בהתאם להערכת מצב שהתקיימה הבוקר (רביעי) בצה"ל ובמועצה האזורית אשכול, הוחלט על חסימת הכניסה והיציאה מיישובי חבל שלום ויישובי החלוציות דרך כביש 232. כך פורסם בחדשות N12.
בחלק מן היישובים – התושבים נצורים בבתים ואין להם אפשרות כלל לצאת מהם, ובחלק מן היישובים התושבים נקראים לנסוע דרך השדות ולא בדרכים הרגילות.
אורלי אמסלם, ראש צוות חירום ביישוב יבול שבחבל שלום, סיפרה ל-N12 כי "כמעט כל הכבישים באזור סגורים. האי וודאות הזאת הורגת את כולנו". לדבריה, "ביישוב אין תשובות לתושבים מהבוקר, ואנחנו באמת לא יודעים מה קורה. אני יודעת שלא סתם סוגרים לנו את הכבישים, תמיד יש משהו, אבל זה עוד יותר מלחיץ את האנשים שהם לא יודעים כלום".
הכניסה לחלק מהיישובים במועצה האזורית אשכול אפשרית רק דרך הכניסות האחוריות, וקיבוץ כרם שלום נצור לחלוטין. "בתכל'ס, אנשים לא יכולים לצאת ולהיכנס. מצד אחד אני מאוד מבסוטית שצה"ל עובד נכון ונזהר ולוקח ברצינות את ההתראות, מצד שני אנחנו חיים במציאות אחרת משל שאר המדינה", הבהירה אמסלם.
"זאת לא הפעם הראשונה ובטוח לא הפעם האחרונה. אנשים מאוד לחוצים. זו הפעם הראשונה שאין ירי, אבל אנחנו במין תחושה כזאת שלא יודעים מה יקרה" הוסיפה.
גם אביטל שינדלר, תושבת כרם שלום שנצורה בקיבוץ יחד עם משפחתה סיפרה לN12 על המצב הקשה שבו נתונים בני המשפחה. "אני עם חמישה ילדים בחודש תשיעי, תוך כדי מעבר דירה, ואנחנו מבלים עם הילדים בבית, חוויה סך הכל", ציינה. "אי אפשר לצאת בכלל מהיישוב. לא ניסינו אפילו לצאת כי אמרו שלא לעשות את זה, אז אנחנו בבית".
שינדלר הסבירה כי בתוך הקיבוץ ניתן להסתובב באופן חופשי, אבל היא ובעלה לא יכולים לצאת לעבודה. "אנחנו סומכים על זה שדואגים לביטחון שלנו, אין לי טענות כלפי אף אחד", הבהירה.
"מאז שומר החומות חווינו פה שקט, אז אנחנו שמחים על זה – ופתאום מזכירים לנו שאנחנו חיים במקום יותר מאתגר, אבל בשביל זה אנחנו פה, זו חלק מהשליחות שלנו", הוסיפה. "אני רואה את המגורים כאן בתור שליחות. אם לא אנחנו אז מי כן?" תמהה.
"היום בבוקר הלכתי לכולבו לערוך קניות. כל המדפים היו ריקים כי המשאיות לא יכולות לבוא לפה להוביל סחורה ואנחנו גם לא יכולים לצאת כדי לקנות דברים", הוסיפה שינדלר.
"מבחינת מקבלי ההחלטות בממשלה אנחנו כועסים על המקום הזה שבו אנחנו צריכים להתגונן ולא האויבים צריכים להתגונן. זו מציאות ביטחונית מאתגרת – ואנחנו אלה שצריכים לשלם את המחיר, בזמן שהערבים מסתובבים חופשי ומאיימים עלינו" קבלה שינדלר בצער.
היא סיפרה כי השכן שלה היה צריך לצאת לבדיקות דם, וקיבל לשם כך אישור מיוחד. "הוא אמר שבכל מחסום שהוא עבר בדרך – החיילים התקשרו לרבש"ץ לשאול אם באמת יש לו אישור לצאת". היא הוסיפה כי הבדיקות הקפדניות ביציאה מהיישובים לא תורמות להרגשת הביטחון אצל התושבים. "לא נותנים לאף אחד שאין לו אישור מיוחד לעבור במחסומים".
דורון ויתקין, ראש צוות החירום ביישוב נווה שבחבל חלוציות, סיפר ל-12N כי כביש היציאה מהיישוב דווקא לא סגור, אך הכניסה לכביש 232 חסום – כך שלמעשה כמעט אי אפשר לצאת מהיישוב.
"אם צריך לצאת מהיישוב, אתה צריך לנסוע בכביש דרך השדות – לא בכביש הרגיל", הבהיר ויתקין. "אני צריך לנסוע בכביש בין השדות, זה כביש חקלאי בעצם, הוא מסוכן כי התוואי שלו לא מספיק טוב והמון משאיות נוסעות שם בצורה מאוד מסוכנת".
ויתקין סיפר כי בצוות החירום התקבלו המון תלונות של תושבים, על כך שהנסיעה בכביש הזה מסוכנת משום שהתוואי הוא לא תוואי שמתאים לנסיעה ברכבים פרטיים וגם כי הכלים החקלאיים נוסעים לטענת התושבים בחוסר זהירות. "היו תגובות שאומרות שזה כביש מאוד מסוכן, עדיפה הסכנה של הטילים מהסכנה של המשאיות. אנשים פה מורגלים בנהלים האלה", הוסיף.
גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, מסר (לחדשות -N12) כי "אנו בקשר שוטף עם הצבא והחשש המרכזי עדיין הוא מירי נ"ט וצלפים – לכן נחסמו צירים מרכזיים שעלולים להיות חשופים".
עם זאת, הוסיף ירקוני כי "המצב ביומיים האחרונים בעוטף עזה ממחיש כמה אנו הראשונים להיכנס לכוננות ספיגה על כל אירוע ביטחוני בארץ, לכן המדינה מחויבת לתת לתושבים את הכלים הכי טובים לחיות עם המצב הזה ולעבור אותו חזקים".
זה פתרון
פתרון עלוב מאי פעם
.. בושה