מעטים הכלכלנים שחזו זאת, אבל אתמול זה קרה. נגיד בנק ישראל הודיע על העלאת ריבית בשיעור כמעט כפול מרוב התחזיות – והעלה משמעותית את שווי הכסף שלנו. משמעות ההחלטה היא שנשלם (הרבה) יותר בהחזרים החודשיים על הלוואות ומשכנתאות שלקחנו, אך לצד זאת באפשרותנו גם להרוויח לא מעט מהשינוי שעובר על הכלכלה המקומית והעולמית.
רגע לפני שנחליט מה לעשות עם הכסף שלנו, חשוב להבין מה הביא להחלטה הניצית של נגיד בנק ישראל אמיר ירון. במילה אחת: אינפלציה.
מה היא אינפלציה?
אינפלציה היא מונח מעולם הכלכלה שמתאר מצב של עליית מחירים כללית ומתמשכת במשק – דבר שמביא בסופו של דבר לירידת ערך הכסף. ערך המטבע נשחק וכוח הקניה שלו קטן, כלומר עבור אותו סכום כסף, אפשר לקבל פחות תמורה.
ואיך זה קשור להעלאת הריבית?
על מנת לעצור את האינפלציה ולהחזיר את הגלגל לאחור, משתמש הבנק המרכזי במגוון כלים שמטרתם העלאת ערך הכסף ועצירת יוקר המחיה. העלאת הריבית הוא הכלי האגרסיבי ביותר מבניהם ובאמצעותו הופך נגיד הבנק את הכסף ל"שווה" יותר. לכן נשלם יותר על ההלוואות שלקחנו ונקבל יותר על החסכונות שצברנו.
אז מה בדיוק ההזדמנות עכשיו?
בעיני משקיעים "קטנים" רבים עולם ההשקעות מתחלק לשניים – שוק ההון ונדל"ן – אך הגישה הזו שגויה מיסודה. עולם ההשקעות מאפשר לנו להשקיע באינסוף אפיקים וסוגי השקעה, כאשר לכל אחד מהם תתי-קטגוריות ומגוון עצום של כלים. בנוסף, כל כלי השקעה בפני עצמו חשוף למשתנים רבים המושפעים ממצב השוק. בדיוק כמו שנדל"ן בתל אביב אינו נדל"ן בפריפריה, ובדיוק כמו שהצרכן הישראלי אינו דומה לצרכן האמריקאי.
בהתאם לכך, ניהול תיק השקעות על ידי מומחה השקעות העוסק בליווי השקעות, מאפשר לנו ליהנות מהזדמנויות השקעה כמעט מדי יום. לצד הזדמנויות אלו, ישנן גם הזדמנויות שהן מגמתיות יותר וצפויות ללוות אותנו במשך תקופה ארוכה. על מנת לממש הזדמנויות מהסוג הזה לא נידרש למנהל השקעות אישי ונוכל להרוויח מהסיטואציה הנוכחית באופן פאסיבי לחלוטין. ואלו ההזדמנויות כעת:
- קרנות חוב
אוקיינוס ההשקעות האלטרנטיביות מציע לנו אפיקי השקעה רבים ומגוונים. ואם יש ביניהם אפיק שאפשר להכתיר לאחד מהנפוצים אם לא הנפוץ ביותר בעולם ההשקעות האלטרנטיביות זה ללא ספק ההשקעה בפלטפורמות ההלוואות החברתיות P2P. בהגדרה המקצועית הם למעשה "קרנות חוב", אך עם שורה ארוכה של יתרונות שקשה להשיג את כולן בהשקעה אחת: השקעה עם בטוחות, נזילות בכל עת, מסלולים כשרים, תשואה על תשואה (ריבית דריבית), מיסוי נמוך משמעותית ממס רווחי הון (15% במקום 25%), אין קנסות יציאה ועוד ועוד.
השקעה בהלוואות חברתיות היא כאמור בטוחה מאוד לעומת אפיקי השקעה רבים הקיימים בשוק האלטרנטיבי, והתשואה שהיא נושאת סולידית בהתאם. ממוצע של 5.3% ברוטו בשנים האחרונות. מדובר בתשואה נאה מאוד ביחס לסיכון הנמוך שבהשקעה, אך היא עדיין לא מתקרבת לתשואות של שוק ההון.
