שר התקשורת יועז הנדל מודיע על שימוע לביטול הקומה הכשרה, וזאת למרות בקשות מצד הרבנים להימנע מכך.
שר התקשורת, יועז הנדל אמר הבוקר: "תפקידי כשר התקשורת הוא להסדיר את השוק ולוודא שלכל אזרח בישראל תהיה גישה שווה לכלל השירותים. המצב הנוכחי הראה כי כשמנגנון אחד שולט בשוק צומחות תופעות בעיתיות. איפה שיש כאוס ועוולות צרכניות, אנחנו נתקן. אנחנו רוצים לאפשר לציבור החרדי להגן על עצמו מתכנים לא רצויים ואין לנו שום כוונה להתערב בסינון התכנים שהציבור מעוניין בו, אבל נוצר מצב בעייתי שהם כבולים לגוף אחד ויחיד שקובע מחירים ופוגע בזכויות של הצרכנים. אנחנו יוצאים היום להליך שימוע שמטרתו להסדיר את שירות הקו הכשר עבור הציבור החרדי, לאפשר לו חופש בחירה ולייצר תחרות. כל אדם שיחפוץ בכך יוכל לשמור על ״טלפון כשר״ לו ולילדיו ללא נגישות לאינטרנט. הרפורמה תעניק כוח לצרכן, שיוכל לרכוש מכשיר סלולרי בהתאם להשקפת עולמו, ותוזיל את המחירים. במדינת ישראל, ראוי שיהיה דין אחד ותנאים שווים בכל מקום. לא אוטונומיות."
לטענת לשכת השר, בעשור האחרון רפורמות בשוק התקשורת בישראל חוללו מהפכה תחרותית חסרת תקדים בשוק הסלולר שהגדילה את רווחתו של הצרכן במיליארדי שקלים. כיום, שוק הסלולר בישראל הוא מהתחרותיים ביותר בקרב המדינות המפותחות. עם התפתחות הטכנולוגיה הסלולרית, בביצוע שיחות, הודעות SMS וגלישה באינטרנט, התפתח צורך של חלקים בציבור להימנע משימוש בטכנולוגיות מתקדמות או מהיחשפות לתכנים מסוימים בשל טעמים תרבותיים, חינוכיים, דתיים וערכיים. במסגרת כך מסופק כיום על ידי חברות הסלולר שירות קו כשר לכחצי מיליון מנויים המזוהים ברובם עם החברה החרדית.
בדברי ההסבר נכתב כי שירות הקווים הכשרים במתכונתו הנוכחית כולל מספר מאפיינים עיקריים: חסימת האפשרות להתקשר למספרי טלפון מסוימים בהתאם לרשימה שאותה קובעת ועדת הרבנים; וכן חסימת האפשרות לעשות שימוש בשירותים שונים כגון גלישה באינטרנט ושליחה או קבלה של מסרונים.
בנוסף לטענת הנדל, לטלפון הכשר כרטיס SIM ייעודי שרק באמצעותו יכול המנוי לקבל שירותי רשת במכשיר שאישרה לשימוש ועדת הרבנים, ולא ניתן לעשות בו שימוש במכשיר שלא קיבל אישור כאמור. מאפיין נוסף הוא מספר סלולרי ייעודי שחברות הסלולר הגדירו אותו אצלן כחלק מ"קומת מספור" ייעודית לשירות זה. מאפיינים אלה של הקו הכשר כפי שהתפתחו במהלך השנים, יצרו כבילה בין המכשיר, כרטיס ה-SIM, מספר הטלפון ושירות הגבלת שיחות יוצאות כך שמתקיימת פגיעה תחרותית כתוצאה ממגבלות אלה.
