מחירי סחורות המזון הגלובליים בעולם קפצו משמעותית בחודש מרץ והגיעו לשיא חדש שנרשם אי פעם, זאת בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה שזעזעה את השוק של דגנים, מוצרי יסוד ושמנים צמחיים, כך עפ"י נתוני דו"ח ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).
מדד מחירי המזון של FAO עמד בממוצע על 159.3 נקודות במרץ, עלייה של 12.6 אחוזים מפברואר, כאשר כבר הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז הקמתו ב-1990. המדד עוקב אחר שינויים חודשיים במחירים הבינלאומיים של סל של מוצרי מזון הנסחרים בדרך כלל. הרמה האחרונה של המדד הייתה גבוהה ב-33.6% בהשוואה למרץ 2021.
מדד מחירי הדגנים של הארגון היה גבוה ב-17.1% במרץ מאשר בפברואר, זה נובע מעליות גדולות בחיטה ובכל מחירי הדגנים הגסים, בעיקר כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. רוסיה ואוקראינה, ביחד, היוו כ-30% ו-20% מיצוא החיטה והתירס העולמי, בהתאמה, בשלוש השנים האחרונות. מחירי החיטה בעולם זינקו ב-19.7% במהלך החודש, והחריפו את החששות לגבי תנאי היבול בארה"ב. עפ"י הדו"ח, גם מחירי התירס רשמו עלייה של 19.1% מחודש, והגיעו לשיא יחד עם אלו של שעורה וסורגום (דורה).
בארגון פרסמו אף את התחזית לייצור חיטה עולמי בשנת 2022 – 784 מיליון טון, עלייה של 1.1 אחוזים משנת 2021, זאת על אף הלחימה באוקראינה וההערכה שמביאה בחשבון את הציפיות שלפחות 20% מהייבול ובמיוחד חיטת חורף, לא יהיה ניתן לקצור עקב הרס ישיר, גישה מוגבלת או מחסור במשאבים לקציר יבולים.
בדו"ח נוסף שפורסם אתמול (שלישי) ע"י ארגון המזון והחקלאות של האו"ם נכתב כי עליות המחירים בעקבות המלחמה יכולות לגרום לרעב ולתת־תזונה בקרב מיליוני בני אדם במזרח התיכון, באסיה ובאפריקה – במדינות שבהן כבר כך חלק ניכר מתושביהן סובלים ממחסור במזון.
עפ"י הצפי במספרים: 16 מיליון אזרחים במדינות בעיקר במרכז ובמערב אפריקה עומדים לסבול מחוסר ביטחון תזונתי, ובהם שישה מיליון ילדים. ובסך הכל 44 מיליון אנשים עומדים לסבול ממחסור במזון או מחרפת רעב.