מכון המחקר ון ליר הוא תאגיד ציבורי שהוקם על ידי ממשלת ישראל. הכנסת חוקקה חוק מיוחד לצורך הקמתו, ומדינת ישראל הקצתה לו קרקע בלב ירושלים שערכה נאמד במאות מיליוני שקלים. אלא שבעשורים האחרונים הפך המכון למזוהה עם השמאל, כך מדווח 'ישראל היום'.
"מכון ון ליר היה בראשיתו מכון ציוני של תנועת העבודה ההיסטורית", אומר ד"ר אורי כהן, סוציולוג והיסטוריון באוניברסיטת תל אביב, מומחה בחקר האקדמיה בישראל. "כיום הקו של המכון הוא שמאל רדיקלי, ויש בו פעילות פוסט-ציונית אגרסיבית שמניחה את התשתית למתקפה אינסופית על החברה הישראלית, על שורשיה ועל תרבותה", הוסיף.
פרופ' מוצקין, שעמד בראש המכון בשנים 2016-2007 וכיום הוא עמית מחקר בכיר במכון אומר: "כשהגעתי למכון הקו העיקרי שלו היה שמאלה ממרצ, ניסיתי לאזן, אבל לא הצלחתי למצוא אף לא עמית מחקר מהמרכז או מהימין".
ב'ישראל היום' ערכו בדיקה יסודית של כל אחד מ-27 עמיתי המחקר של המכון, ומצאו כי 19 מתוכם הם אנשי שמאל מוצהרים, מרביתם פעילים בתנועות שמאל קיצוניות. בתרגום לאחוזים ההטיה ברורה: 70 אחוז מחוקרי המכון הם אנשי שמאל מוצהרים, 30 אחוז חסרי זהות מוצהרת ברורה, ואפס אחוז הם ימנים מוצהרים.
תקציב המכון, העומד על 24 מיליון שקלים בשנה, מגיע רובו ככולו מקרן הולנדית פרטית. 100 אלף שקלים מגיעים מממשלת ישראל ו-200 אלף שקלים מגיעים מממשלת גרמניה.
תגובת המכון: "המכון מחויב לריבוי דעות וקולות. הניסיון להציג את המכון כמקדם אג'נדה פוליטית חד-ממדית מסלף את המציאות. כל מי שמכיר את פעילות המכון, יודע שמטרתו היא לאתגר את החשיבה האקדמית והשיח הציבורי, ולא לאמץ את הניגודים המוכרים, למשל, בין לאומיות וקוסמופוליטיות.
דעותיהם הפוליטיות של חוקרי המכון הן עניינם האישי, והניסיון לפלג ולשסע הוא בדיוק הדבר שנגדו אנחנו פועלים"
אני מוכן להתנדב לייצג שם את הצד הימני