אלא שכעת, בעקבות העלאת ריבית בנק ישראל (ולקראת שורת העלאות נוספות), הכסף שלנו הופך לשווה יותר והמשמעות היא שהתשואות באפיק זה צפויות לזנק משמעותית. אם בחמש השנים האחרונות התשואה הממוצעת מהשקעה בהלוואות חברתיות עמדה על 5.3%, ובשקלול העלאת הריבית ב- 0.65% רק ברבעון הנוכחי ולפני שורה של העלאות צפויות בשנה הקרובה, אפשר להבין לבד לאן זה הולך.
כל מי שברח מהאפיק הסולידי והיציב הזה בגלל שעיניו הגדולות חשקו תשואות גבוהות יותר, יוכל סופסוף להרוויח בכבוד עם סיכון מזערי יחסית.
הפלטפורמות הנפוצות ביותר להשקעה בהלוואות חברתיות הן "טריא" ו"בלנדר", כאשר לראשונה יש גם תעודת כשרות ייחודית של בד"ץ העדה החרדית.
- שוק ההון
כן, אני יודע שזה מפחיד. בכל זאת, "שוק דובי". אבל דווקא זה מה שהופך את זה להזדמנות השקעה מעולה.
בשונה מההשקעה הסולידית בקרנות P2P, השקעה בשוק ההון כן מצריכה ליווי מקצועי של מתכנן פיננסי מקצועי, שכן צונאמי אפשרויות ההשקעה בשוק גדול כל כך והסיכוי לטעות בבחירת המוצר ובעיתוי הרכישה גבוה מאוד. אבל אם אתם מתכוונים להשקיע לטווח הארוך וניהול התיק שלכם מופקד בידיו של איש מקצוע, אין ספק שהצבע האדום אמור להיות האהוב ביותר עליכם. אפילו וורן באפט, שבשנים האחרונות שמר את המזומנים בצד, יצא למסע קניות במהלכן "בזבז" לא פחות מ-51 מיליארד דולר.
שוק ההון כנראה עדיין לא הגיע לתחתית, ולפי תחזיות רבות הוא ימשיך להיצבע באדום עד אוקטובר, אך לעתים הבחירה לעמוד על הגדר מובילה לפספוס ההזדמנות, ומחקרים רבים מוכיחים שמי שהמתין והמתין – בסוף לא השקיע עד שהשוק חזר לרמתו הטובה. לכן באפט לא מחכה, ולכן גם לנו אסור לחכות עוד.
אז אם אתם חושבים עשור (ומעלה) קדימה ורוצים לחסוך לחתונת הילדים, השוק הדובי הוא בהחלט הזדמנות להיכנס או להגדיל אחזקות בשוק ההון.
- מניעת הפסד
בשונה משני האפיקים שציינתי מקודם, שמטרתם להניב תשואה גבוהה כל הניתן, אפיק ההשקעה הזה אינו כרוך בהפקדה לחיסכון או קופה וגם לא ברכישת מוצר. מדובר בבסיס של עולם החסכונות וההשקעות, שהוא בעצם להפחית ככל הניתן בהוצאה השוטפת מבלי לפגוע ברמת החיים.
רבים מאתנו משלמים מדי חודש החזרים להלוואות שנטלנו בעבר מהבנק, חברת האשראי או כל גוף מימון אחר. רשימת ההלוואות הזו מתחילה בדרך כלל עם המילה "משכנתא" ואורכה משתנה בהתאם להיקף צריכת האשראי שלנו: שמחה משפחתית, קניות לחגים, טיול לחו"ל, טיפול רפואי ועוד ועוד.
עד היום כמעט ולא הרגשנו את ההלוואות האלו בכיס, מאחר ושיעור הריבית היה אפסי. כעת, בעקבות הזינוק בגובה הריבית (עלייה בשיעור של 0.65% בתוך חודשיים, ועל פי התחזיות לפחות אחוז נוסף עד לסוף השנה) המחיר שאנו משלמים על אותן הלוואות מזנק מיום ליום.
זה הזמן לפנות ליועץ משכנתאות מקצועי ולבחון מחזור משכנתא. במקביל, נוכל גם לפנות ליועץ מימון שיבחן מחזור הלוואה בתנאים טובים יותר. אם דירוג האשראי שלכם השתפר מאז נטילת ההלוואה, ייתכן שתוכלו למחזר את המשכנתא או ההלוואה בתנאים טובים יותר. וגם אם לא, לפחות תוכלו לפרוס את החוב על פני תקופה ארוכה יותר ולהימנע מחיובים חוזרים שיפגעו בכם קשות בטווח הארוך.
דניאל שבקס הוא מנהל החטיבה הפיננסית ב’הירשוביץ פתרונות’. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.