גם אם שנת הלימודים תיפתח השנה יותר מאוחר מהרגיל, מול בעיה אחת מערכת החינוך תצטרך להתמודד בכל מקרה: מחסור חמור של אלפי מורים, בכל מקצועות הלימוד. תופעת המחסור הוא בעיה מוכרת מהשנים האחרונות, אלא מנהלים ברחבי הארץ מדווחים על החמרה במחסור, כך מדווח הבוקר 'ידיעות'.
יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל־יסודיים מנשה לוי אומר כי מדובר בבעיה לאומית, והעריך כי מדובר במחסור של יותר מעשרת אלפים מורים. מנהלים רבים אומרים בתסכול שהם נאלצים לשבץ במערכת השעות מורים "כדי לסתום חורים", ללא ידע בסיסי בתחום שהם מלמדים.
קרוב לשני עשורים מתריעים מנהלי בתי ספר, מבקר המדינה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על מחסור במורים. בדו"ח האחרון שלו בנושא התריע מבקר המדינה כי כ־60 אחוז מהמורים למתמטיקה אינם מוכשרים ללמד מקצוע זה, ו־40 אחוז מהמורים לאנגלית אינם מוכשרים ללימודי השפה. רוב תלמידי היסודי לומדים עברית ממורים שלא הוכשרו ללמד מקצוע זה. ב־2015 קבע משרד החינוך כי בשנים 2021-2020 צפוי מחסור של 3,065 מורים, מרביתם במתמטיקה, אנגלית, לשון והבעה. בפועל עולה מדיווחי מנהלים, כי חסרים יותר מעשרת אלפים מורים. חרף זאת טען משרד החינוך במשך שנים שמדובר במחסור נקודתי ולא נקט במהלכים דרסטיים. "אם משרד החינוך לא יתעורר, נישאר בלי מנהלים ובלי מורים", אומר לוי.
מנהל “תיכונט” בתל־אביב, רם כהן, מאשים את משרד החינוך בהתעלמות: "להגיד ששנת הלימודים תיפתח כסדרה ב-1 בספטמבר זו עבודה בעיניים. אנחנו מוותרים על חלק מהשעות באנגלית כיוון שאין מורים לאנגלית. בשנה שעברה ויתרנו על שיעורי תנ"ך משום שלא מצאנו מורים, והשנה לא ילמדו לשון".
איריס דורון, מנהלת קריית החינוך בן־גוריון בנס־ציונה וחברת הנהלת התאגדות מנהלי התיכונים סיפרה: "כפתרון בבית הספר אצלנו נאלצתי להגדיל משרות מורים מעבר למאה אחוז, ולהעסיק מורים שפרשו והגיעו לגיל פרישה".
מנהלת בית הספר בת"א אומרת: "מורות לשפה מלמדות מתמטיקה ומדעים. המצב מחמיר משנה לשנה. השיבוץ הופך לסתימת חורים ולא נעשה משיקולים פדגוגיים".
אשת חינוך ואם מצפון הארץ סיפרה, כי בניה למדו מתמטיקה עם מורה לתנ”ך, וכי מורה למחשבים לימד אזרחות לבגרות בשל מחסור במורים. “בלית ברירה נאלצנו לשלוח אותם לשיעורים פרטיים” היא אומרת.
ממשרד החינוך מסרו בתגובה ל'ידיעות': "משרד החינוך מקדם שורה של תוכניות ופעולות, כולל פתיחת מערכת מיוחדת לאיתור מועמדים ומשרות פנויות, וסיוע למנהלי בתי הספר בשיבוצים".
חבל שהגענו למצב הזה , מקצוע ההוראה אינו מתוגמל כראוי ושוחק את המורים, בארצנו אין הערכה לעבודת המורה הן בפן האישי והן בפן הכלכלי לכן מורים רבים עושים הסבה מקצועית באמצע החיים וסטודנטים מעדיפים מקצועות מתגמלים על פני ההוראה – חייבים שינוי בהתייחסות לעבודת המורה.
גם הבנות החרדיות שבעבר בחרו במקצוע ההוראה , בוחרות היום ללמד מקצועות אחרים מתגמלים יותר . החסר במורות מורגש ויורגש מאד גם במגזר שלנו אם החינוך העצמאי לא יוביל שינוי בזכויות המורות ובשכרן.
ברור מה זה הדבר הזה משלמים להם שכר מינימום למה שנהיה פרייריות ללמוד את זה???
זה נכון גם בגננות….
חבל שהמקצועות האלה לא מתוגמלים כראוי.
ועוד יותר חבל שיש הרבה זלזול, ביקורת ותוקפנות מצד ההורים… שזה לא מעודד לעבוד בזה
ברור שיהיה מחסור במורים למה שלא יהיה מחסור שכל מורה מקבל שקל בחודש למה אנשים ילכו ללמוד את המקצוע הזה?? אנשים היום לא פריירים והולכים ללמוד מקצועות קצת יותר מכניסים מהוראה בעיה שלכם אם הייתם משלמים למורים הרבה יותר כסף כמו שעושים במדינות אחרות בעולם שמאדירים את המקצוע הזה ומי שמורה הוא נחשה מאד והמשכורת שלו שווה אז ילכו ללמוד הוראה ברגע שכאן לישראל אין הערכה לעובדי הוראה ומשלמים להם שקל בחחודש כנל לגננות ובמעונות אז ברור שיהיה מחסור
אחד המקצועות הלא מתוגמלים של ימנו! אני מורה השקעתי את הנשמה בלימודים שעלו המון גם הרבה מעבר למה שחייב והמקצעות שבפועל אני מלמדת הם שעורים שהם לא ההתמחות שלי! כל תחילת שנה יש פרפרים ולחץ מה יהיה השנה ומה צריך ללמד… למשרד החינוך יש דרישות הזויות! והשתלמויות ללא סוף וענין..בשעות לא שעות מנהלי ביתי ספר שיושבים על הראש עם דרישות ותפקידם שונים ומשונים פלוס הורים ותלמידם שהלימודים ממש לא תופסים מקום ראשון בראש וגם לא שני… ק'יצר בנות יקרות אל תחזרו על הטעויות שלנו! לכו ללמוד מקצוע מכניס וטוב! אלה אם כן עובדים בבית יעקב שאז זה חלום! הכל על… להמשך קריאה »