לטענת אנשי משרד התקשורת ההחלטה התקבלה מאחר ו"ועדת הרבנים היא הגוף היחיד שמספק שירות קו כשר ובכך מהווה למעשה מונופול, כפי שקבעה רק לאחרונה הממונה על התחרות. הוועדה מגבילה את שירות השיחות היוצאות, ואת ניידותם של חצי מיליון משתמשים לחברות, חבילות סלולר שונות ושוק מכשירים מפותח זאת לעומת מנוי רגיל אשר נהנה מניידות מספרים מלאה".
בנוסף נטען בהחלטה כי, ועדת הרבנים שולטת על שוק המכשירים ומכתיבה שימוש במכשירים ספציפיים למרות קיומם של מכשירים נוספים בעלי תכונות דומות, ואף זהות. כל אלה פוגעים בתחרות ומפחיתים באיכות ובמגוון האפשרויות העומדות בפני הצרכן שמעוניין במכשיר סלולרי כשר. במצב הקיים מנויי הקווים הכשרים אינם נהנים ממלוא פירותיה של המהפכה התחרותית שהוביל משרד התקשורת בשוק הסלולר.
בדברי ההסבר צויין עוד כי, רפורמת הכשרות בסלולר אותה מוביל שר התקשורת, יועז הנדל, תאפשר ניידות מספרים מלאה בקרב מנויי שירות קו כשר, ללא יוצא מן הכלל ותאפשר תחרות בקווים הכשרים על שלל מרכיביהם: תיפתח האפשרות להתנייד לכל חברות הסלולר ולשמור על המספר, והרפורמה תוריד את החסם המשמעותי ביותר שמונע התפתחותו של גוף כשרותי אחר שייצר תחרות על ליבו של הצרכן בסוגיות כמו סוג הכשרות, מחירי החבילות, המגוון ואיכות המכשירים המשווקים. המשרד סבור כי את רפורמת הניידות יש להחיל על כלל הציבור בישראל כולל על מנויי הקו הכשר באופן בו מספר הטלפון יהיה מזהה אישי של המנוי ולא מזהה קבוצתי.
הלכה למעשה, אם הרפורמה תאושר, למנוי קו כשר תהיה את היכולת לעבור בין תוכנית שירות קו כשר לתוכנית אחרת באותה חברת הסלולר, ולהיפך, תוך שמירה על מספר הטלפון האישי ולמעשה לא ניתן יהיה לדעת לפי המספר האם הלקוח מחזיק קו כשר או לא.
עם זאת מציין השר כי משרד התקשורת מכיר בצרכים השונים של מנויי הסלולר השונים, כולל הצורך בהימנעות ובאי – חשיפה לטכנולוגיות ולתכנים מסוימים, וסבור כי האסדרה המוצעת אינה פוגעת כלל בצורך זה.
הם מדגישים כי "כל צרכן יוכל לרכוש את המכשיר הסלולרי שמתאים לו לפי הבנתו, השקפת עולמו, ובכל רמת סינון שיבחר. כמו כן, חברות הסלולר יחוייבו לאפשר לצרכן לקבל את שירות הגבלת השיחות היוצאות ואת הגבלת השירותים הנוספים שמסופקים לשאר מנויי הסלולר, בכל מכשיר שיבחר. בנוסף הצרכן יוכל לבקש שקו זה יסופק במכשירים ללא שירותי SMS ואינטרנט בלבד".
כפי שדווח ב'המחדש', גדולי הדור מכל החוגים והעדות רואים במהלך הזה כנזק הרסני שיביא לפריצת גדר שהיתה במשך 16 שנה מאז תחילת אפשרות הגלישה בניידים, גדולי הרבנים והאדמורי"ם הגיעו כזכור בעצמם ללשכת השר לבקשו לחזור בו מן היוזמה הזו אך נתקלו בסירוב מוחלט, הבוקר ההחלטה יצאה לדרך להליך שימוע של כמה חודשים.
במסגרת הליך השימוע המתנהל במשרד התקשורת, הציבור יכול להעביר את התייחסותו לאגף כלכלה, בדוא"ל kalkala2@moc.gov.il או בפקס: 02-6240321, עד ליום 2 במרץ 2022.