חוק האזרחות נפל במליאה: כשלושה שבועות לאחר הקמת ממשלת בנט-לפיד מבוכה רבה לקואליציה, בתום דיון לילי ממושך במליאת הכנסת, התקיימה הבוקר הצבעה שמית במליאה שבסופה נרשם תיקו 59 מול 59 ועל כן הארכת החוק לא אושרה ותפוג היום.
במהלך הלילה שרת הפנים איילת שקד הודיעה בשם הממשלה, כי היא מבקשת למשוך את הצעתה המקורית להארכת תוקף הצו למשך שנה, וכי היא מבקשת להגיש לכנסת צו חדש, לפיו הצו החדש יוארך אך בחצי שנה. לאור הודעת שקד, יו"ר הכנסת הודיע שהוא פותח את הדיון במליאה מחדש לדיון אישי. הודעת השרה עוררה סערה בדיון במליאת הכנסת. חברי הכנסת דרשו לעצור את הדיון.
ח"כ יריב לוין אמר שברור שהודעת השרה נולדה כתוצאה מהסכמים קואליציוניים, שלדבריו הוסתרו מהכנסת. לוין טען, כי חלה חובה להציג את כל ההסכמים וההסדרים על מנת לקיים דיון על בסיס המידע המלא.
ח"כ שמחה רוטמן טען כי הכנסת החליטה בשנת 2015, כי הצו החדש חייב להיות מונח על שולחנה של הכנסת 60 יום לפני הדיון והצבעה בצו.
לבקשת יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי, שרת הפנים שקד שבה לדוכן והצהירה על ההסכמים שהיא הגיעה עם סיעות הקואליציה.
השרה אילת שקד אמרה, שאין שום הסכם כתוב אולם ישנם הבנות בין סיעות הקואליציה, כפי שתמיד חברי הקואליציה מגיעים להסכמים. לדבריה, בישראל ישנם 9,000 אנשים בעלי אשרת שהייה, ו-3,500 שקיבלו תושבות. שר הפנים לשעבר אריה דרעי נתן ל-1,600 אנשים אשרת מת"ק. גם אנחנו נאשר סכום אשרות דומים שיבחנו בוועדה הומניטרית. בנוסף, לאותם בעלי אשרות, יש בעיות הומניטריות. הוועדה ההומניטרית תתכנס ותדון ב-1,600 מקרים הומניטריים.
ח"כ אריה דרעי אמר, מכיוון ששרת הפנים התבססה על החלטה שלי, אני מבקש לומר שכתוצאה מעתירות שהוגשו לבית המשפט, משרד המשפטים הודיע לי שהוא לא יוכל להגן בבג"צ על ההחלטה ללא שיינתנו הקלות. וע"כ הצגת הדברים כפי שנאמרו ע"י שרת הפנים, אינם אמת. וכי ההסכמים מנוגדים לחוות הדעת של גורמי הביטחון.
בטרם ההצבעה אמר יו"ר הכנסת, ח"כ מיקי לוי כי ראש הממשלה מבקש לראות בהצבעה כ'הצבעת אמון' בממשלה. "מי שמצביע בעד אישור הצו מביע אמון בממשלה. מי שמצביע נגד אישור הצו מביע אי אמון בממשלה".
כאמור, בתום דיון לילי ממושך במליאת הכנסת, התקיימה הבוקר הצבעה שמית במליאה שבסופה נרשם תיקו 59 ועל כן הארכת הצו לא אושרה. בעד החוק הצביעו – 59 נגד החוק הצביעו –59.
אבי דיכטר מהליכוד הצביע לסוף אף הוא נגד, וואליד טאהא (רע"ם) הצביע בעד. מאזן גנאים (רע"ם) וסעיד אל-חרומי (רע"ם) נמנעו. גם ח"כ עמיחי שיקלי (ימינה) הצביע נגד החוק
חוק האזרחות והכניסה לישראל קובע עיקרון לפיו שר הפנים לא יעניק אזרחות או רישיון ישיבה בישראל לתושב האזור, ולתושב או אזרח איראן, לבנון, סוריה ועיראק. כן קובע החוק כי מפקד האזור לא יהיה רשאי להעניק לתושב אזור יהודה, שומרון וחבל עזה היתר לשהייה בישראל.
