ביום חמישי לפנות בוקר, עם אישור תקציב המדינה לשנת 2022, חצתה ממשלת ישראל את האתגר הכי גדול שעמד בפניה. בכך למעשה ניתן להכריז באופן רשמי שיאיר לפיד יתמנה לראש ממשלה. גם אם הממשלה תיפול עוד במהלך הקדנציה של נפתלי בנט, ההסכם הקואליציוני קובע שלפיד יקבל בוודאות את ראשות הממשלה, ולו לממשלת מעבר, עד להרכבת הממשלה הבאה.
שאחרי האתגר הגדול, צפויים עוד לא מעט אתגרים קטנים, חלקם עשויים רק להעכיר את האווירה בקואליציה, חלק אחר יכול גם להשפיע על יציבותה. 'ידיעות אחרונות' הביאו את חלקן.
יחסי ימין ושמאל בממשלה
הממשלה הזו אינה הומוגנית, בשונה מרוב הממשלות האחרונות שבראשן עמד בנימין נתניהו. הממשלה הזו מורכבת מחד גיסא מאנשי ארץ ישראל השלמה, חברי ימינה, שלמרות הלעג כלפיהם בקרב תומכי נתניהו, עודם מאמינים באמת בצורך להחיל ריבונות על שטחי יו"ש ובבנייה מאסיבית בהתנחלויות. ומאידך גיסא חברים בה אנשי מרצ והעבודה שחולמים על הסדר מדיני והולכים לבקר את אבו־מאזן במוקטעה. הציר הזה שבין שני הקצוות של הממשלה עלול להתפתח לשסע של ממש בכל אירוע של אישורי בנייה ביהודה ושומרון מצד אחד או העברת כספים לחיזוק הרשות הפלסטינית מהצד השני.
מאחז אביתר
משבר המאחז שבלב השומרון נפתר לכאורה כאשר לפני מספר חודשים התפנו ממנו בהסכמה המשפחות שהתגוררו במקום. התמורה הייתה הבטחה מצד הממשלה לבדוק את טיב הקרקע שעליה הוא הוקם בסמוך לצומת תפוח, ואם יתברר שאלו אינן אדמות בבעלות פרטית פלסטינית, תאושר הקמת ישיבה במקום. על פי מה שמסתמן מתוך סקר הקרקע שקיים המינהל האזרחי, מסביב לאביתר ישנם לפחות 60 דונמים של אדמות מדינה, מה שמאפשר את הקמת הישיבה לכאורה. אלא שנציגי השמאל בממשלה, ובהם השרים מרב מיכאלי וניצן הורוביץ, הודיעו מפורשות שהם מתנגים למימוש ההסכם.
חוק האזרחות
החוק, שאמור למנוע איחודי משפחות של פלסטינים שנישאו לערבים ישראלים, נפל במליאת הכנסת לפני כחודשיים לאחר שח"כ עמיחי שיקלי הצביע נגדו יחד עם האופוזיציה. מאז נמצאת שרת הפנים איילת שקד בדילמה משמעותית: מחד גיסא, אלפי בקשות כאלה למתן מעמד אזרחי של פלסטינים מונחות על שולחנה, ומאידך גיסא, חברי רע"מ לא מוכנים שהחוק הזה יעבור בקולם.
המחויבות של רע"מ
כמו בסוגיית חוק האזרחות, רע"מ עשתה היסטוריה כשהייתה הסיעה הערבית הראשונה אי פעם שהצטרפה לקואליציה, אבל חבריה לא מוכנים לשתף פעולה עם כל חקיקה שיש בה אלמנט ציוני או אפילו נגיעה ביטחונית. כך, למשל, חוקי הגיוס, תקציבי ביטחון, מניעת קיצור שירות החובה לגברים, או אפילו חוקים שנוגעים לפינוי פסולת של תחמושת מצה"ל – רע"מ לא בעסק בכל הנוגע לחוקים הללו והקואליציה נמצאת במחסור של אצבעות כדי לממש מדיניות בסיסית שאותה הובילו כל ממשלות ישראל מאז ומעולם.
חוקי נתניהו והצוללות
שלוש סוגיות אמורות להתסיס בקרוב את הציר שבין ימינה לשאר הקואליציה. בימינה לא ששים לקדם את ועדת החקירה לפרשת רכש כלי השיט, וגם לא את החוקים לקציבת כהונת ראש ממשלה לשתי קדנציות ואיסור הטלת המנדט להרכבת ממשלה על אדם שתלוי נגדו כתב אישום. בימינה נמצאים בימים אלה בדילמה, האם לקרוע סופית את החוט הדקיק שעדיין מחבר אותם לאוהדי נתניהו, או לפנות לקהלים חדשים. אם הממשלה תקדם את החבילה הזו של ועדת החקירה ושל שני החוקים נגד נתניהו, זה יהיה ככל הנראה גט כריתות סופי בין איילת שקד לבין המחשבות שלה על חבירה עתידית לליכוד בעידן נתניהו.