רעידת אדמה הורגשה בצהריים (ראשון) בצפון הארץ כתוצאה מרעש שמקורו מול חופי לבנון, כ-96 ק"מ צפונית-מערבית לנהריה. תושבים בצפון הארץ דיווחו כי הרגישו היטב את הרעידה בחיפה ובמגדל העמק. לא דווח על נפגעים או על נזק.
במשרד האנרגיה מדווחים: "בשעה 12:02 התרחשה רעידת אדמה במגניטודה 3.7, במרחק של 96 ק"מ צפונית מערבית לנהריה".
בY-NET מדווחים כי לעת עתה לא ברורה עצמת הרעש. במשרד האנרגיה אמרו כי עוצמת הרעידה היא 3.7, ואילו לפי המכון הסיסמולוגי האירופי-ים תיכוני (EMSC), הרעש היה בעוצמה 4.2.
הפעם האחרונה שהורגשה רעידת אדמה בישראל הייתה לפני פחות משבוע, בעקבות רעש שפקד את קפריסין. בחודש פברואר האחרון הורגשו בצפון הארץ שתי רעידות אדמה בתוך פחות מעשר שעות. מוקדי הרעש היו באזור בית שאן, בעוצמה 3.1 ו-3.5. לפני כן הורגשו בצפון הארץ כמה רעידות נוספות, גם כאלה שהתרחשו בקפריסין.
בפיקוד העורף פרסמו לאחרונה רענון להנחיות בזמן רעידת אדמה:
השוהים במבנה – אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה תוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
השוהים בחוץ – יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
השוהים בקרבת חוף הים – יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות או לעלות לקומה רביעית ומעלה, מחשש שיגיע צונאמי ויציף את החוף. ניתן להסתייע בשילוט המורה על דרכי המילוט אל אזורי הכינוס המסומנים.
הנוסעים ברכב – יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.
זוהי הרעידה העשירית שמורגשת בארץ בפרק זמן של פחות משנה. בפיקוד העורף מזכירים כי בארץ ישראל התרחשו לא מעט רעידות אדמה לאורך ההיסטוריה, חלקן רבות עוצמה וקטלניות.
הניסיון בעולם מלמד כי בכל מקום שבו התרחשו רעידות אדמה בעבר, צפויות להתרחש רעידות אדמה גם בעתיד. לכן, צפויה להתרחש בישראל רעידת אדמה חזקה נוספת, אולם לא ניתן לצפות מתי ובאיזו עוצמה.
אמנם, לא ניתן למנוע את רעידת האדמה הבאה, אולם בכוחנו לצמצם את שיעור הנפגעים. זאת מכיוון שלא רעידת האדמה עצמה היא שמסכנת אותנו, אלא העצמים והמבנים בסביבתנו, שעלולים לקרוס ולפגוע בנו. לכן, ביצוע פעולות היערכות לרעידת אדמה והתנהגות נכונה בזמן רעידת אדמה, מצילים חיים.
הסיכון לרעידת אדמה בישראל
מקור הסיכון העיקרי לרעידות אדמה בישראל הוא מערכת העתקי ים המלח, המוכרים בשם "השבר הסורי-אפריקאי".
העתקים אלו מהווים גבול בין שני לוחות, הנעים אחד אל מול השני: הלוח הערבי (שעליו נמצאת רבת עמון והשטח שממזרח לירדן), שנע צפונה יחסית ללוח של סיני-ישראל (שעליו נמצאים ירושלים והשטח ממערב לירדן).
גבול לוחות זה עובר בחלקה המזרחי של ישראל לאורך מפרץ אילת, הערבה, ים המלח, בקעת הירדן ואצבע הגליל. קצב התנועה הממוצע שבין הלוחות הוא כ-5 מ"מ בשנה.
עדויות היסטוריות , ארכיאולוגיות וגיאולוגיות רבות מלמדות כי מערכת העתקי ים המלח הביאו לאורך ההיסטוריה, להישנות של רעידות אדמה הרסניות וקטלניות, ווגרמו לקורבנות והרס בכל היישובים בארץ ישראל וסביבתה.
העתקי ים המלח בנויים מקטעים וקצב התרחשות רעידות אדמה שונה ממקום למקום. לאורך גבול הלוחות, שאורכו כ-1,000 ק"מ, יש מקטעים שלא נעו כבר למעלה מ-500 שנים.
עם זאת, דווקא העובדה שלא הייתה רעידת אדמה חזקה מזה זמן רב, מגדילה בחלק מהמקרים את הסיכוי שמקטעי העתק אלה ייצרו רעידת אדמה חזקה נוספת, שכן מקטעים אלו צוברים במהלך השנים אנרגיה רבה, שסופה להשתחרר ברעידת אדמה.
העתק משמעותי נוסף בישראל הוא העתק הכרמל (שבר יגור), הנצפה דרומית ליוקנעם ועד למפרץ חיפה. מיקומו בסמוך לאזורים עירוניים צפופים ואזורי תעשיה כבדה, עלול ליצור סיכון משמעותי במקרה של רעידת אדמה.
כיום מבצע המכון הגיאולוגי לישראל מעקב אחר תנועת היבשות בעזרת לוויינים ומעקב אחר רעידות אדמה בעזרת רשת של תחנות סיסמיות.