בשיא התחלואה בקורונה בישראל, שבעה בתי חולים ציבוריים נמצאים בשביתה ופועלים במתכונת חירום, לאחר שהודיעו על כך לפני כשבועיים. זאת בעקבות דרישתם להעברת כספים שהובטחו להם להתמודדות עם משבר הקורונה. כעת נשמעת ביקורת על התנהלות בתי החולים הציבוריים.
לאחר מאבק ציבורי, הממשלה הקודמת הגיעה לסיכום על העברת 960 מיליון שקלים לבתי החולים. מאז הועברו ממשרד האוצר למשרד הבריאות סכום של כ-630 מיליון שקלים, אך לא כל הכסף הועבר לבתי החולים, מפני ש"מבחני התמיכה" – המנגנון שבאמצעותו יועבר התקציב, לא הושלמו. בעקבות המאבק, משרד האוצר הודיע על העברת 100 מיליון שקלים לטובת בתי החולים כמקדמה. יתרת הסכום שהובטח צפוי לעבור לבתי החולים עד סוף דצמבר 2021.
גורם בכיר המעורה בדיונים התקציביים עם בתי החולים הציבוריים אמר בשיחה ל'חדשות N12': "מנהלי בתי החולים הציבוריים מנצלים את מגפת הקורונה כדי לנסות לחלוב כספים: יש אפס הצדקה לשביתה שלהם בשלב הזה. הם פשוט מנהלים קמפיין על גב החולים. הכספים ל-2021 הועברו במלואם למשרד הבריאות ויחולקו להם בתוך ימים. הם מנהלים מאבק בניסיון לסגור לעצמם ביטחון תקציבי עתידי שלא קיים באף בית חולים בישראל. הטענה שתקציב 2022 עלול שלא להספיק, ללא שום נתונים תואמים, לא מצדיקה בשום צורה פגיעה בחולים".
בתי החולים הציבוריים נמצאים במעמד שונה מבתי חולים אחרים בארץ וזו אחת הסיבות לפרוץ המשבר. הם זכאים לתמיכות נמוכות יותר מהמדינה ומנגד לא כפופים לאותה הרגולציה בנושא משכורות וגיוס רופאים. בבית החולים שערי צדק למשל, חלה עליית שכר של מנהל בכיר שהחליף תפקיד מ-2.7 מיליון שקלים בשנה ל-3.8 מיליון שקלים בתוך שנה אחת. עלות השכר השנתית לרופא בהדסה עומדת על כ-770 אלף שקלים, גבוהה ב-120 אלף שקלים מהממוצע במשק האשפוז.