התפתחות דרמטית בפרשה שמסעירה את בכירי מערכת הבריאות בארץ בעקבות חשיפת 'ישראל היום' לפיה ניתן אישור חריג לקופת חולים כללית עבור טיפול בחולי סרטן הריאה וסרטן העור.
כעת, ההסתדרות הרפואית דורשת ממנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, לבטל את האישור חסר התקדים שנתן לקופת חולים כללית להכתיב לרופאים מתן מינונים מופחתים של תרופות לחולי סרטן, כך מדווח הבוקר העיתון.
ההסתדרות הרפואית מתריעה כי האישור מנוגד להוראות החוק, לפסיקה המשפטית ולאתיקה הרפואית, ומזהירה כי גם אם הרופאים יפעלו בהתאם להנחיות החדשות, הם יישאו באחריות המקצועית, המוסרית, הפלילית והמשפטית כלפי חולי הסרטן שהם מטפלים בהם.
ההתרעה יוצאת הדופן הועברה שלשום על ידי פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, למנכ"ל משרד הבריאות. פרופ' חגי ציין כי הוא פונה אליו בעקבות טיוטת החוזר, שמתירה לכללית "להפחית באופן גורף וחד־צדדי את המינון הרשמי לתרופות הניתנות לחולי סרטן ריאה ועור, וזאת כמעט מבלי להשאיר לרופאים מרחב לשיקול דעת כפי שהיה נהוג מאז ומתמיד", והדגיש כי הוועדה המקצועית במועצה הלאומית לאונקולוגיה כבר קבעה כי אכן ניתן לשנות את המינון הרשמי של התרופה, אולם "תוך השארת שיקול הדעת לרופא המטפל".
פרופ' חגי התריע כי חייבת להיות הסכמה של המטופלים לשינוי במינון התרופות לאור החריגה מהמינון הרשמי שלהן, וכי בכל מקרה "יש להותיר בידי הרופאים את שיקול הדעת, שכן עליהם מוטלת האחריות בסופו של יום. לא יעלה על הדעת שמשרד הבריאות יפגע בזכויות החולים ובאמון הכל כך חיוני בין מטפל למטופל".
פרופ' חגי ציין עוד כי כללי האתיקה הרפואית מחייבים כל רופא "לפעול לטובתו של המטופל ולהתריע ככל שביכולתו בכל מקרה שבו לדעתו הוראות מגבילות של המעסיק עלולות לפגוע בבריאותו של המטופל".
בחוות דעת משפטית שעליה חתומה עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, מתריעים עוד הרופאים בפני פרופ' אש כי בשורה של פסיקות משפטיות בפרשות רשלנות רפואית, כבר נקבע כי "על הגופים העוסקים במימון צרכים רפואיים לדעת כי הם יישאו באחריות כאשר שיקולים מנהליים יביאו להחלטות רפואיות שגויות", כי "הרשלנות הרפואית המנהלית היא הרשלנות הרפואית המודרנית, והיא נובעת משיקולי תקציב של קופות החולים ובתי החולים כאשר הם מסתפקים בצוות רפואי מצומצם, וכאשר ניתנות תרופות המתאימות פחות לטיפול בחולה בשל שיקולי תקציב".