ברקע המאבק בין ארגון מגן דוד אדום לבין ארגון איחוד הצלה, מאבק בו מאשימים בארגון איחוד הצלה את ארגון מגן דוד אדום כי אינו מעביר דיווחים בזמן אמת על אירועים, התכנסה ועדת הבריאות של הכנסת לדון בסכסוך ונחשפה לעדויות מצמררות על אטימות הגובלת ברשעות ואף בסיכון חיי אדם בצורה כמעט ודאית מצד ארגון מד"א.
בדיון בוועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן על מוקדי חירום והצלה, השמיעו מתנדבי איחוד הצלה טענות כנגד שיתוף המידע ממד"א.
נציגי מד"א בתגובה ענו כי כל מי שמוסמך ואושר ע"י משרד הבריאות, משותף במידע כאשר המערכת מזהה את 5 הכוננים הראשונים תחילה ולהם נשלחת הקריאה. ברגע שהם לא יוצאים לזירה, מוזנקים אחרים.
מנגד, עלו עדויות של כונני ומתנדבי איחוד הצלה לצד מוקדנית שעלתה בעילום שם לועדה והעידו על זלזול בלתי מתקבל על הדעת בחיי אדם מצד ארגון מד"א.
דנה, מתנדבת מד"א, עלתה בזום בעילום שם ובפנים מוסתרות מוקדנית מד"א וסיפרה: "כשאני בקו מול כוננים של איחוד הצלה שהיו במד"א במשך שנים ועכשיו כבר לא, אני לא משתפת מידע ומנתקת להם את הטלפון. מד"א מסרב להעביר. אני יודעת שיש החייאה על ילד שטבע בבריכה ויש כונן באזור ואני לא יכולה לתת את המידע כי יפטרו אותי".
עוד העידה: "נציג מד"א, רונן בשארי, אמר שהמערכת (ההזנקה) מזהה את כולם ולאחר מכן מוזנקים הכוננים. אבל מוזנקים רק הכוננים של מד"א. מד"א מנהלת את האפליקציה ומחליטה מי מקבל את המידע ומי לא".
עובדת מד"א הוסיפה: "אני זאת שיושבת מול הכוננים של איחוד הצלה או מנתקת להם את הטלפון או צריכה להתחיל לשאול אותה 101 שאלות. חלק מהם אלו כוננים שהיו במד"א ועברו לאיחוד הצלה. מד"א מסרב להעביר את המידע. אני יודעת שכונן נמצא ליד ילד שטבע ואני לא יכולה להעביר להם את המידע כי השיחה מוקלטת".
יו"ד וועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ סילמן, שאלה את דנה: "האם מי שיעביר את המידע לאיחוד הצלה יינזק"? דנה: "חד משמעית. הוא יפוטר במקום". ח"כ סילמן: "אם צריך, נבקש וועדת חקירה פרלמנטרית".
דנה מסבירה: "מתקשרים כוננים של איחוד הצלה ואומרים שהם קרוב לכתובת והם יודעים רק את שם הרחוב. זה יכול להיות רחוב ארוך כמו ז'בוטינסקי ברמת גן. צריך מוקד אחד, שלא מד"א מתפעל אותו אלא משרד הבריאות. מי שמתפעל כרגע זה מד"א שמחליט מי יגיע ומי לא".
יהודה פחימה חובש איחוד הצלה, העיד בפני הועדה כי היה מתחת לביתו של פעוט שנחנק ולא קיבל את כתובתו של המטופל ממד"א.
"מד"א לא רצו לתת לי את המיקום של פעוט שאיבד את ההכרה בביתו שבסמוך למקום מגורי. יצאתי לסרוק ברחוב ופגשתי כונן של מד"א שהגיע עם רכב ולא יכל להתקדם לכתובת כי הכביש היה חסום. והוא שאל אותי איפה זה רש"י 40 והסברתי לו איפה זה ונסעתי מיידית עם אופני החירום של איחוד הצלה והגעתי לכתובת אך למרבה הצער עבר הרבה זמן".
החובש פחימה הוסיף: "זה מתסכל מאוד כי יכולתי להגיע לילד בתוך פחות מדקה וחצי. כשהתקבלה הקריאה הייתי שני בניינים מהמקום".
אביו של הפעוט המדובר הופיע בדיון קודם בנושא בפני הוועדה וסיפר כי בנו נחנק וקיבל טיפול לאחר דקות. דבר שלדברי האב גרם לו נזק רפואי בלתי הפיך.
מנהל אגף המבצעים באיחוד הצלה, מושיקו מוסקוביץ: "אם מד"א גוף לאומי שיתנהג כמו גוף לאומי. מד"א לא מזיז מטוש לפני שהוא מקבל כסף. ישבו איתנו משפחה שהילד שלה נחנק ובזמן זה כונן איחוד הצלה היה מתחת לבניין. לא ייתכן שכוננים לא יקבלו את המקרים בגלל מונופול – זה לא מידע פרטי".
זוהר אלי מנהל מוקד הכוננים של מד"א לשעבר ומנהל המוקד הארצי של איחוד הצלה הופיע אף הוא בפני הועדה: "מעל 3,000 כוננים של איחוד הצלה (מתוך 6,200) לא מחוברים לאפליקציית הכוננים הלאומית כפי שחייב משרד הבריאות – כי מד"א לא מוכנים לחבר אותם".
"אנחנו מתחננים למד"א שיתנו לנו מידע. כוננים דופקים בדלתות בכתובת בשביל לחפש את המקרה כי מד"א לא רוצים לתת להם את המיקום המדויק. בושה וחרפה. אני מכיר את הנתונים מקרוב – אי אפשר לשקר אותי". אלי הוסיף כי עד שנת 2018 שימש מנהל מוקד הכוננים של מגן דוד אדום.
לסיכום אמרה יו"ר הועדה, ח"כ עידית סילמן כי "העדויות ימשיכו להגיע לפה כל שבוע אם צריך, עד שהמצב ישתנה. באנו לכאן להציל חיים".
אני מאמין שעוד יהיו מלא חשיפות על מד"א מי שמכיר את מד"א יודע…..
מה שנקרא סוף גנב על תלייה
מזעזע
גוף שכולו רק כסף, גם אם הזמינו עבורך אמבולנס ברחוב מכל סיבה, ולא התפנת לבית חולים, תשלם 190 שח,
כי בדקו אותך, זה לא יאומן אייך הגוף הזה פועל. [ ואם כן פינו או אושפזתה קופת החולים תשלם המון על כך].