חתן פרס ישראל, פרופ' עודד גולדרייך, הודיע בצהריים (יום רביעי) שיתרום את מענק פרס ישראל בגובה 75 אלף שקל אותו קיבל השבוע לחמישה ארגוני שמאל: שוברים שתיקה, תנועת עומדים ביחד, קו לעובד, בצלם ועדאלה. כך דווח ב'ווינט'. שני שרי חינוך – יואב גלנט ויפעת שאשא ביטון – סירבו להעניק לגולדרייך את הפרס, נזכיר, מכיוון שהוא חתם על עצומה הקוראת להחרים את אוניברסיטת אריאל, וכן בשל פנייה שלו לפרלמנט הגרמני לבטל את קביעתו שתנועת החרם על ישראל, BDS, היא תנועה אנטישמית. בג"ץ, מנגד, קבע כי הפרס יינתן לו.
פרופ' גולדרייך אמר בעקבות החלטתו: "אמשיך לעשות ככל שביכולתי למען המאבק לסיום הכיבוש, לשוויון ממשי לכל תושבי המדינה, ולצדק חברתי. לכן, בכוונתי לחלק את סכום הפרס בין חמישה ארגונים הפועלים בנחישות למען מטרות אלו".
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון הגיבה כצפוי בזעם, וכינתה את גולדרייך פרובוקטור שלא ראוי לפרס ממלכתי. "העובדה שפרופ' גולדרייך בחר לתרום את פרס ישראל לארגונים הפועלים נגד חיילי צה"ל המחרפים נפשם למעננו – אחרי שקרא לחרם על מוסד אקדמי ישראלי – מוכיחה כי הוא פרובוקטור שאינו יכול לרחוץ בניקיון כפיו האקדמיות ואינו ראוי לפרס ממלכתי", אמרה שרת החינוך. "החלטת בג"ץ להעניק לו את הפרס בניגוד לדעתי – הייתה שגויה".
שלשום קיבל גולדרייך את פרס ישראל בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב, בתום סאגה שנמשכה כמעט שנה. הפרס הוענק בטקס מצומצם שנערך במשרד החינוך, ובו נכחו בני משפחתו של גולדרייך וחבר הכנסת מוסי רז ממרצ. את הפרס העניק מטעם המדינה מנהל תחום פרס ישראל דוד פלבר.
ועדת פרס ישראל החליטה להעניק את הפרס לפרופ' גולדרייך בשנה שעברה. בנימוקיה כתבה כי החליטה להעניק לו את הפרס על "תרומות מעמיקות ופורצות דרך בסיבוכיות ובקריפטוגרפיה, ובפרט ביצירת מושגי יסוד חשובים, לרבות פונקציות פסבדו-אקראיות, חישוב רב משתתפים בטוח, ערפול תוכנה ובדיקת תכונות".
אלא שלפני יום העצמאות האחרון החליט שר החינוך דאז יואב גלנט שלא להעניק לפרופ' גולדרייך את הפרס, מכיוון שהוא חתם על עצומה הקוראת להחרים את אוניברסיטת אריאל, וכן בשל פנייה שלו לפרלמנט הגרמני לבטל את קביעתה שתנועת החרם על ישראל, BDS, היא תנועה אנטישמית.
בעקבות זאת הוגשה נגדו עתירה לבג"ץ. השופטים החליטו להעביר את הסמכות בעניין לשרת החינוך החדשה, שבחרה – כמו גלנט – לבטל את הענקת הפרס. בעקבות זאת עתרה הוועדה לבג"ץ, בסוף השנה שעברה, בדרישה להעניק את הפרס בכל זאת לפרופ' גולדרייך. היועץ המשפטי לממשלה דאז, אביחי מנדלבליט, תמך בעתירה הזו, ואמר כי החלטתה של שאשא ביטון לא נתמכת ב"תשתית ראייתית" בכל הנוגע לביטול הפרס בשל שיקולים חיצוניים.
לפני כשבועיים החליט בג"ץ להורות לשאשא ביטון לפעול על פי המלצתה של ועדת פרס ישראל ולהעניק את הפרס לשנת התשפ"א, בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב, לפרופ' גולדרייך.
שאשא ביטון אמרה בתגובה על ההכרעה: "אדם שקורא לחרם על מוסד אקדמי ישראלי לא ראוי לפרס ממלכתי ממדינת ישראל, יהיו הישגיו אשר יהיו ויהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו. צר לי על החלטת בג"ץ, אך אכבד אותה".