ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את החלופה של שרת הפנים, איילת שקד, לתמ"א 38. מדובר בחוק שעתיד להחליף את תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה, שיצאה לפועל ב-2005 ולפי החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מ-2019 תוקפה צפוי לפוג באוקטובר השנה. זהו הצעד הראשון בחקיקה, ובשלב הבא צפוי דיון על החוק בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.
על פי הדיווח באתר 'ווינט' בניין שנבנה לפני שנת 1980 ואינו עומד בתקן של רעידות אדמה יוכל לעבור הליך של התחדשות עירונית. במסלול של הריסה ובנייה מחדש (תמ"א 38/2) ניתן יהיה להגדיל את השטח הבנוי בשיעור של 400%. במקרה של חיזוק בניין קיים ועיבוי (תמ"א 38/1) – חלופה פחות מועדפת על מוסדות התכנון שמקדמים בימים אלה בעיקר פרויקטים של פינוי בינוי – תתאפשר תוספת של 200% לשטח הבנוי.
כמו כן, במסגרת התיקון לחוק יורחבו הסמכויות של הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה. אם עד כה לא התאפשר להן לסרב לבקשות להיתרי בנייה מכוח התמ"א, הרי שכעת יהיה בסמכותן לאשר או לא תוכניות אלה. בנוסף יבוטל השלב של הגשת בקשה להיתר, והוועדות המקומיות יוכלו לאשר תוכניות מכוח התמ"א ללא הליך נוסף. עוד כולל התיקון לחוק גביית היטל השבחה בשיעור של 12.5%-25% מהיזמים וכן קביעת ייעוד ציבורי בחלק מהמבנים במסגרת התמ"א. עד כה לא ניתן היה לגבות היטלי השבחה או להקצות שטחים ציבוריים בבניינים במסגרת תמ"א 38.
השרה שקד מסרה: "החלופה מהווה מתווה אופטימלי שגובש לאחר תהליך חשיבה מעמיק. החלופה מדגישה את הצורך בקידום תוכניות לחיזוק מבנים, התחדשות עירונית ותגדיל את היצע הדירות. החלופה תספק פתרון לכל האינטרסים הקיימים, תייצר יציבות וכיוון ברור לכלל הגורמים הרלוונטיים, תיתן מענה לחסרונות התמ"א הידועים היטב, תוביל לוודאות במשק ותגדיל את הכדאיות הכלכלית. במקביל, החלופה תביא עמה ראייה רחבה וכוללת מבחינה תכנונית וסביבתית לצד יעילות וקיצור פרקי הזמן הנהוגים כיום".
הצעד של שקד מגיע לאחר שלפני כחודש הודיעו ראשי ערים בגוש דן, בראשם ברוט, כי בכוונתם להתאגד לטובת קידום מתחמי פינוי בינוי על פני מיזמי תמ"א 38. גם ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, פנה בשבוע שעבר במכתב לשרי הממשלה ובו הודיע כי הוא מתנגד להמשך התוכנית. ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה-הכהן, הצטרף אף הוא ליוזמה של ברוט, וזאת חרף העובדה ששלשום קבע בית המשפט העליון כי עיריית רמת גן תחויב להמשיך לקדם פרויקטים של תמ"א 38 בתחומה בשל חריגת הוועדה המקומית מסמכויותיה.
על פי הודעת ראשי הערים, "הארכת התוכנית על ידי הממשלה יוצרת מצג שווא בפני התושבים, כאילו ההתחדשות העירונית היא בהישג יד. האמת הפוכה: התמ"א תגרום לתהליך הפוך שיפגע באיכות החיים ויוריד את ערך הדירות בטווח הארוך. התמ"א מוסיפה אלפי יחידות דיור בכל עיר מבלי להוסיף שטחים לצרכי ציבור, כמו גנים ובתי ספר. היא מעמיסה על התשתיות ומוסיפה למצוקת החניה. בנוסף, היא פוגעת בקופה הציבורית כי היא מוסיפה רק שטחים למגורים".
אחת האפשרויות ששוקלים ראשי הערים היא להכריז בעירם על הקפאת התמ"א באמצעות סעיף 77-78 לחוק התכנון והבניה, המאפשר לעצור את אישור התוכנית – גם אם הממשלה תאריך את התכנית. במקביל פנו לשרי הפנים והאוצר בדרישה לתאם איתם את המהלך בטרם יוחלט סופית על הארכתה. יש לציין כי בכמה ערים כבר נעצרו פרויקטים של תמ"א, למשל בגבעתיים, בהרצליה וכאמור ברמת גן. גם בבת ים הודיעו על צמצום משמעותי בשנה האחרונה.
שרת הפנים תלושה מהמציאות. צפויים לנו הרבה צרות ומפחי נפש ממנה!!!!
וטוב שראשי הערים מתנגדים לתכתיבי התוכניות "העקומות" שלה – הנחיות לא מבוססות תכנון, לא מותאמות סביבה, עידוד בניה נקודתית, חוסר ראיה כוללת של העיר- השכונה-האזור, בלי להתחשב במצב הסוציואקונומי של תושבי האזור, סתם ככה… הנחיות שרירותיות כמו בעת הקמת המעברות בקום המדינה, הנחיות כמו במדינות עולם שלישי.