נשיא לבנון מישל עאון מינה הערב את איש העסקים נג'יב מיקאתי לראשות הממשלה, ומינויו קיבל את אישור הפרלמנט. מיד לאחר ההודעה על מינויו, שוחח מיקאתי עם עיתונאים והדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בדרך ליציאתה של לבנון מהמשבר שבו היא שרויה. "אין לי שרביט קסם ואני לא יכול לעשות ניסים", אמר מיקאתי, "אנחנו במצב מורכב מאוד. נוכל להצליח רק אם נעבוד ביחד".
מיקאתי, ראש הממשלה לשעבר והאיש העשיר ביותר בלבנון, זכה לתמיכתן של מרבית המפלגות בפרלמנט הלבנוני – בהן חזבאללה. מיקאתי נתמך גם על ידי ראשי ממשלה לשעבר, בין השאר ראש הממשלה לשעבר סעד אל-חרירי, שוויתר החודש על הרכבת הממשלה בעצמו.
לא ברור אם מיקאתי, המייצג עבור רבים את האליטה המושחתת שהביאה את לבנון למשבר שבו היא נמצאת כעת, יצליח לשפר את המצב ולהביא להרכבת ממשלה חדשה ויעילה. בין השאר, הוא ייאלץ להתמודד עם אופוזיציה מצדן של המפלגות הנוצריות בפרלמנט הלבנוני, שסירבו לתמוך בו על אף שלא תמכו במועמד אחר.
המשבר הכלכלי בלבנון החל ב-2019, ומאז רק החריף. בחודשים האחרונים סובלים אזרחי לבנון ממחסור חמור בתרופות, בדלק ומשיבושים קשים באספקת החשמל. המטבע המקומי איבד כ-90% מערכו מאז שהחל המשבר. רבים התרגלו לחכות שעות, לעיתים יממה, בתור לדלק.
מיקאתי יהיה ראש הממשלה השלישי שינסה להוציא את לבנון מהמשבר, שהוחמר מאוד בשל מגפת הקורונה והפיצוץ בנמל ביירות, שגבה את חייהם של כ-200 בני אדם. הראשון שניסה להרכיב ממשלה בצל המשבר הוא מוסטפא אדיב, שהתפטר בספטמבר האחרון, חודש לאחר מינויו. חרירי התמנה לתפקיד מיד לאחר מכן – והתפטר כעשרה חודשים לאחר מכן.
כדי להיחלץ מהמשבר, הממשלה החדשה תצטרך בין השאר לערוך משא ומתן קשה עם קרן המטבע הבינלאומית ולפקח על הבחירות הכלליות במדינה, שייערכו בשנה הבאה. "אנחנו על סף קריסה", אמר מיקאתי לאחר מינויו, "אבל כשאתה רואה שיש מולך שריפה, ואתה חוזה בה מתפשטת לכל עבר… נאלצתי לקחת על עצמי את התפקיד ולמנוע מהאש לכלות את הכל".
בשנתיים האחרונות לא מצליחים הכוחות הפוליטיים בלבנון להסכים על ממשלה שתישא ותיתן עם קרן המטבע הבינלאומית על תוכנית חילוץ כלכלית. החודש ביקר בנמל ביירות השר לענייני סחר חוץ של צרפת, פרנק ריסטר, שהזהיר מפני סנקציות אירופיות המתגבשות נגד גורמים פוליטיים מסויימים, ולא פירט. ריסטר אמר כי חברים באליטה הפוליטית של לבנון לא עמדו בהתחייבויותיהם לבצע רפורמות במדינה.
ב-2020 צלל התמ"ג בלבנון ב-40% – ל-33 מיליארד דולר, לעומת 55 מיליארד דולר ב-2018, השנה המלאה האחרונה לפני פרוץ המגפה, לפי הבנק העולמי. ההכנסה לנפש נפלה באחוז דומה באותה תקופה, ויותר ממחצית האוכלוסייה נמצאת כעת מתחת לקו העוני.
נראה ח"כ מימינה…