חשש כבד שהמלחמה באוקראינה תגרום למחסור בחיטה, וגרעינים למזון לפרות ותרנגולות. הזינוק החד במחירי החיטה בבורסה לסחורות בשיקגו ביומיים האחרונים, בצל המלחמה, תגרור עלייה במחירי מוצרי חלב, קמח ומאפה, ביצים ובשר, בישראל ובחו"ל, בעוד מזון הפרות מורכב מ-50% גרעינים מיובאים ו-50% מזון גס, שגדל בארץ כמו תחמיץ וכו'. התרנגולות, הן לביצים והן לבשר, צורכות אך ורק גרעינים מיובאים.
המלחמה באוקראינה גם מאיימת על הרפורמה של שר האוצר ושר החקלאות לפתיחת יבוא ביצים חופשי לישראל, בעיקר מאוקראינה כדי להוזיל את מחירן תוך פגיעה במגדלים המקומיים, ומוכיחה כי הגדלת תלותה של ישראל בייבוא היא פתרון שטומן סיכונים במצב הגיאופוליטי בעולם.
על פי נתוני סחר החוץ שמתפרסמים על ידי הלמ"ס, היקף היצוא והיבוא של הסחורות בשלוש השנים האחרונות עם רוסיה היה גבוה פי 4 מאשר עם אוקראינה. כך, היקף הסחר עם רוסיה הסתכם ב-3.8 מיליארד דולר לעומת 955 מיליון דולר עם אוקראינה. היקף היבוא מרוסיה לישראל היה גבוה פי 3.6 מהיקף היבוא מאוקראינה, כאשר היקף היצוא לרוסיה היה גבוה פי 5.2 מאשר יצוא הסחורות לאוקראינה.
היקף הסחר של ישראל עם אוקראינה נמוך משמעותית מאשר היקף הסחר עם רוסיה. בשנת 2021 היקף היצוא לרוסיה מסך ייצוא הסחורות בישראל עמד על 1.3% והסתכם בכ-784 מיליון דולר כאשר היקף היבוא באותה תקופה מרוסיה לישראל עמד על 0.7% מסך היבוא לישראל והסתכם בכ-688 מיליון דולר. לעומת זאת, היקף היצוא באותה שנה לאוקראינה עמד על 0.3% מכלל היצוא ו-0.2% מכלל היבוא. ענפי יצוא הסחורות העיקריים מישראל לאוקראינה הם כימיקלים (63%), פלסטיק וגומי (10%) ומכונות (8%). ענפי יבוא הסחורות העיקריים מאוקראינה לישראל הם תוצרת חקלאית ומוצרי מזון (74%), מתכות בסיס (16%) ומכונות (4%).
בינואר 2021 נחתם הסכם אזור סחר חופשי בין ישראל ואוקראינה שהגדיל את היקף הסחר בין שתי המדינות. עם כניסתו של ההסכם לתוקף, מגוון מוצרים מישראל קיבלו פטור ממכס בייצוא לאוקראינה. בין המוצרים ניתן למנות בין היתר מוצרי פלסטיק וגומי, מכונות, ציוד רפואי, כימיקלים ופירות וירקות כגון תמרים, אבוקדו, אפרסמון ומוצרי פירות. כמו כן, ההסכם הוריד את המכסים על מוצרים אשר מיובאים מאוקראינה בהם: חיטה ומוצרי חקלאות שונים, דגים, מזון מעובד, שמנים מסוגים שונים, ברזל, פלדה וחומרי גלם נוספים המיועדים לתעשייה ובכך סייע בהפחתת יוקר המחיה בישראל. כעת נותר לחכות ולראות מה תהיה ההשפעה של המלחמה על הכלכלה הישראלית.
שר האוצר, אביגדור ליברמן, התייחס ביום חמישי שעבר בריאיון באולפן ynet להשפעות הכלכליות של פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שתיהן יצואנית תבואות, בעיקר של חיטה, מהגדולות בעולם, והחשש הוא שהפלישה הרוסית תפגע ביצוא החיטה של שתי המדינות ותקפיץ עוד ועוד את המחירים. כך בשנת 2014, כשרוסיה פלשה לחצי האי קרים, מחירי החיטה זינקו תוך חודש ב-30%.
מחיר החיטה זינק בשבועות האחרונים ביותר מ-20% לשיא של יותר משבע שנים, כאשר רק היום מדובר על עליות של כ-6%. ישראל מייבאת כמעט את כל החיטה משתי מדינות אלה, וכעת קיים חשש למחסור אם המשבר יימשך זמן רב – בנוסף לעליית מחירים שכמובן יכולה להשפיע על מוצרים אחרים שמתבססים על חיטה. "לא יהיה מחסור בחיטה אבל זה פשוט יעלה הרבה יותר כסף", טען ליברמן. "כרגע אנחנו צריכים להשתמש בכל המלאים שיש לנו".
"מחירי החיטה עולים בכל העולם כמובן ולא רק בישראל", הוא הוסיף. יש השלכות מיידיות על האינפלציה כשיש קפיצה כזאת. כשיש לך צונאמי כזה, אתה לא יכול להשתמש במטרייה. זה לא שמטפטף גשם".