יומיים חלפו מאז נפתחה ועידת האקלים של האו"ם בגלזגו, סקוטלנד – והמדינות המתועשות הגדלות לא ממהרות לצאת בהתחייבויות חדשות. מנהיגים מרכזיים כמו פוטין של רוסיה וג'ינפינג של סין לא טרחו כלל להגיע לאירוע המכונן והכלכלות הגדולות לא הציבו לוח זמנים מדוייק לצעדים קריטיים לטיפול במשבר. כעת מתקיים טקס הפתיחה של הוועידה, שמועבר כאן בשידור חי, ובו נואמים מנהיגים רבים.
על פי רשימת הדוברים בוועידת האקלים, שפורסמה על ידי האו"ם, נשיא סין שי ג'ינפינג הוא המנהיג היחיד שפונה לוועידה בהצהרה כתובה – וזאת למרות שסין היא המקור הגדול בעולם לפליטת גזי חממה. הנשיא לא עזב את סין מאז החלה מגיפת הקורונה ומראש לא היה צפוי להשתתף בוועידה באופן פיזי.
המשימה שעומדת בפני המדינות אינה קלה, ואובדן האמון, חוסר שיתוף פעולה והיעדר הסכמות לא יהפכו אותה לפשוטה יותר. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כבר ציין את סין ורוסיה בביקורת על כך שלא העלו הצעות לשולחן, לא שלחו מנהיגים לוועידה ולא הסכימו להתחייבויות להתמודדות עם שינויי אקלים. ביידן בעצמו מתמודד עם התנגדות מבית לשאיפות שלו בנושא.
את מדינת ישראל מייצגים בוועידה ראש הממשלה נפתלי בנט יחד עם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ושרת האנרגיה קארין אלהרר. בארץ אומנם הציבו יעדים סביבתיים צנועים יותר ביחס למדינות אחרות, אך על פי הפרסום בN12 בנט ינסה לשווק את ישראל כאומת הסטארט-אפ – וכמי שאולי בכוחה למצוא את הפתרון הטכנולוגי שיאפשר לכדור הארץ להתמודד עם המשבר הגדול.
אחת המטרות המרכזיות של הוועידה היא לקבוע דרכי פעולה שיגבילו את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות צלזיוס. לשם כך, הוועידה צריכה להבטיח התחייבויות שאפתניות מאוד להפחתת פליטות הגז ולכוון מיליארדי דולרים במימון שקשור לשינויי האקלים. במהלך האירוע יעודכנו בין היתר היעדים שהוצבו במסגרת הסכם פריז ב-2015. בזמנו כמעט 200 מדינות חתמו על ההסכם בבירת צרפת, אולם בפועל רובן לא עומדות אפילו במחצית מהיעדים.
לדברי האו"ם שינויי האקלים כבר גורמים להתגברות סערות, חשיפה לתנאי חום, בצורת ושיטפונות קטלניים, הרג שוניות אלמוגים והרס סביבות חיים טבעיות. הוועידה מבקשת גם להגן על קהילות ובתי גידול טבעיים, לעודד מדינות להגן ולשחזר מערכות אקולוגיות וליצור מערכת שתמנע משינוי האקלים לפגוע בישובים, בפרנסה ובחיי אדם. עוד שואפים בוועידה לעודד פיתוח מערכות שיבטיחו סיוע כלכלי להתמודדות עם המשבר, לעודד שיתוף פעולה עולמי בין מדינות, עסקים ואזרחים. על פי המארגנים הוועידה צפויה להביא להסכם שייחתם שעות או אפילו ימים לאחר תאריך הסיום הרשמי של האירוע ב-12 בנובמבר.
קודם כל שיצמצם את השקרים שלו עד שבוע הבא במעט אחוזים… אחרי זה שיתיימר לתכנן 30 שנה קדימה