ענקית הטכנולגיה חברת אפל הגישה היום (שלישי) תביעה נגד קבוצת NSO בעקבות המעקב והטירגוט של משתמשי אפל. התלונה מספקת מידע חדש על האופן שבו החברה הישראלית הדביקה את המכשירים של הקורבנות בתוכנת הריגול שלה "פגסוס". כדי למנוע שימוש לרעה ופגיעה נוספת במשתמשים שלה, אפל מבקשת גם צו מניעה קבוע לאסור על NSO Group להשתמש בתוכנה, שירות או מכשיר כלשהו של אפל כך מפרסם הערב עמיחי שטיין בכאן חדשות.
בתחילת החודש פורסם בחדשות הערב בכאן 11 כי בית המשפט בארצות הברית ידון בתביעה של ווטסאפ נגד החברה, בהאשמה שהחדירה את תוכנת פגסוס לכ-1,400 ממשתמשי האפליקציה בתוך שבועיים. זאת, לאחר שדחה את הערעור של החברה הישראלית.
במקביל חשפו מומחי אבטחה כי תוכנת הריגול הישראלית הותקנה במכשירי הטלפון הסלולרי של שישה פעילי זכויות אדם פלסטינים. מחציתם קשורים לארגונים הפלסטינים שעליהם הכריז שר הביטחון בני גנץ לאחרונה כארגוני טרור. המומחים אמרו לסוכנות אי-פי כי זו הפעם הראשונה שמתגלה כי תוכנת פגסוס הותקנה אצל פעילים פלסטינים.
קושי נוסף של חברת הריגול הישראלית צץ עם הודעת משרד המסחר אמריקני על הוספת NSO Group ו-Candiru לרשימת התאגידים שפוגעים באינטרסים של ארצות הברית. עקב הגבלה זו, חברות אמריקניות לא יוכלו לייצא טכנולוגיה לחברות הללו, ברמה של טכנולוגיה בסיסית כמו תוכנות של מייקרוסופט, ציוד של חברת Dell ועוד. ההודעה האמריקנית היא למעשה מהלך ארוך טווח לצמצום פעילות החברה.
המסר האמריקני לישראל בהודעה הוא ההוראה להגביל את רשימת המדינות אליהן יכולה NSO וחברות ריגול סייבר נוספות לייצא את טכנולוגיית הריגול שלהן, לא רק על פי סולם הערכים הביטחוני של ישראל, אלא גם על פי סולם ערכי. הכוונה כאן בין היתר היא לענייני זכויות אדם, נושא שהממשל האמריקני חרט על דגלו.
איך התוכנה בכלל עובדת? פגסוס מאפשרת לחדור למכשירי אייפון ואנדרואיד, ולחלץ הודעות, תמונות, מיילים ותיעוד שיחות. נוסף לכך, התוכנה מאפשרת להפעיל את המיקרופון של המכשיר הסלולרי, מבלי שבעליו יודעים על כך. בחודש יולי פורסם תחקיר נרחב של 17 כלי תקשורת ברחבי העולם שחשף שמדינות השתמשו בתוכנת הריגול של NSO כדי לעקוב אחר פעילים זכויות אדם, עיתונאים ועורכי דין.