רגע האמת של שר החלקאות עודד פורר ושל שר האוצר אביגדור ליברמן הגיע. השבוע הם יידרשו להכריע בסוגיה רגישה, שלא לומר נפיצה: האם הם חותמים על הצווים להעלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 6.38%, כפי שהמליצה לפני 45 יום ועדת המחירים, או שהם מסתכנים בקרב חזיתי מול תנובה, שמתכוונת לעתור לבג"ץ אם לא יחול שינוי.
תנובה תדרוש את מלוא הפיצוי בגין התייקרות תשומות ייצור מוצרי החלב המפוקחים שצפויה להגיע ל־13%, לא כולל זינוק מתוכנן נוסף בשיעור של כ־12% במחיר החלב הגולמי שהמחלבות משלמות לרפתנים.
אם נסתכל על מקרי העבר, ההצלחה של תנובה והמחלבות בפנייה לבית המשפט העליון היא כמעט מובטחת. כזכור, החברה כבר ניצחה בתביעה נגד שר האוצר לשעבר משה כחלון, שסירב בשעתו לחתום על התייקרות מוצרי החלב בפיקוח, אך חויב לעשות זאת בסופו של דבר.
עד כה ניסיונות השרים להגיע להסכם משולש עם המחלבות ועם הרפתנים, במסגרתו כל צד ייאלץ לוויתורים כך שמחיר המפוקחים יעלה רק ב־5% ומחיר המטרה ב־10%, לא צלחו.
בעוד השרים מסרבים לעדכן את מחיר המוצר לצרכן, הנפגעות העיקריות מעליית מחירי חומרי הגלם הן המחלבות הקטנות שיתקשו לשרוד כלכלית. גם הצרכנים ישלמו את המחיר, תרתי משמע, והם עלולים להיתקל בחוסרים במוצרים המפוקחים שחלק מהמחלבות יחדל לייצר מחוסר כדאיות.
מחלבת רמת הגולן, שמייצרת את חלב השתייה למותג הפרטי של שופרסל, פנתה בכתב למשרד החקלאות ולאוצר באזהרה על השלכות אי־העדכון על מצבה. הסיבה: החלב לשתייה המפוקח תופס כ־%65 מסל המוצרים של החברה.
40% מפעילות המחלבה הם חלב למותג הפרטי של שופרסל, היתר עבור מחלבות גד, יוחננוף ולמותג הפרטי שלה. חלב לשתייה הוא מוצר שחומר הגלם שלו, החלב הגולמי, מהווה אחוז גבוה מעלות המוצר – בניגוד למעדנים, לדוגמה, שמכילים רכיבים נוספים.
לכן מחלבות הגולן, שסל מוצריה מבוסס על חלב, סובלת יותר. מדובר במחלבה שהמדינה עודדה ואף נתנה לה מענק מיוחד של 10 מיליון שקל כדי שתהווה תחרות למחלבות הגדולות.
גורמים בענף אמרו ל"ממון" (המוסף הכלכלי של 'ידיעות אחרונות'): "המדינה תופסת ענף וחונקת אותו, לא אכפת לה מהמחלבות הקטנות. אם המחלבות לא יפוצו כנדרש, מחלבת הגולן תיאלץ לשקול מחדש את קו המוצרים שלה".
זיו ארבל (65), בעלי מחלבת בוטיק ארבלה מכפר יחזקאל, שמייצרת עבור השוק שמיועד ליוצאי חבר העמים וחנויות פרטיות, מספר על המצוקה: "אמרתי לעצמי, אם לא יהיה שינוי אני סוגר את העסק עד החודש הבא. כל מחירי חומרי הגלם – החל מאבקת חלב שהתייקרה ב־50% ועד אריזות, חיידקים ומה לא – זינקו".
ארבל הוסיף: "החלב הגולמי עומד לעלות ב־10%, בעוד אנחנו לא יכולים לייקר את המוצר. אבקת חלב מיובאת הייתה עולה לנו 9־10 שקלים, עכשיו המחיר קפץ ל־16 שקל. מ־2006 אני עם המחלבה, הייתה לי רפת וסגרתי. אני לבד במערכה, אם אין ברירה אני סוגר. אי־אפשר לעמוד בזה".
אורי גזית, ממחלבת יוגבי העמקים במושב יוגב, הוסיף: "המצב בעייתי מאוד. האוכל לפרות עלה ב־50% עד 100%. עלייה של 5% במפוקחים לא מספיקה ולא מכסה את התייקרות מחיר המטרה ואת שאר העלויות".
"מ־1 בחודש הבא אנחנו אומרים לשלם עוד כ־10% על החלב הגולמי כשלא ניתן להעלות את מחירו לצרכן. יהיו מוצרים מפוקחים שלא יהיה כדאי לייצר. אני חוזה שיהיה מחסור בשוק במוצרים מפוקחים" הוסיף גזית.