לשבת שלאחר הפסח, בה מברכים את חודש אייר, נהגו ישראל להכין חלות בצורת מפתח כסגולה לפרנסה.
בחסידות באבוב נוהגים לאפות חלה רגילה, שעליה מטביעים צורת מפתח. יש הנוהגים להטמין מפתח בתוך החלה.
המקור הראשון שבו נזכרה הסגולה הוא בספרו של רבי אברהם יהושע העשיל מאפטא בעל ה"אוהב ישראל" וזהו לשון קדשו: "המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר הפסח במפתחות. ונעשה על החלה צורת מפתח, ומנהג ישראל תורה הוא".
הטעם למנהג הוא שהמן, המאכל השמימי, אותו אכלו בני ישראל בהיותם במדבר, פסק ממחרת הפסח. מני אז החלו ישראל לאכול מתבואת הארץ, ולעמול לשם פרנסתם. לשונו של ה"אוהב ישראל" היא: "אנחנו מתפללין שיפתח לנו השי"ת שערי פרנסה. ומזה נשתרבב המנהג להיות עושין צורת מפתח על החלות לרמז שיפתח לנו השי"ת שערי פרנסה".
מצרכים:
2 ק"ג קמח
4 כפות שמרים יבשים
7 כפות סוכר
2 כפות מלח
6 כוסות מים בטמפ' החדר
כוס שמן
לציפוי: ביצה + שומשום/פרג
אופן ההכנה:
1.בתחתית הקערה שמים 4 כפות שמרים יבשים
2. מוסיפים 7 כפות סוכר בתוך כוס מים קרים ומערבבים מעט ומוסיפים לקערה.
3. מוסיפים את 2 ק״ג קמח לבן רגיל (ממליצה על דגן) מנופה בנפת משי או חשמלית בלבד שאר הנפות כמו לא לנפות בכלל.
ומעל הקמח מוסיפים 2 כפות מלח
4. שופכים 6 כוסות מים בטמפ׳ החדר. (הכוס מדידה היא חד פעמי של ה-180cc)וללוש
5.לאחר שהבצק נהיה אחיד כעיסה אחת מוסיפים כוס שמן, אפשרי בהדרגה. (טיפ חשוב לחלות רכות).
6.לאחר לישה טובה מוציאים את הבצק משמנים את הקערה ומחזירים את הבצק. מחכים למעט תפיחה ומפרישים חלה.
7. מחממים את התנור על 250 מעלות
יצירת צורת המפתח:
8. בזמן שהתנור מתחמם יוצרים 2 צמות ארוכות ועוד 2 צמות קטנות מאוד
-מהצמה הראשונה יוצרים את הראש של המפתח, מחברים את שני הקצוות של החלה ויוצרים עיגול
-את הצמה השנייה מחברים לראש העגול ומחברים לקצה את שתי החלות הקטנות הנותרות
9. שוברים ביצה ומורחים בעזרת מברשת על הלחם. מפזרים שומשום/פרג ומכניסים לתנור על חום 200 מעלות ולאחר 5-8 דקות ראשונות מורידים ל-180מעלות. מוצאים ברגע שהחלות מקבלות צבע מלמטה ולמעלה
בתמונה: חלות שהרבי מתולדות אהרן יחלק בערב שבת הקרובה לתומכי המוסדות
איפה הרכיבים?
אתם מביאים הוראות בלי רכיבים…
תסתכל יותר טוב כי יש רכיבים!
🚽רשום למעלה, שבת שלום ופרנוסה טובה
יש רכיבים תסתכל למעלה
כתוב "מצרכים"..
אלו הם הרכיבים🤦🏻♀️🤦🏻♀️
הרגתם אותי מצחוק
תודה רבה על המתכון ממש יעיל!!
כמה זמן הבצק אמור לתפוח?
לתועלת כל המכינים/ות את המיים עדיף לשפוך בהדרגה תוך כדי הלישה ולא בבת אחת.
בהצלחה
יש עניין בהפרשת חלה? או שאני יכול עשות קילו אחד עם המפתח?
יש עניין אבל אפשר וצריך להפריש חלה בלי ברכה גם בפחות משיעור של חלה