שר הביטחון בני גנץ והרמטכ"ל אביב כוכבי חנכו היום (שלישי) את המכשול סביב רצועת עזה. מדובר ב-65 קילומטרים של חומה תת-קרקעית עם אמצעי גילוי טכנולוגיים, גדר פיזית, מכשול ימי, מערך גילוי וחדרי לחימה, שימנעו חדירה מרצועת עזה לשטח מדינת ישראל. שר הביטחון גנץ אמר בטקס כי "המכשול שולל מחמאס אחת מהיכולות שאותן ניסה לפתח, ומציב קיר ברזל, סנסורים ובטון, בינו לבין תושבי הדרום. הקיר הזה, מעניק תחושת ביטחון אישי שתאפשר לאזור היפה הזה להמשיך לצמוח".
גנץ הוסיף: "כדי לשנות את המציאות בעזה הדרישות שלנו פשוטות וברורות- הפסקת ההתעצמות של חמאס, שקט ארוך טווח, והשבת הבנים. אנחנו פועלים לשם כך לילה ויום, והפעולות כל הזמן מתרחשות מתחת ומעל לפני השטח. אני מציע לחמאס להתעסק בקידום הנושאים האלו – ולא באיומי סרק".
הרמטכ"ל, רב אלוף אביב כוכבי, הגדיר את בניית המכשול כחשיבה מחוץ לקופסה ואמר: "המכשול הזה הוא חלק מ׳קיר הברזל׳ של תפיסת ההגנה שלנו, ביבשה, באוויר, בים ובכלל. הוא משנה מציאות – מה שהיה לפניו לא יהיה עוד – זאת אומנם תקופה שקטה אבל התבוננות בחודשים האחרונים מלמדת שגם על ההפרות הקלות ביותר הגבנו בעוצמה וכך גם יהיה בעתיד. אנו משכללים את ההגנה לסוגיה בכל הגזרות, אבל זוכרים שההכרעה מושגת באמצעות התקפה ואנו מחזקים אותה באופן ניכר ובהתמדה – ובשנה האחרונה באופן מיוחד כלפי איראן".
ראש מנהלת גבולות ותפר במשרד הביטחון, תא"ל ערן אופיר, על תהליך העבודה על המכשול: "זה אחד מהפרויקטים המסובכים שנבנו אי פעם. אין עוד מקום בעולם שבנו מכשול תת קרקעי גם מבצעית וגם הנדסית וביצועית. האתגר החל לאחר צוק איתן והפתרון שהוצע בהתחלה עלה 22 מיליארד. אמרו לנו שזה סכום לא הגיוני, וביקשו סכום הגיוני בר ביצוע. לאחר בחינה של מקומות בארץ בעולם כמו חניונים והרכבת קלה שנבנית החלטנו ללכת על מודל של קיר סלארי".
"מדובר בעבודה לא פשטה שעברה 15 סבבי לחימה. עבדו גם תחת אש וכמעט לא הפסיקו עבודה עד שממש ירו עלינו. בשיא העבודות היו 1,200 עובדים ודאגנו לשלומם וביטחונם. רובם היו מחו"ל כי לא הייתה מיומנות בארץ לקידוח סלארי", הסביר אופיר.
המכשול כולל חמישה מרכיבים: חומה תת קרקעית, מכשול עילי עם גדר שעון חול בגובה של יותר משישה מטר ואמצעים נוספים. מכשול ימי עם אמצעים לניטור חדירות מהים ומערכת נשק נשלטת מרחוק, מכ"מים ומצלמות, חמ"לים לגדודים ולחטיבות ולאגודה. יש טכנולוגיות במכשול שנותנות מענה גם לרחפנים ואיומי רום קרקע.
"המכשול מורכב מגדר אנדקטיבית ולאחר מכן הציר התת קרקעי שאף אחד לא עובר. אי אפשר לעבור לשטח ישראל. כיום החציות רק לשטח הכלוא ובאופן עקרוני 200 מטר מהמכשול אי אפשר לעבור אותו. המכשול כולל מערכות מתקדמות שנועדו לזהות חפירות ותזוזת קרקע נגד מנהרות", הוסיף אופיר.
בחודש מארס האחרון דווח בכאן חדשות על הצה"ל על השלמת בניית המכשול התת קרקעי שחפור עשרות מטרים מתחת לאדמה. מאז מארס השלימו בצה"ל ובמשרד הביטחון את השלמת המכשול מעל הקרקע.