"לא דרשנו להטיל וטו על התכנים במסעות הנוער הישראלי בפולין" כך אומר פאבל יאבלונסקי – סגן שר החוץ של פולין.
"אני לא רוצה להיכנס לפרטים של המשא ומתן – אבל אנחנו נושאים ונותנים עם הישראלים ורוצים לעשות את זה על בסיס אמון. אני אופטימי שנצליח להגיע לסיכום" ממשיך.
יאבלונסקי אמר את הדברים בראיון ל"ידיעות אחרונות" ו־YNET בהתייחסו למשבר משלחות הנוער בין ישראל לפולין.
לדבריו, "אנו מבינים שיש פוליטיקאים בשתי המדינות שהיו רוצים לנצל את זה למטרות פוליטיות פנימיות אבל העמדה שלנו שונה. אנו רוצים לבנות יחסים חיוביים בין ישראל לפולין".
יאבלונסקי מופקד על סוגיית משלחות הנוער מישראל. בעבר התבטא באומרו שביקורי משלחות הנוער הישראלי בפולין לא מתקיימים באופן ראוי ושמטפטפים שם בנוער הישראלישנאה לפולין.
הוא אמר בעבר, כי "מחדירים לעיתים שנאה לפולין לראשיהם של הצעירים הישראלים. אנחנו נקבל את ההחלטות הנכונות בנוגע למסעות האלה. אנחנו מתמודדים עם אנטי פולניות בישראל".
כעת, הוא מכחיש טענות של בכירים בישראל שפולין דורשת להתערב בתכנים של ביקורי משלחות הנוער. "אין שום דבר על וטו או להיות אחד נגד השני. אנחנו רוצים למצוא קונצנזוס" אמר.
"זה לא משבר בכלל. למעשה אנחנו מדברים ונושאים ונותנים. כבר בדצמבר העברנו לצד הישראלי באמצעות השגרירות שלנו טיוטה ואמרנו שאנו רוצים לדון בנהלים ובצורת המסעות האלה בגלל כמה סיבות" הוסיף.
יאבלונסקי מתעכב על הבעייתיות של האבטחה החמושה של השב"כ הישראלי שמלווה את משלחות הנוער הישראלי.
"כשמדובר בנוכחות של אבטחה חמושה היו הרבה תלונות ממבקרים אחרים באתרי שואה בפולין שהם הרגישו מוטרדים על ידי אותם מאבטחים חמושים" אמר יאבלונסקי.
"ובכנות יש עוד אפקט פסיכולוגי שאם אתה נוסע תחת פיקוח של מאבטחים חמושים יש תחושה שפולין מסוכנת באיזו צורה ושזה לא בטוח לבקר בה, דבר שרחוק מהמציאות וחסר בסיס. פולין היא מדינה מאוד בטוחה" הוסיף.
יאבלונסקי מדגיש כי פולין רוצה אפילו שיבקרו יותר משלחות של בני נוער ישראלים לפולין. "אבל באותה צורה רוצים שהסיורים יחזקו את היחסים בין המדינות. אנו מאמינים שיש לנו הרבה דברים במשותף".
"יש פוטנציאל לבניית שותפות וידידות ארוכת טווח ולעבודה ביחד על המסעות האלה. להפגיש קבוצות נוער של ישראלים ופולנים זה אחד האלמנטים שנרצה לכלול במתכונת רחבה מאוד. אנו מאמינים שזאת הדרך – וזה מה שהצענו" הוסיף.
עוד הוא מוסיף: "קיבלנו באמצע מאי הצעה נגדית מישראל תגובה להצעה שלנו. עכשיו אנחנו מתייעצים עם עוד משרדי ממשלה בפולין ואולי בימים הקרובים נשב ונישא וניתן".
"אנחנו לא רואים את זה כמשבר אלא כהזדמנות לנהל נושא חשוב וגדול בצורה מוסכמת, כך שיש סיכוי לבנות משהו לטווח ארוך" הוסיף יאבלונסקי.
בישראל טוענים כי בטיוטה שלהם הפולנים דרשו למעשה לשלוט על התכנים במסעות תמורת הדרישה הישראלית לאבטחה חמושה של השב"כ הישראלי.
הם דרשו כי בפני הנערים הישראלים יופיעו מדריכים פולנים וכי הנוער יבקר במוסדות נוספים ולא רק במחנות השמדה, וזאת כדי להרחיב את הידע של משתתפי המסעות על השואה ועל פשעים אחרים שנעשו במלחמת העולם השנייה.
הם דרשו גם לשנות את תוכנית המסעות כדי להבטיח שלא תהיה התחזקות של הסטריאוטיפים השליליים כלפי הפולנים.
גורמים פולניים הדגישו כי פולין רוצה להבטיח שבני הנוער מישראל לא יחזרו לארץ כשהם טעונים ברגשות אנטי פולניים מובהקים.
"לא יתכן שהנוער הישראלי יכיר את פולין רק דרך הפריזמה של מחנות הריכוז ולא ייחשף להיסטוריה העשירה של פולין ולמכלול חיי היהודים בפולין במשך יותר מ־1,000 שנה" הדגישו הגורמים.
ישראל השיבה לפולנים טיוטה נגדית, אך הפולנים לא הגיבו עליה וכעת שתי המדינות נמצאות בסוג של מבוי סתום. הפערים בין הטיוטות גדולים מאוד ובכל מקרה צפוי משא ומתן מאוד מורכב.
גורם ישראלי שמעורה בנושא אומר: "נכון להיום אין שיחות עם הפולנים אבל יש שיח. לישראל יש שגריר בוורשה אך לפולנים אין שגריר בישראל. וגם השגריר הישראלי למרבה הצער לא פוגש דרגים בכירים – כנראה משום שמישהו בוורשה רוצה להעביר מסר לירושלים".
בשורה התחתונה לפולנים יש מנוף לחץ על ישראל בדמות ההתנגדות להגעת מאבטחי השב"כ החמושים. בלי אבטחת שב"כ אין משלחות. עד כמה שזה נשמע עצוב הפולנים תפסו את משלחות הנוער הישראלי כבנות ערובה לסיום המשבר ביחסים בין המדינות.
הגורם הישראלי מוסיף לסיום: "בסופו של דבר זה פוגע בנו יותר מאשר זה פוגע בהם. הפולנים יודעים שאי־אפשר לשלוח את הנוער הישראלי למקום אחר. מי שייפגע מזה הם התלמידים שצריכים ללמוד על השואה. הביקורים בפולין הם חוויה מאוד משמעותית".