הצוות בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה עמית מררי שמונה לבחון את נושא האזנות הסתר בפרשת פגסוס שנחשפה בעיתון 'כלכליסט', העביר בראשית השבוע את ממצאיו ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.
ממצאי הצוות קובעים כי אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה ללא צו שיפוטי, באמצעות תוכנת 'פגסוס' שבידיה, מכשיר טלפון של מי מבין רשימת האנשים, ביניהם שלושה מנכ"לים במשרדי ממשלה, כפי שנטען בתחקיר עיתון 'כלכליסט', כך לפי הדיווח ב'ידיעות אחרונות'.
עוד נקבע בדוח כי משטרת ישראל חרגה במקרים ספורים מצו חדירה לטלפונים של אזרחים, והוציאה נתונים שלא הועברו לידי היחידה החוקרת. עם זאת, לא התגלו ממצאים המעידים שהמשטרה הדביקה באופן נרחב באמצעות מערכת הרוגלה שבידיה, ללא צו שיפוטי, מכשירי טלפונים של אזרחים.
צוות מררי כזכור, – מונה לבדוק טענות לשימוש לא חוקי לכאורה באופן שבו המשטרה מפעילה אמצעים לביצוע האזנת סתר, בדרך של תקשורת בין מחשבים ("הדבקה" באמצעות תוכנות רוגלה). הוא כלל שני ראשי אגפים בדימוס בשב"כ, ואיש מוסד בדימוס. ממצאי הצוות נשענו בין היתר על בדיקת טכנולוגית ועל מידע שהגיע מחברת NSO.
לפי מסקנה שכבר פורסמה בעבר, ניתנו צווים להאזנת סתר מסוג תקשורת בין מחשבים לגבי שלושה נחקרים בתיקי נתניהו. לגבי שניים מהם, שלמה פילבר עד המדינה בתיק 4000 ואיריס אלוביץ', אכן בוצע ניסיון הדבקה. רק במקרה של פילבר, ניסיון ההדבקה הצליח.
לפי 'ידיעות', הבדיקה בוצעה גם ביחס למערכת נוספת שנכנסה לשימוש לאחרונה במשטרה בשם 'סייפן'. גם בעניינה לא נמצאה כל עדות לכך שבוצעה הדבקה או ניסיונות הדבקה לטלפונים הניידים של אף אחד מרשימת האנשים שפורסמו.
למרות הממצאים ששללו את הטענות, מתכוונת היועצת המשפטית לממשלה לחדד נהלים ואולי אף לתקן חקיקה ראשית, כדי לוודא שהשימוש בתוכנות מעין זו יהיה חוקי, מידתי, יוגבל למקרים חריגים ויאושר על ידי הדרגים הבכירים ביותר.
אם כך
עכשיו אנחנו רגועים…