ימים ספורים בלבד לאחר תחילת מבצע בדיקות הסרולוגיות ההמוניות בקרב הילדים, במשרד הבריאות ישקלו מחדש האם להמשיך במבצע בהתאם לנתונים ולתוצאות שייאספו בימים הקרובים, כך מדווח חדשות 12.
מנכ"ל משרד הבריאות, הפרופ' נחמן אש צפוי לבחון בסוף השבוע כמה אפשרויות: להמשיך את המבצע במתכונתו הנוכחית, לצמצם אותו למספר מוקדים – או להפסיקו לחלוטין.
מבצע הבדיקות החל השבוע עם תקלות טכניות שגרמו לעומס ועיכובים במוקדים. ביום הראשון התרחשה תקלת תקשורת שהובילה את הצוותים לעצור את הבדיקות ולאחר מכן להמשיך אותן בכתיבה ידנית.
למחרת התקבלו תלונות בכמה מוקדים על מחסור בציוד ובכוח אדם. עמית בן צבי, מנכ"ל המועצה עמק חפר, כתב לתושבים: "לצערי בשל בעיית כוח אדם בפיקוד העורף, חלק מהצוותים הרפואיים כלל לא הגיעו וחלקם איחרו באופן ניכר. מציאות זו גרמה לכעס ותסכול אצל מאות הורים וילדים שהגיעו למתחמי הבדיקות ובצדק רב. נעשה כל שניתן כדי לאפשר ביצוע בדיקות לכל הזכאים במינימום תקלות תפעוליות".
גם ראש עיריית ירושלים משה ליאון מתח הבוקר ביקורת וקרא לעצור מייד את מבצע הבדיקות הסרולוגיות, לדבריו "הבדיקות שאנו מבצעים גורמות למדגרה של קורונה, שמתאספת מאחורי המקומות שבהם נערכות הבדיקות וצריך להטיל ספק ביעילות של אותן בדיקות. ההורים עוברים סבל רב במהלך הבדיקות. אפשר לעצור את זה ולעשות את זה באופן מסודר בבתי הספר".
בחדשות 12 פורסם נתונים ראשוניים מתוך כ-60 אלף בדיקות שבוצעו עד כה. מפילוח ראשוני של תוצאות הבדיקות הסרולוגיות, עולה כי בחברה החרדית הסיכוי לקבל תשובה חיובית להימצאות נוגדנים בדם גבוה כמעט פי 2 בהשוואה לשאר האוכלוסייה. מדובר ב-18.7% מהילדים במגזר זה שהתברר שנדבקו בעבר בנגיף, לעומת 11.6% בלבד מהמגזר הכללי. גם בחברה הערבית נתון גבוה יחסית – 17.7% בעלי נוגדנים.
מבין היישובים – קריית מלאכי היא שיאנית החיוביים בבדיקות הסרולוגיות: 1 מכל 4 ילדים בעיר קיבל תשובה חיובית בבדיקה. כלומר, מתוך 482 דגימות – 25% מהן יצאו חיוביות. נתון גבוה מאוד נרשם גם בתחנת הבדיקות של היישוב יסודות, שבו אותרו 24% שבדמם נוגדנים לקורונה.
באשדוד נמצאו 20% חיוביים מהילדים שנבדקו, כלומר 1 מכל 5; בכפר חב"ד גם כן תוצאות לא מעודדות, עם 19.5% בני 3 עד 12 בעלי נוגדנים, מבין אלו שנדגמו. במקום החמישי – מודיעין עילית, שם היו 17.5% מהילדים שנדבקו בעבר בנגיף, ולא ידעו זאת כלל.
בחלוקה לפי מחוזות בארץ – נצפו נתונים נמוכים יותר. מחוז ירושלים כולל את שיעור המחלימים הגבוה ביותר, שעומד על 13% מסך כל הבדיקות הסרולוגיות שנערכו באזור. במקום השני – מחוז צפון עם 10% ומיד לאחר מכן מחוז חיפה עם 8%. את הרשימה חותמים מחוז דן עם 6% בעלי נוגדנים, ומחוז הדרום עם 5.8% בלבד.