שלושה מיליארד שקל מתכנן צה"ל להשקיע בבניית חומת בטון שתחצוץ בין ישראל ללבנון מהים ועד הר דב. 140 קילומטר של חומה. ואולם, רבים מהתושבים מתנגדים לכך. כך פורסם ב'ישראל היום'.
אמיר שושני, מפקד כיתת הכוננות של מטולה ובעל צימרים, יושב במרפסת ומשקיף על צידו הלבנוני של הגבול. הלבנונים מפוצצים שם מוקשים עם האו"ם. ברכס ליד נבנה מאגר מי שפכים ולצידו מגדל המשקיף אל בתי המושבה. חומה לא תסתיר את המגדל.
"החומה תכניס אותנו לכלא סגור משלושה כיוונים ויישאר לנו רק פתח אחד לצד ישראל", אומר שושני. "זה יפגע בנוף, זה יפגע באיכות החיים, זה ייצור תחושת מחנק. אנחנו יישוב תיירותי, אנחנו לא רוצים לחיות בגטו רק כי צה"ל לא רוצה להבין שהוא טועה בגישה. זה לא יגן עלינו. החומה לא תמנע ירי מרגמות וטילים. הלבנונים עדיין שולטים עלינו מסביב.
"אנחנו חיים בקו הראשון לגדר, כך שאנחנו יודעים בדיוק מהם הסיכונים. אנחנו לא תמימים וחיים כאן מספיק שנים עם אירועים ביטחוניים". מעבר לגבול חיזבאללה נמצא קרוב. בגזרה המערבית הוצבו באחרונה 22 עמדות של ארגון הטרור בצמוד לגדר. מתחת לכל בית שלישי יש טילים ושטח שמושכר לחיזבאללה לטובת פעילות עוינת בשעת הצורך. ברוב הכפרים באזור הזה מתגוררים שיעים.
"האיום השתנה", אומר גורם ביטחוני. "יש חיכוך מתמיד של החיילים עם פעילי חיזבאללה, שזורקים אבנים ומאיימים על חיילי צה"ל. הקמת חומה תעזור לנו להפריד בין החיילים לצד השני. אנחנו לא יכולים לירות בכל אחד שמתקרב לגדר, פוגע בה או מנסה לחצות אותה".
אבל הטיעונים נגד הקמת החומה נוגעים גם בהיבטים ביטחוניים. במלחמת לבנון השנייה נכנסו לשטח לבנון אוגדות בהיקף גדול. במקרה של התקפה ישראלית וכניסת כוחות ללבנון, תגביל בניית החומה את תגובת צה"ל ותחייב אותו לנוע במעברים צרים בחומה. המשמעות ברורה. אפשרות אחרת היא פגיעה ישראלית בחומה כדי לאפשר מעבר ללבנון.
הפלת החומה רק תעכב את הכוחות בכניסה לשטח הלבנוני. לפני כשנה, במבצע שומר החומות, הגיעו פעילי חיזבאללה לחלק המזרחי של גדר הגבול עם מטולה. הם ירדו לגדר, חצו אותה והציתו אש בשמורת נחל עיון. צה"ל ירה שני פגזי טנק הרחק מהם, אבל הם לא ברחו. בירי מנשק שנורה לעברם נהרג פעיל חיזבאללה. הצד השני לא הגיב.
מאז חצו את הגבול מסתננים רבים. אף על פי כן, ליאור בז, חבר מועצת מטולה, מתנגד לבניית החומה. "אין לזה סוף. החליפו את הגדר בגדר עבה יותר, עכשיו רוצים חומה, אחר כך יגידו שגם החומה לא מספיקה. מה יהיה השלב הבא? יבקשו מתושבי מטולה לצאת מהיישוב כי אנחנו מפריעים לצה"ל להגן? תפקידו של הצבא לאפשר לנו חיים נורמטיביים. מה המסר שאנחנו מעבירים לצד השני.
"המדיניות היא מה שקובעת. איך אתה גורם לצד השני להבין שכל התקרבות לגדר היא הפרה של גבולות המדינה. הם צריכים לדעת מה המחיר. אני מקבל את זה שבאזורים מסוימים צריך חומה. בנו כזו בצד המערבי של מטולה וזה מקובל עלינו, אבל בחלק הצפוני של מטולה זה רק יפגע בתיירות שלנו", הוא אומר.
"איזה תייר ירצה לבוא לראות חומה במקום נוף? אם המטרה היא לעצור מסתננים – שהצבא ימצא פתרון אחר, כי את חיזבאללה וכוח רדואן (יחידת עילית של הארגון; א.כ.) זה לא יעצור. לצערי אמרו שהדבר ייבחן מחדש בתיאום איתנו, ואז אלוף הפיקוד בא והנחית הנחתה בצורה חד־צדדית. בנושא הזה אנחנו לא מבינים את הצבא", מסביר ליאור.
בתחילת החודש הגיע מפקד פיקוד הצפון, האלוף אמיר ברעם, לפגישה עם תושבי מטולה. בשיחה עם התושבים אמר האלוף: "הסיכון והסיכונים הם לא רק צבא שמתכוון לכבוש. אני מתכוון להקים כאן את החומה הכי מתוחכמת, הכי רצינית והכי טובה שתספק הגנה מקסימלית. ליבי עם הנוף, אבל אני קודם כל אחראי על החיים ורק אחר כך על איכות החיים.
"זו מטולה, אחד היישובים המאוימים ביותר, אם לא המאוים ביותר כתוצאה מהמבנה הטופוגרפי. זה לא דבר חדש, ואין סיבה שמדינת ישראל לא תיתן פה את המכשול המיטיבי ביותר. גם אם זה לא מוצא חן, אני מתכוון לבנות את החומה הזאת מהים ועד ההר (הר דב; א.כ.) ולספק ביטחון ל־22 יישובים צמודי הגדר, כולל עיירות. אני ממש חושב שזה קריטי למקום הזה".