עם זאת, החוק מגדיר חריגים וסייגים לאיסור על הענקת אזרחות, היתר הישיבה או היתר שהייה בישראל. מקצתם של החריגים היו בחוק מלכתחילה, ורובם נוספו בתיקוני חקיקה ב- 2005 וב- 2007. סייגים אלה מאפשרים מתן היתרים לבני זוג וילדים, היתרים למקרים הומניטריים מיוחדים, היתרים למטרת טיפול רפואי, עבודה או למטרה זמנית שלא תעלה על שישה חודשים.
התגובות להפלת החוק:
שרת הפנים אייילת שקד: "מי שלא ראה את הצהלות של חברי הליכוד והציונות הדתית עם עופר כסיף וסמי אבו שחאדה לא ראה טרוף כזה מימיו. ביחד הם הפילו את חוק האזרחות, חוק חשוב לביטחון המדינה ולאופייה. ניצחון גדול לפוסט ציונות".
ח"כ עמיחי שיקלי שהצביע נגד החוק כתב הבוקר: "הלילה קיבלנו הוכחה לבעייתיות של ממשלה שאין בה רוב ציוני מובהק. כזו שמתחילה את הלילה עם הארכת חוק לשנה ומסיימת אותו עם הארכה לחצי שנה, שמתחילה עם 1,500 היתרים ומסיימת עם למעלה מ 3,000. ישראל צריכה ממשלה ציונית מתפקדת ולא שעטנז שתלוי על בלימה בקולותיהם של רע״ם ומרצ".
ימינה: "האופוזיציה, בהובלת ביבי וטיבי, לא הצליחה להפיל את הממשלה, אבל יחד הם פגעו פגיעה ישירה בביטחון ישראל והפקירו את גבולותיה. ככה נראית פוליטיקה קטנה על חשבון אזרחי ישראל. זו הסיבה שהם באופוזיציה, ושם ישארו. מבחינת ביבי, אם הוא לא בשלטון – שהמדינה תעלה באש. הממשלה הזו תתקן את מה שהוא וחבריו עשו".
הליכוד: "עסקה מושחתת שנתפרה בחשכת הלילה בין בנט לפיד ושקד לבין רע"מ ומר"צ התרסקה הודות למאבק נחוש שניהלה האופוזיציה בראשות נתניהו. בנט ולפיד רצו לקנות שני קולות של רע"מ תמורת הכנסת אלפי אנשים שהיו מעמידים בסכנה את זהותה הציונית וביטחונה של מדינת ישראל. בעבר, דברים מסוג זה נכפו על ידי החלטות שיפוטיות. הפעם לא הייתה כל הצדקה לעסקת השוחד שנדחתה על ידי הכנסת. הליכוד דורש מהממשלה לעשות את המעשה הציוני ההכרחי והנכון שנהנה מרוב עצום בכנסת ולהעביר מיד את חוק יסוד ההגירה. החוק מהווה פתרון כולל ואמיתי לאתגר איחוד המשפחות, המסתננים והמהגרים הבלתי חוקיים".
לכו הביתה
אתה מתכוון כמובן לביבי-טיבי וחבורת האופוזיציה המתוסכלים.
מצטער שככה מנהלת הגועליציה. הגיע הזמן להקים ממשלה על בסיס אידאולוגי מוצק
ח ח ח ח
הגיע הזמן למשיח.
אין שום סנטימנטים. לימין מותר הכל….
כי קבינט עם ניצן הורוויץ (שתומך בהעמדת חיילים לדין בהאג) וקואליציה עם סחיטה ערבית ופוס ציונית ועם שרים שתומכים בהסכם התחזקות הגרעיח של איראן, מסוכנת לאין ערוך מהפלת החוק (שאגב בס"ה גורם לשקד לעבוד הרבה יותר ע"מ לאסור באופן פרטני כל פניה לאיחוד)
שקלי עשה להם בנט
ענננקקק
מישהו יודע להסביר מה זה אומר שעשו שהחוק יהיה התבעת אי אימון,
כלומר יש לזה השלכות מסוימות אם זה הצבעת אי אימון או הצבעה רגילה
הצבעת אמון כוונתה שהחכי"ם מצביעים אמון בממשלה ולא רק על החוק עצמו, כשיש כזו הצבעה יש משמעת קואוליציונית להצביע בעד.
א. זה מחייב את העבודה המתנגדים לחוק כמו מרץ, להצביע בעד.
ב. אם היה רוב נגד – לא רק החוק היה נופל, אלא כל הממשלה..