משרד האוצר הודיע היום (שני) כי תחזית ההכנסות ממסים לשנה הנוכחית ולשנה הבאה תעודכן כלפי מעלה במיליארדי שקלים. עם זאת, הבהיר נציג האוצר בדיון בוועדת הכספים, כי הכסף מיועד לסגירת הגרעון, ולא למענה על סוגיות חברתיות או להשקעה בתשתיות.
בהתאם, הגרעון הצפוי לשנה הקרובה יעמוד על כ-5.5% בשנה הקרובה, ירידה של כאחוז בהשוואה לתחזיות קודמות. גם התחזית לשנת 2022 השתנתה בגלל צפי להכנסות גדולות ממסים, והגרעון צפוי לעמוד על כ-3.9%.
בדיווח באתר דבר הובא דבריו של איתי טמקין, נציג האוצר בדיון, ולפיו הסיבה לפער בהכנסות ממסים נובעת מגל מכירות ורווחי הון במגזר הטכנולוגי, שגרמו גם לעלייה בפעילות בנדל"ן. "אנחנו לא צופים שהמגמות האלה ימשכו בשנים קרובות, ולכן לא ניתן להסתמך עליהן" אמר טמקין.
במסגרת הדיון הוצגה תוספת של 10 מיליארד שקלים לתקציב הקורונה, שיכנס לרזרבה של התקציב. כדי להשתמש ב-5 מיליארד שקלים נדרש אישור של ועדת הכספים, וב-5 מיליארד שקלים נוספים רק בכפוף להחלטת ראש הממשלה ושר האוצר.
נציג האוצר הבהיר בדיון כי אין כוונה להרחיב את ההוצאה הציבורית בגלל ההוצאות הלא צפויות. בתשובה לשאלה של ח"כ סמוטריץ' אם לא כדאי להשקיע את הכסף בצרכים חברתיים או בהעלאת השכר לחיילי צה"ל, אמר טמקין: "אנחנו עדיין בסביבת גרעון גדולה מאד".
טמקין התייחס לשינויים התכופים והלא עקביים בכלל ההוצאה ולביקורת לפיה הוא צריך להתבטל, ואמר כי לשיטתו מדובר ב"צעד לא אחראי". זאת למרות שהוא ציין שמגבלת ההוצאה השתנתה כל שנה מאז 2013. הוא התייחס לנתוני האבטלה הגבוהים ולתופעת ה"התאוששת ללא עבודה" (Jobless Recovery) אליה התייחס גם נגיד בנק ישראל, ואמר שהיא מתרחשת גם בישראל. "זה מצב שלאורך זמן מתקן את עצמו. לשמחתנו, הכנסות המדינה לא נפגעו כי העובדים שנפלטו הם בשכר נמוך".