועי רוזנבליט ושגרירי כל מדינות ה-G7 – ארה״ב, קנדה, צרפת, גרמניה, בריטניה, איטליה ויפן. זלנסקי הודה לשגרירים ולקהילה הבינלאומית על ״הסיוע במאבק נגד הדברים הנוראים שהרוסים עושים לנו, לאנושות ולציוויליזציה״.
הטקס אורגן כמידי שנה בידי לשכת הנשיאות, מתחם ׳באבי יאר׳ ו׳פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה׳ והשנה השתתפו בו בין היתר הרב משה אסמן מרבני אוקראינה ובנו הרב ישראל, הרב יונתן מרקוביץ רבה של קייב ובנו הרב דוב-בער, שליח חב״ד בקייב הרב מוטי לבנהרץ ורעייתו הרבנית דבורה לאה, הרב שלום דובער גופין משלוחי חב״ד בקייב, הרב שאול הורביץ רבה של ויניצה, הרב משה טאהלר רבה של ברדיטשוב, הרב מנדי אלפרין מז׳יטומיר.
התפילות המרטיטות בקעו ממעמקי גיא ההריגה כאשר הרב רוטמאן נשא את תפילת ׳א-ל מלא רחמים׳ לזכר הניספים, הרב מרקוביץ אמר פרק תהילים והרב לבנהרץ את תפילת הקדיש לעילוי נשמתם. עבורו ועבור רעייתו, הרבנית דבורה לאה לבנהרץ, מדובר בסגירת מעגל היסטורית; היא הגיעה לטקס כבת משפחה: סבתא-רבתא שלה סוניה פוזנר, הייתה בין עשרות-אלפי היהודים שנרצחו בבאבי-יאר בערב יום-הכיפורים לפני 85 שנה; כזכור, בתאריכים 29 ו-30 בספטמבר 1941 נטבחו בגיא ההריגה 33,771 יהודים, בידי הנאצים ועוזריהם. סוניה פוזנר גרה ברומני שבמחוז סומי באוקראינה. בעלה הרב יצחק-זלמן נרצח כאשר הושלך ממעבורת בידי גויים כמה שנים לפני מלחמת העולם השנייה. בשלב לא ידוע היא הגיעה לקייב ומשם הובלה לבאבי-יאר ונרצחה שם.
דבריה של השליחה ביטאו את רוח הניצחון היהודי הנצחי על פני התופת. לדברי לבנהרץ, שהיא ובעלה הרב מוטי מפעילים את הקהילה היהודית ומוסדות החינוך בקייב זה קרוב ל-30 שנה, ״סבתא סוניה נרצחה בשנות החמישים לחייה, לא הצלחנו למצוא תמונה שלה אבל איתרנו לאחרונה עדות ב׳יד ושם׳ עם פרטיה. מתברר שהיא התגוררה לפני הירצחה במרחק לא רב מהמקום שבו גרנו וזוכה להיות חלק מקהילה משגשגת שהקמנו בשליחות הרבי. זה בלתי נתפס״. השליחה הוסיפה: ״כאשר רבנים הציעו לרבי מליובאוויטש להוסיף כסא ריק סביב שולחן הסדר לזכר ששת המיליון שניספו בשואה – הוא אמר: ׳במקום להוסיף כיסא ריק – צריך להושיב עוד יהודי סביב השולחן׳. זה המוטו שלי וזו ההנצחה הכי משמעותית – שבתי הכנסת כאן יהיו מלאים ביהודים. השנה, בגלל לציון 85 שנה, היה לי חשוב להשתתף בנוסף לפעולות שאנו עושים לעילוי נשמתה״.